Ironman Maastricht-Limburg: de favorieten, de feiten – WTJ 252

IM Maastricht Bestof 17
Bas Diederen opnieuw favoriet (foto: Mario Vanacker)

WOENSDAG – Soms heb je er geen vat op, de onafzienbare woordenbrij die speakers op een dag bezigen. Toen Jetz Plat zijn wheelchair op het hoogste ereschavotje rolde om de gouden medaille te ontvangen uit handen van Sarah Springman en Rob Barel (allebei Europees kampioen triathon in onder meer 1988), schalde het door de speakers: ‘Heel Rotterdam gaat plat voor Jetze!!!!!’ Op die momenten realiseer je je niet dat er ook een dubbele moraal in een op zich enthousiaste kreet verpakt zit. Afijn, er is niemand echt over gevallen. Ik wilde het nog wel even kwijt. Het overkomt ons allemaal wel eens en dat zal zo blijven.

Terwijl in Maastricht de Ironman-vrachtwagens aan komen rijden en het circus wordt opgebouwd, meldt de organisatie van de Challenge Aruba vol trots dat Heather Jackson de Ironman Lake Placid vorig weekeinde won. In de aanloop naar deze nieuwe race geven Yvonne van Vlerken en ook voormalig Hawaii-winnaar Tim DeBoom gratis clinics aan alle Nederlandse deelnemers. En er zijn ook gratis tickets te verdienen naar One Happy Island. Ook de fiets kan tegen een sterk gereduceerd tarief mee in het vliegtuig. We informeren u er binnenkort meer over, maar check beslist de website: challenge-aruba.com

We kunnen niet meer om Ironman Maastricht-Limburg heen. Anno 2016 val je van de ene in de andere verbazing qua wedstrijdorganisaties. Van Rotterdam naar Maastricht dus. Bas Diederen kreeg uiteraard startnummer 1. Waarom zijn runner-up en teamgenoot Mark Oude Bennink met nummer 20 in plaats van 2 van start gaat, is ons een raadsel. Erik-Simon Strijk is gebrand op een goed resultaat en waarom ook niet. De vierde Nederlandse pro is een beetje buitenbeentje: Remmert Wielinga. Woonachtig in Monaco, getrouwd met een Russin. In veel Europese Ironmans ingeschreven, maar zelden aan de start. Doet hij wel mee, dan valt hij nog vaak uit ook. Wie is toch die Wielinga? Hij was profrenner begin deze eeuw, won twee keer het NK tijdrijden bij de beloften en kwam in de Rabo-formatie van Jan Raas terecht. Het werd geen succes. Later bleek dat Remmert grote angst had om in een peleton te moeten fietsen. Tja, daar heb je in Ironmans minder last van. Benieuwd of Wielinga gaat starten. Hoop het eigenlijk wel.

Wat kunnen we dit jaar van de buitenlanders verwachten? De Braziliaan Igor Amorelli is de enige van alle deelnemers die ooit onder de acht uur dook en wel in zijn thuiswedstrijd te Florianopolis. Maar de grootste uitdager is toch wel tweevoudig Almere-winnaar en oud IM Regensburg winnaar Markus Fachbach. Tweevoudig Elbaman-winnaar Lucky Berlage voert de Belgische ploeg aan en Mike Schifferle is een sterke Zwitser met derde plaatsen op Ironmans in China en Regensburg. En verder zijn er onder de pro’s wel meer ‘dark horses’ ten opzichte van vorig jaar. Het puntensysteem voor Hawaii zou daar debet aan kunnen zijn.

Sarissa De Vries (foto: Mario Vanacker)
Sarissa De Vries (foto: Mario Vanacker)

Bij de vrouwen wordt die theorie al snel geloochenstraft want ondanks de afwezigheid van de eerste winnares Yvonne van Vlerken (alles op Kona) is het veld ijzersterk. De sterke debutante 2015 Sarissa de Vries, sinds kort Nederlands kampioene halve triathlon mag het opnemen tegen Alexandra Tondeur, de Belgische die vorig jaar de 70.3 Ironman van Turkije op haar naam schreef. Dan is er debutante Danne Boterenbrood, oud-Stein winnares Tineke van den Berg. Geen  Daniela Ryf dus, maar wel de Amerikaanse Mary Beth Ellis. En deze dame is wel negenvoudig Ironman-winnares: in 2011 Regensburg, Klagenfurt en Penticton; in 2012 Texas, New York en Cozumel, in 2013 Nice en Mont Tremblant en in 2015 nog eens in Mont Tremblant. Het is even de vraag of de Spaanse Saleta Castro Noquieria nog arriveert. Ergens in Marokko bleven haar spullen steken namelijk. Het leven van globetrottende triatleten gaat niet altijd over rozen.

IM Maastricht 15
Zwemstart Maastricht (foto: Mario Vanacker)

Ironman Maastricht-Limburg biedt 40 slots voor de Ironman Hawaii 2016. Over de parcoursen hadden we het dit voorjaar al. De Maas voor het zwemmen dus, bij het fietsen de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Côte Wanzoul nabij Bilzen en tot slot de vier rondes marathon met de Sint Pieter erin en de glorieuze finish op de Markt. Er doen bijna 2000 deelnemers mee uit 58 landen. Nederland voert de ranking aan met (inclusief teams) 443, België 272, GB 249, Duitsland 238, Frankrijk 133 en Spanje 125 atleten. Verrassend verder: 32 Israëliërs, 16 Taiwanezen en ook 3 Armenen en eenlingen uit Tunesië, Uruguay, Singapore, Burkina Faso, Kenya, Andorrra, Peru en India.

Anna Barak en Jonas Röttger zijn met hun 19 lentes de jongsten, de 72-jarige Klaus Stutzer en onze 66-jarige Trijnie Roozendaal-Rep vormen de nestores van het omvangrijke veld. Vijf atleten zijn zondag jarig.

Vrijdagavond opent het sportfestijn al met een 5 kilometer Nightun, zaterdagochtend gaan de Ironkids van start. En zondag is de grote dag. Om 7 uur de mannen pro’s, twee minuten later de vrouwen, tien minuten later de age groupers en om 7.30 uur de relay. Speakers van dienst zijn de Zuidafrikaanse vast IM-microfonist Paul Kaye (Engelstalig), Ruud de Haan spreekt drie talen (Engels, Duits en Nederlands) en ondergetekende houdt het bij Nederlands. Arjan Schilder staat op de hotspot (fietspassage in Bilzen). Ze hebben er zin in.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.