Ziekte van Weil; Gouden Marit in Tri-Ambla en 4000 triatleten in actie – WTJ 263

14137713_1193954313959620_1584474364_n

VRIJDAG – Blauwalg oké. Niet prettig, maar tamelijk onschuldig. Maar het wordt ernstig als je verneemt dat Hawaii-gangers Hans van der Linden en Yvonne van Keulen plus haar vriend Han met spoed in het ziekenhuis zijn opgenomen na het zwemmen in de Kromme Rijn bij Wijk en Duurstede. Het drietal liep vermoedelijk de Ziekte van Weil op, een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de urine van ratten. Het gebeurde vorige week allemaal. Hans is inmiddels weer thuis na een paar dagen aan het infuus te hebben geleden. Yvonne heeft waarschijnlijk een hersenvliesontsteking opgelopen en Han had last van nierfalen en werd gedialyseerd. Volgens de voorzitter van hun club AV Triathlon is het grootste gevaar wel geweken, maar iedereen is zich rot geschrokken. Wij wensen het drietal heel veel sterkte toe met het herstel. Of de Ironman Hawaii voor Hans en Yvonne in gevaar komt, is nu nog niet duidelijk. Daarnaast zou de eerste Keistad-triathlon op 4 september in hetzelfde water worden gehouden, maar voorzitter Thomas Plochg heeft aangekondigd eerst een grondig onderzoek naar de waterkwaliteit te laten doen. Een zwemmarathon in hetzelfde water komende zondag is verplaatst naar de Linge. Pfoeh, heftig allemaal.

14169523_1193956220626096_1316165617_n

We kondigden het al een beetje aan: de jaarlijkse oversteek van de zeilers naar de Tri-Ambla. Vandaag bevestigde organisator Gerard Metz de komst van Olympisch kampioene Laser-radiaal Marit Bouwmeester. Het wordt de vierde keer dat Marit mee doet op Ameland en meestal bouwen de zeilers na afloop een flink feestje. Maar u kent het gezegd: what happened on the island, stays on the island. Al is Marit nu natuurlijk wel Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Echt sa’n supergrutte eare, zei  de Wartense na afloop. Het is in elk geval voor de organisatie een supergrote eer om haar aan de start te zien.

Voorbeschouwen doen we nog een aantal wedstrijden voor zaterdag en zondag.

14101591_1193951007293284_230677709_n

Zeeland heeft er zaterdag in Middelburg eindelijk weer een echte triathlon bij. Het initiatief van Remy Vasseur wordt omarmd door 280 triatleten, waarvan 90 procent Zeeuwen. Ook oud-gedienden als Floris-Jan Koole en Jan Louisse (da’s lang geleden)

14102096_1193949573960094_1005405548_n

doen mee. Een goeie zaak, want de meest waterrijke provincie was lange tijd een witte vlek.

 

De run-bike-runners komen dit weekend ook voldoende aan hun trekken. Naast de Ouderkerkplas waar de tri- en duatleten gelijktijdig van start gaan (in het water en op het land uiteraard) is zaterdag ook de 26e editie van de Ocom Run-bike-run van Borne. Wat Holten is voor de triathlon, is Borne voor de run-bike-run. Volle bak met het aantal deelnemers, enorm veel toeschouwers die deelnemers het liefst van een biertje voorzien en een  heerlijke finish-ambiance op het Dorsetplein.

Geen wonder dat veel toppers naar Overijssel trekken. In het verleden kwamen ook altijd de schaatstoppers meedoen aan de immens populaire duo-wedstrijd. Leo Visser, Ben van de Burg, Falko Zandstra en Mark Tuitert: Borne was voor hen een mooie aanloop naar het schaatsseizoen. Ook bij weinigen bekend: een piepjonge Rachel Klamer debuteerde in 2008 in Borne. Samen met haar vader Marcel deed ze mee met de koppels en finishte 24e.

14137829_1193952347293150_102104006_n

Mister Borne is Armand van der Smissen. Hij won de duathlon wel een keer of acht. De laatste twee edities waren voor Alexander Picard. Beide Brabanders zijn opnieuw van de partij. Maar Stein Posthuma, Pim de Kok, Coen de Wit en Caimin Stevens gaan het hen lastig maken. Lesley Smit heeft de beste papieren bij de vrouwen. Borne was in de beginjaren nog niet bij de NTB aangesloten en is de oudste (?) duathlon van Nederland.

Zondag neemt een recordaantal van 530 deelnemers deel aan de eerste lustrumuitgave van de FitFun triathlon in de Noordoostpolder. Grote man achter de organisatie is triatleet Kerst Beuckens. In en rondom Emmeloord gebeurt het allemaal. Op de kwart zijn Stefan van der Pal, Tim Hezemans, Jort van Zutphen, Kevin Gideonse, Marleen Vos, Marjan Andringa en Berber Bergsma de favorieten. Een mooie race voor wie twee weken later in soortgelijke polders wil scoren.

1010244_189261824572998_1401708044_n

Beesd is zondag ook toe aan haar tweede triathlon van dit jaar. Nu gaat het om de vrouwentriathlon. Vanaf de warming-up aan de recreatieplas tot en met de finish van de laatste breedlachende deelneemster: de sfeer is altijd superrelaxed. En gelukkig treft Beesd een stuk beter weer dan de Leidsche Rijn-vrouwentriathlon begin juli.

Brabant heeft er gelukkig weer een triathlon bij. De Triathlon Experience op sportpark De Warande in Oosterhout. Net als in Renkum wordt de sprint-wedstrijd op dezelfde dag als de open water zwemwedstrijden. Om 14 uur begint de triathlon, waarvan de organisatie bij IronManagers Nederland ligt. Voorzitter David Smitz heeft zich trouwens al verzekerd van deelname in Kona, dus zijn jaar kan al niet meer stuk. Nu nog een mooi evenement neerzetten. Vorig jaar was Loon op Zand er nog niet klaar voor, maar deze tweede poging gaat lukken.

En dan hadden we natuurlijk nog de Dion Triathlon te goed. Vanwege de sterke stroming in de Vecht kon het evenement in en om Hardenberg eerder dit jaar niet doorgaan. Zondag is de bochtige rivier gelukkig een stuk rustiger en gaan de triatleten echt van start voor deze primeur.

14089034_10209452489605112_2649782479370219906_n

We zullen maar niet te veel naar de buitenlandse races kijken, maar toch even Ironman Vichy met voor de 24e keer Mark Schoonhoven op een hele, met de terugkeer van Bianca van de Kieboom en ook nieuwsgierig of Andrea Jochems sneller is dan de 10.37 in Almere twee jaar geleden. Samenvattend  zijn  er dit weekeinde zo’n 4000 Nederlandse triatleten actief. Een nationaal  record!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.