Maastrichtse podia kleuren Nederlands

Tineke van den Berg fiets Maastricht Mario
Tineke van den Berg (foto: Mario Vanacker)

Als we een dag na de zeer geslaagde Ironman Maastricht de balans opmaken, dan ziet die er voor de Nederlandse triatleten zeer positief uit. Helaas kon Bas Diederen zijn zege van vorig jaar niet herhalen en kreeg Yvonne Van Vlerken geen opvolgster uit eigen land. Dat had alles te maken met de sterke Braziliaan Igor Amorelli die een indrukwekkende Mark Oude Bennink van zich afhield in een solide marathon. En bij de vrouwen was er de walkover van Mary-Beth Ellis, maar wij waren vooral te spreken over de prachtprestatie van Tineke van den Berg. En we geven je graag een overzicht van de beste age groupers, met Pleuni Hooijman op kop.

Bij de pro’s was het al snel duidelijk dat we bij de vrouwen alleen nog strijd moesten verwachten voor de tweede plaats. De twee weken geleden 39-jaar geworden ‘Honey Badger’ Ellis was een klasse te sterk. Achter haar leken Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries voor het zilver te gaan strijden, maar het was derde hond Tineke van den Berg die met het been ging lopen. Na een indrukwekkende fietsproef hield Tineke mooi stand in de marathon. Alleen de supersnelle Spaanse Saleta Castro kwam haar nog voorbij en pakte de tweede plaats.

Sarissa De Vries fiets Mario
Sarissa De Vries (foto: Mario Vanacker)

Tineke werd derde en was daarmee wellicht de minst verwachte Nederlandse op het podium. Sarissa de Vries werd door het thuispubliek vooruit geschreeuwd naar de vierde plaats. Danne Boterenbrood beëindigde haar debuut na 10u45 als 5de prof, op een 15de plaats overall. Tussen Sarissa en Danne zaten nog twee sterke age groupers. Vooral Pleuni Hooijman deed het uitstekend. Zij zette in 10u10’20 de vijfde tijd neer, goed voor winst in haar W30 categorie en beste age grouper overall.

Pleuni Hooijman (foto: Gonny Rosendaal)
Pleuni Hooijman (foto: Gonny Rosendaal)

Bij de mannen zaten de twee Team4Talent favorieten constant mee voorin in de kopgroep. Samen met de Belg Michael Van Cleven en de Braziliaan Igor Amorelli gingen Bas Diederen en Mark Oude Bennink naar de marathon. Daarin bleek de Braziliaan te sterk. Mark Oude Bennink kwam in de tweede ronde nog sterk terug, maar de Braziliaan bleef zeer solide lopen en pakte de winst in 8u28’17. Mark Oude Bennink presteert al het hele jaar op hoog niveau en onderstreepte dat met een meer dan verdiende tweede plaats. Bas Diederen maakte het Nederlandse podiumfeestje compleet met een derde plaats.

Erik Simon Strijk fiets Mario
Erik-Simon Strijk (foto: Mario Vanacker)

Erik-Simon Strijk lag in de clinch met twee Belgen in de strijd om plaatsen 4 en 5. Eerst nam hij de vierde plaats over van Michael Van Cleven, die door de gevolgen van een stresssfractuur de laatste 4 weken nauwelijks gelopen had. Maar daarna moest hij in een snelle slotronde de opzettende Diego Van Looy afhouden. Erik-Simon slaagde daarin met bravoure en was daarmee de derde Nederlander in de top-4.

Chris Brands Maastricht

De beste Nederlandse age grouper was Chris Brands. Zijn 9u29 was goed voor een 16de plaats overall en een klinkende overwinning bij de M45. Iets verderop volgde Roy Lagerburg. Hij liep als 18de binnen met een eindtijd van 9u29’59. Zijn M30 categorie kende een sterke bezetting waardoor hij pas 6de werde.

Roy Lagerburg fiets Mario
Roy Lagerburg (foto: Mario Vanacker)

En dan nog even het overzicht van de beste age groupers.

Bij de W18 had Ilona Eversdijk een glansprestatie in gedachten, maar zij moest met pech tijdens het fietsen uitstappen. Bij de W25 debuteerde Claudia Striekwold in 10u54’49 met een mooie tweede plaats. Heleen Zandstra werd vijfde in deze categorie. Bo Van Heeringen was 6de.

Heleen Zandstra Mario
Heleen Zandstra (foto: Mario Vanacker)

Bij de W30 kregen we een volledig Nederlands podium. Pleuni Hooijman won de age group. Achter haar werd Janien Lubben op meer dan een halfuur tweede. En Mariska Visser pakte de derde plaats. Brenda Schuurkamp werd zesde. Haitske Bouwmeister-Overbeek kwam tien minuten te kort voor het podium. Zij werd vierde bij de W35. Conchetta Pichieri hield drie minuten over op de Belgische Pascale Dries en mocht als derde mee op het podium bij de W40. Annelis Van der Zwart was zesde in deze categorie. Autilia Stapper en Leonie Verstegen werden 4 en 5 bij de W45. Remke Den Bremer pakte de vierde plaats bij de W55. En bij de oudste categorie, de W65, deed Alexandra Dronkers meer dan een uur beter dan Trijnie Roozendaal.

Janien Lubben fiets Mario
Janien Lubben (foto: Mario Vanacker)

Bij de mannen deed de jonge Sven Bams van zich spreken. Hij werd in 10u16’04 knap derde bij de M18. Edwin Dasselaar werd in dezelfde categorie 6de. Voor Bob Martens kwam een droom uit. Na een moeilijke editie vorig jaar pakte hij nu overtuigend de winst in de M25 categorie. De Limburger finishte in 9u35’52. Ricardo Scholten werd op iets meer dan twee minuten tweede. Bondscoach Sander Berk was de beste Nederlander bij de M35. Hij debuteerde in 9u48’02 op de zesde plaats.

Sven Bams fiets Mario
Sven Bams (foto: Mario Vanacker)

Koen Overmars en de Belg Eddy Rombouts vochten een spannende strijd uit bij de M40. Eddy haalde het nipt met tien seconden voorsprong. Koen pakte in 9u35’48 de tweede plaats. Naast Chris Brands op 1 was er ook nog Mark Wilson op 5 in de M45 categorie. Manolo Dequero won de M55 reeks voor Peter Van Egdom. En bij de M60 werd Dirk Goldebeld knap tweede. Fred Zegwaard was 5de bij de M65. Hij was de oudste Nederlandse finisher.

Collega Ruud probeert later vandaag nog een overzichtje te brengen van de Nederlandse atleten die tijdens de award ceremony hun slot voor Kona hebben genomen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.