Nederlandse dames 1 en 2 in ThorXtri triatlon

Janna ThorXtri
Zwemfinish van Janna (foto: Ronnie Duinkerken)

Vorige week had iedereen nog de mond vol over de Norseman, die te boek staat als één van de meest extreme triatlons ter wereld. Een week later bewezen ze in het Noorse Stavanger dat het nog een stuk extremer kan. De ThorXtri triatlon werd bovendien extra zwaar door de regenachtige en winderige weersomstandigheden. De Noor Havard Austnaberg won de wedstrijd in 14u10. Bij de dames bezetten twee Nederlandse atletes de eerste twee plaatsen.

De race start met 3,8 km zwemmen in het frisse meer van Lysefjorden. De 180 km fietsen neemt de deelnemers over Lysebotn klim om na 3200 hoogtemeters te finishen bij Borestranden. Daarna lopen de deelnemers nog 21 km langs de Noordzee, over het strand, zandtrails en een paar offroad klimmen. De race finisht op Noorse historische bodem bij Hafrsfjord, waar in 872 de grootste viking veldslag plaatsvond. Slechts 20 atleten werden uitgenodigd voor deze eerste editie. Onder hen een paar Nederlanders.

Karin Sloove werd in 15u49 knap tweede overall. “Het zwemmen was extreem koud en door de Noorse weersomstandigheden was er tijdens de mistige fietsproef niet zo veel te zien, maar het bleef een mooie ervaring. Ik kan deze wedstrijd aan iedereen aanraden. Met dank aan Ronald van Fusion en Marco van Raidlight voor de warme kledij. En met dank aan Onno om me 60 km bij te staan op de fiets en tijdens de hele ‘run’ nadat hij uitgevallen was tijdens het extreem koude zwemonderdeel,” reageerde Karin. Naar goede gewoonte hopen we binnenkort weer een uitgebreid verslag van haar Noorse avontuur te kunnen posten 🙂

Het Nederlands succes was helemaal compleet met Janna Brand (bijgestaand door trailtopper Ronnie Duinkerken) die vijfde overall werd en de tweede plaats pakte bij de vrouwen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.