3Quest – Niek Heldoorn

12888500_1696188600594037_2773526067594341491_o

1. Al jaren ben je vast gezelschap op onze achterbank richting langlauf locaties. Ik weet daarom dat je als kleine jongen al droomde van Hawaii. Nu ligt je focus op de korte afstand. Als je mocht kiezen tussen een Olympische medaille of het winnen van Hawaii wat kies je dan?

[dropcap]E[/dropcap]en volledig politiek correct antwoord zou natuurlijk kort zijn: Olympisch goud. Gelukkig ben ik soms toch enigszins tegendraads ? Hoewel de focus nu uiteraard volledig ligt op het bouwen richting de Olympische Spelen, kan ik niet ontkennen dat het kleine jongetje in mij nog steeds droomt van de Ironman. Toen ik 10 was bleef ik ’s nachts op bij de Nacht van de Triathlon om Hawaii te kijken, en ook dit jaar zal dat weer zo zijn. Een lastige keuze natuurlijk, maar als ik moet; dan zeker het winnen van Hawaii. Laten we hopen dat het ooit zo goed gaat dat ik kan kiezen…

14088924_1089853224434709_2042633821_n

2. Ik kreeg het stokje voor deze rubriek van je vader en mijn eerste gedachte was dat ik dan jammer genoeg het stokje niet aan jou zou kunnen doorgeven. Onzin natuurlijk, want jij bent Niek en niet je vader! In de sport zullen mensen ook snel geneigd zijn je als “de zoon van” te zien en je prestaties af te doen met talent” of “vaders genen”. Ervaar je dit als een nadeel of heeft het vooral voordelen om een vader te hebben met zo veel ervaring en kennis in deze sport?

Gelukkig is het al een hele tijd geleden dat ik “zoon van” ben genoemd, dus dat gaat de goede kant op ? Hoewel dat natuurlijk geen vreselijke titel is… Talent en genen zullen we nooit kunnen bepalen, maar wat ik wel weet is dat er op internationaal niveau niemand meedoet die er niet hard voor werkt. Als mensen prestaties van mij of anderen afdoen met talent trek ik me daar dan ook vrij weinig van aan.
Wat betreft dat hard, of eerder: slim werken heb ik natuurlijk ongelofelijk veel voordeel aan mijn vader gehad, en dat zal nog wel even doorgaan. Ik ben er van overtuigd dat ik daardoor van de sport en van trainen veel af weet, waardoor ik altijd weet waarom ik bepaalde trainingen uitvoer. Soms is al dat gezaag van pa ook wel wat veel, maar elk voordeel heeft z’n nadeel he ?

14111591_1089853227768042_873571780_n

3. Sinds kort ben je vertrokken naar het NTC in Sittard. Is de verandering groot ten opzichte van het leven/trainen thuis en waar denk je dat voor jou met name de toegevoegde waarde zal liggen?

Nu zo’n twee maandjes onderweg blijkt dat de verandering op vlakken erg groot is. Nu zonder school zijn de trainingsuren natuurlijk flink omhoog geschroefd, en dat is vooral te merken aan de uurtjes slaap. Een middagdutje na de zwemtraining is inmiddels wel dagelijkse kost. De grootste toegevoegde waarde van het NTC is echter zonder twijfel de grote, gezellige trainingsgroep. De afgelopen maanden heb ik maar een handje vol trainingen alleen moeten draaien, wat het trainen nog net even wat leuker maakt.
Daarnaast zijn de zwem-, fiets-, loop- en krachtfaciliteiten in de sportzone Limburg echt ongeëvenaard in Nederland.

13754223_903184919790934_4294933265497158068_n

Dan geef ik nu graag de beurt aan Youri Keulen:

1. Vroeger hebben we samen aan de start gestaan van de kinderduatlon in Stein, hoe ben je van daar in de triathlon terecht gekomen?

2. Nu doe je triathlon, en sinds kort weet je dat je als enige mannelijke junior van Nederland mee mag naar het WK in Cozumel (Mexico). Dat gaat dus wel prima zo zou ik zeggen ? Wat had je willen doen als je geen triathlon was gaan doen?

3. Het combineren van topsport en studie is een lastige kwestie. Welke keuze heb jij gemaakt voor de komende jaren en waarom?

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.