Nordseeman; achttien Hawaii-gangers so far; zweten achter de laptop – WTJ 261

14045813_1459306547428405_4262344926139605307_n

WOENSDAG – Ja, er zijn nog wat ‘vakantie-uitslagen’ achterwege gebleven. Een kleine inhaalslag dus maar. De Nordseeman in het hoge noorden van Duitsland, havenplaats Wilhelmshaven is een halve die jaarlijkse vele noorderlingen uit ons land trekt. Stefan van de Pal – toch al niet aan een licht programma bezig – was er weer eens onze beste Fries/landgenoot. De Frysman is nu dus ook een Nordseeman! Stefan eindigde half augustus derde op tien minuten van winnaar Christian Haupt. Thomas van der Leij en Sam Kamminga waren de andere mannen in de top tien op respectievelijk zeven en tien. Peter van Ravenswaaij was derde M55 en bij de vrouwen klasseerden Anne Hobbelt (5e) en Anja van Zutphen (8e) zich als ware Nordseefrauen. Tanja Hahn won de race, die in het verleden Nederlandse winnaars als Henk-Jan Dolsma, Mark Oude Bennink en Jan-Roelff Heerssema opleverde.

13619958_1851716471724400_3652329225397764522_n

En – heel gek – maar eind vorige maand zijn we de formidabele prestatie van Rianne de Croock stomweg vergeten. Excuus was dat we grotendeels op het WK Rotterdam waren, maar toch. De Limburgse klasseerde zich in het verre Riga (Letland dus) als tweede op de ETU Junior Cup. De Russin Ekaterina Matiukh was weliswaar veel te sterk, maar het zilver kwam de Spaubeekse echt toe.

 

Hadden we het onlangs al over ruim twintig Nederlands Ironman-gangers naar het WK Hawaii, dat is volgens de officiële kanalen nog niet het geval. Zeker is dat 18 landgenoten de Olympische Spelen van de lange afstand mee maken. Vlaggendraagster is uiteraard Yvonne van Vlerken, voor de zevende keer deelneemster aan de beroemde Ironman. Maar we kijken ook uit naar het derde optreden van oud-winnaar Hans van der Linden, die op zijn zeventigste naar de Pacific afreist voor mogelijk nog een tweede zege. Good-old Jac van Leeuwen is er in geslaagd zich voor de zesde keer te kwalificeren en ook Marcel Suurmond en tweede dame Angelique van der Linden gaan op herhaling. Maar voor het gros van de Oranje-ploeg wordt het een eerste, vaak eenmalig hoogtepunt in hun carrières. De debutanten zijn: Derk de Korver, Patrick de Vries, Huib Dekker, Manolo Dequero Vazquez, Willem Gooskens, Albert Loeff, Bob Martens, Koen Overmars, Ruud Prins, Ricardo Scholten, Antoni Smit, Thomas van der Wal en – sinds zondag – Kevin Sleegers. Het duurt nog even, maar dan bent u op dit gebied weer bij. Het Belgische vliegtuig naar Honolulu bevat momenteel 39 triatleten.

Zullen we het vandaag hier bij laten? Het is veel te warm om te tikken. Morgen beschouwen we de Nederlandse wedstrijden in Veenendaal, Ouderkerk, Renkum, Bodegraven, Ten Boer, Noordoostpolder, Middelburg, Oosterhout, Hardenberg en Borne voor. Zijn er in Nederland eigenlijk nog plaatsen waar GEEN triathlons/duathlons gehouden worden. Hopelijk kan overal waar zwemmen op het programma staat, ook gezwommen worden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.