Voorbeschouwing op Veenendaal, Ouderkerkplas, Renkum, Bodegraven en Ten Boer – WTJ 262

14055187_679339038887587_8069415993645022280_n

DONDERDAG – De blauwalg. Tot 1978 had ik nog nooit van de groene (?) smurrie gehoord. Maar ja, toen onstond triathlon en werden meren en rivieren het strijdtoneel van het eerste onderdeel. Van de drie disciplines is het zwemmen het meest kwetsbare. De zomers mogen dan minder heet lijken, er is altijd wel een periode dat het zo broeierig is dat algje-walgje zich wentelt in met name stilstaand water. De surfvijver op de Groene Velden van Veenendaal is zo’n stilstaand water.

Sinds jaar en dag is het sportpark met de plas de ultieme locatie voor de triathlon. Alles compact, alsof het terrein er ooit speciaal voor is aangelegd. Met een grote club als VZC, met gedegen organisatoren (onder wie Rob Barel) staat het evenement als een huis. Veenendaal kreeg in 1990 het vijfde NK kwart triathlon toebedeeld en ook in de jaren daarna is menig kampioenschap tussen Utrechtse heuvelrug en Gelderse Vallei uitgevochten. De laatste seizoenen wisselden het NK Olympische afstand en NK sprint elkaar af en de Van Dijk triathlon Veenendaal nestelt zich steevast in het rijtje Eredivisie-teamcompetities. En het is al de 34e editie. Met Nieuwkoop en Almere bovenaan in het lijstje langst lopende triathlons.

14101610_1193187004036351_1869849747_n

Zaterdag is het opnieuw de beurt aan de sprintkanonnen. De Usain Bolts en de Dafne Schippers’ onder de triatleten dus. Vorig jaar konden we daar thuisfavoriet Jorik van Egdom en Olympisch kandidate Maaike Caelers aan koppelen. De eerste verdedigt uiteraard zijn titel, Maaike doet dat niet. We hebben haar een tijdje terug al eens gevraagd hoe het nu met haar gaat. Ze wilde daar even de tijd voor nemen, maar zegde wel een bijdrage toe. Die komt er ongetwijfeld. Zonder Maaike, maar wel met de nummers één, twee en drie van het NK Olympische afstand in Amsterdam: Danne Boterenbrood, Jony Heerink en Sarissa de Vries. Ook nummer vier verkeert in topvorm: Mirjam Weerd, ze won bovendien de 010-triathlon aan de Willem-Alexander roeibaan, die nu helemaal klaar gemaakt wordt voor het WK roeien. Een NK sprint levert ook altijd boeiende confrontaties met de jonge sporters op. Maya Kingma bijvoorbeeld en de juniores Kirsten Nuyes en Quinty Schoens. De laatste tracht haar  juniorentitel te prolongeren.

Dat geldt ook voor Niek Heldoorn bij de mannen, die het opneemt tegen o.m. Finn Timmermans en Youri Keulen. Was Menno Koolhaas vorig jaar de grootste concurrent van Jorik, nu wordt zijn plaats overgenomen door Marco van der Stel, oud-kampioen op de Olympische afstand. Marco Akershoek scoorde vorig jaar brons en is er weer bij net als Donald Hillebregt en alle toppers, die de Teamcompetitie ook dit jaar weer zo boeiend maken. Triteam Rotterdam en Hellas Utrecht voeren het klassement nog aan, maar dat kan zo maar veranderen. Na Veenendaal volgt dan nog de ‘Grand Final’ in Almere. Even hoopte ik nog dat Rachel Klamer haar eerste wedstrijd op Nederlands grondgebied zou doen dit jaar, zoals bijvoorbeeld Anna van der Breggen als Olympisch kampioene even overvloog naar een criterium in Etten-Leur. Maar nee, ik stond zelfs vergeefs op Schiphol op haar te wachten. Rachels trainde nog wat door in Rio, dat stilaan leeg liep om vervolgens door te vliegen naar Canada voor de volgende WTS-race over een dikke week. Tja, het leven van een toptriatlete staat – ook na een tiende plaats op de Spelen – niet lang stil.

ouderkerk 135

Het wordt warm maar daarmee vertel ik niks nieuws. Daar krijgt niet alleen Veenendaal mee te kampen, ook de andere wedstrijden in het weekeinde. De 3e divisie doet Ouderkerkplas aan, deeluitmakend van de Amsterdamse triathlons. Ontzettend veel recreatieve deelnemers weer, waarmee zulke evenementen natuurlijk wel de basis vormen voor de verdere aanwas van onze sportbeoefenaars. Paar opvallende namen zijn Gerrit Heusinkveld en Machiel Ittmann, maar het wordt ongetwijfeld een leuke, open strijd. In de run-bike-run staan onder meer Ingrid Eelkema en triathlonpionier Kees Vaneman.

14101740_1193187960702922_1972269923_n

Op de laatste zaterdag van augustus is het ook gewoonte geworden om de Renkumse crosstriathlon te houden. Mede-organisator Joost Christiaans houdt de inschrijftafel ook zaterdag nog even open voor late beslissers. Wie mee doet, beleeft de unieke ervaring van zwemmen in de Rijn, fietsen door de bossen van Oranje Nassau’s Noord en lopen over de Noordberg. Selectief, maar gezien de trailrun-hype daarom zeker een aanrader.

14137936_1193190357369349_1513533438_n

Stefan Overmars en Marianne Goijert zijn de favorieten in de Najaarstriathlon van Bodegraven. Vroeger was er in het voorjaar de ‘grotere’ Bodegraafse triathlon en kwam daar later dus de Najaarstriathlon van TTB bij. Zwemmen in een zwembad, dus dat zit wel snor. Wetsuits kunnen overal thuis blijven, verwachten wij. En, hoewel ze onlangs wel weer meedeed in Leiderdorp, staat Ada van Zwieten vooralsnog niet op de startlijst.

14089514_1193192180702500_617078651_n

Voor de Sportrecreade Triathlon van Ten Boer tippen we Harm-Jan Stuut en Franciska Schutter als voornaamste kanshebbers, al blijft het bij recreatieve evenementen altijd een beetje koffiedik kijken. De kwart op zaterdag trekt vooral noordelijke deelnemers. De triathlon bestaat al een kleine twintig jaar, maar de Europese Sportweek in Ten Boer waartoe het evenement behoort, is al  aan haar 46e uitgave toe. Ben toch benieuwd of er in de eerste sportweek in 1970 al gezwommen, gefietst en gelopen werd, want dan liggen hier de roots van onze sport wellicht.

Morgen nog meer over de andere Nederlandse tri- en duathlons. Het zijn er immers zo veel!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.