Ook na The Games is het triathlonseizoen nog lang niet klaar – WTJ 258

 

 CqUfioDWYAARZPa

ZONDAG – Over tot de orde van de dag. Rachel Klamer was haast de eerste die er zo over dacht, nadat ze toch redelijk gesloopt over de finish kwam, twitterde ze:

10th #Rio2016 #triathlon Thanks everyone for the support! The #Olympics might be done now, my season isn’t!

14101549_1189422241079494_119948443_n

Zo is het maar net. In de strijd om de wereldtitel 2016 staat ze er immers ook goed voor. Ook collega-triatleten gingen gewoon door met waar ze goed in zijn: sporten. Zaterdag het klassieke Kwartje Anna Paulowna bijvoorbeeld, waar Steff Overmars liet zien in vorm te zijn met het oog op Challenge Almere. Hij pakte het kwartje vóór streekfavorieten Jeroen Tiebie en de winnaar van vorig jaar Albert Timmers. Emiel van Tongerlo werd voor eigen publiek vierde. Hij won daarmee het klassement ‘Mannen uit de Polder’. Eline Lute-Kuin en Talisa van der Fluit vochten hun zoveelste duel uit, dit keer in het voordeel van de sterk fietsende Eline. Jessica Glasbergen completeerde het podium.  Beste ‘poldervrouw’ was Laura van den Heuvel.

CqYaRHVXYAA-3AI

In de Achterhoek kwamen de atleten voor alweer de 33e Stroombroek triathlon bijeen. Stromen deed het zeker: de regen althans. Winnaar werd voor de vierde keer in zijn loopbaan Eddy Lamers. Hij liet er vanaf het begin geen misverstand over bestaan en dat twee weken na zijn sterke Ostseeman. Guido Gosselink is ook nog steeds niet afgeschreven: keurig tweede voor één van de betere lopers van de dag: Koen Rutjes. Nicole Voet – verhuisperikelen achter de rug – was te sterk voor de Lochemse Anne Oltvoort en Sharon Verstegen uit Rijswijk. Mooi podium op de sprint met ‘Eredivisionisten’ Pim Venderbosch, titelverdediger Rob Musters en Wesley Mols bij de mannen, Jelle van Lanen keurig zesde en Karin Neutel, die verrassend Cindy Brussé klopt bij de vrouwen. Een dubbele Duitse zege bij de jeugd: Paul Volker en Franziska Moll.

14034960_10209406057801731_869573527810698579_n

Foto Roberto Hofman

Zoals het een goed pr/communicatieman betaamt, was de zege van Eddy Lamers snel doorgedrongen tot teammaatje Evert Scheltinga. Dat inspireerde de Arnhemmer om in het Slovaakse Samorin extra gas te geven en de halve Challenge naar zich toe te trekken. Daarmee tevens een mooie test-race voor volgend jaar als in Samorin de Europese kampioenschappen worden gehouden. Evert bleef als enige  binnen de vier uur. Almere-deelnemer Mathias Knossalla werd op een halve minuut tweede. Ook Mirjam Weerd is een Challenge-fan geworden. Ze kon Helle Frederiksen weliswaar niet aan, maar bleef met haar tweede plaats wel de altijd sterke Erika Csomor voor. Zowel Evert als Mirjam zullen graag volgend jaar hier terugkeren. De vreugde explosie van Evert aan de finish was veelzeggend: dit kon hij goed gebruiken.

1608 moller finish 740

Randy Hendriks was zaterdag onze man in de Ironman Sweden. In Kalmar waagde hij zich niet per se aan Hawaii-kwalificatie (‘te heet daar’), de achtste plaats voor de Flevolander bij de M45 gaf daar nu ook geen directe reden toe. Randy kwam als 86e binnen in een tijd van 9.34 uur, daarmee vijftig minuten toegevend op de Zweedse winnaar Marcus Larsson. Bij de vrouwen ging de winst naar Kristin Moller, toe aan haar vierde Ironman-zege. Ze klopte Lucie Zelenkova. Ook hier Lelystad boven, want Miranda van der Kroft was op een 126e plaats in 12.05 uur de beste Nederlandse. Miranda traint overigens voor de zware Marathon  des Sables door de Sahara-woestijn.

4d5300e9-9879-43d5-8e60-55f4262640b2_1000

 

 

Twee Scandinavische Ironmans dit weekeinde, want daags na Kalmar was Copenhagen aan de beurt. Maar ook daar een Zweedse overwinning, dankzij de verrassende Patrik Nilsson in een toptijd van 7.49 uur (altijd voor wat het waard is natuurlijk). Ook de Brit Will Clarke (ooit met de Brownlees op jacht naar Olympische deelname) bleef onder de acht uur en de Brazilianen waren ver van Rio ook weer op dreef: Fabio Carvalho derde, IM Maastricht-winnaar Igor Amorelli vijfde met daar weer achter de Nieuw-Zeelandse legende Cameron Brown en oud-wereldrecordhouder Andreas Raelert. Triotter Kevin Sleegers presteerde uitstekend: 38e in totaal in een tijd van 9.09.50 uur en daarmee derde M25. Of het voldoende is voor een slot naar Hawaii hoort de Eindhovenaar in de loop van de avond. Zo niet, dan was het vooralsnog Kevins laatste hele. Alain van der Putten was op een 112e plaats de tweede landgenoot in 9.40 uur.

13925012_10208531024447284_140634530947558796_n

 

De vijf zomerse afleveringen van RTJ teruglezend, heeft Ruud niet zo gek veel laten liggen hoor. Maar ja, compleet willen zijn is een afwijking waar nog geen medicijnen voor zijn. Vandaar dat we hier – naast genoemde individuele uitslagen – nog de twaalfde plaats melden van Donald, Ynze en Jardy op het WK Relay  voor studenten in Nyon.

13902649_1430901586923869_8023249541442302217_n

Donald Hillebregt vloog een paar dagen later naar het Noorse Tønsberg voor alweer zijn achttiende ETU-Cup wedstrijd in zijn vooral internationale carrière. Het leverde de Hillegommer een 33e plaats op, Jeffrey Reijnders werd 51e. De beste prestatie in de Noorse stad kwam op naam van talentvolle Jeanine Kocken. De Limburgse werd twaalfde in pas haar vijfde ETU-Cup race bij de elites. Prima dus. Jeanine en ook Jeffrey Reijnders waren een week eerder al in Scandinavië om mee  te doen aan de ETU Cup in het Zweedse Malmö. Wederom ging het Jeanine goed af met een 16e plaats, Jeffrey finishte als 54e. op vier minuten van de Duitse winnaar Justus Nieschlag. De Belgen hadden met Christophe de Keyser opnieuw een podiumplek: tweede. De Poolse Agnieszka Jerzyk won overigens bij de vrouwen. In de laatste World Cup vóór de Spelen, die van Montreal, waren Rio-gangers Kristian Blummenfelt en Flora Duffy te sterk. Ze konden er op de OS geen passend vervolg aan geven.

CqYeqTNWIAATRj3

Sandra Wassink won de Halve van Deinze.

Kleine inhaalslag de komende dagen nog, maar deze aflevering is wel weer lang genoeg. Viel me trouwens op dat er tijdens de Olympische marathon veel minder publiek stond dan bij de triathlons. En dat lag heus niet alleen aan de regen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.