Derde titel Jorik voor eigen publiek; de jonkies komen eraan: Kirsten voorop! – WTJ 264

AKW54283

 

ZATERDAG – De Spelen zijn een week voorbij en nu al dienen de Nederlandse kandidaten voor Tokyo zich aan. Ik overdrijf niet, want wat de jeugd vandaag in Veenendaal liet zien op het NK sprint belooft veel voor de komende vier jaar. Zes neo-senioren en/of junioren bij de eerste tien van de mannen. Vijf van de tien bij de vrouwen, maar daar wel een 18-jarige kampioene. En wat te denken van het brons van de 17-jarige Niek Heldoorn. Het kan niet anders of we gaan hier de komende jaren veel plezier aan beleven. Het was de dag van Jorik van Egdom en Kirsten Nuyes, maar ook zeker van het aanstormende talent.

14102426_1198287716896714_7238006322058915171_n
Foto Sharon Zuijdervliet

Jorik slaagde er voor de derde keer in Nederlands kampioen sprint triathlon te worden. Hij deed dat voor eigen publiek in een snikheet Veenendaal. Op sportpark De Groene Velden kon ondanks de hitte en de blauwalg-perikelen van de afgelopen dagen toch gezwommen worden in de surfvijver. Marco van der Stel kwam daar met enige voorsprong als eerste uit het water. Op de fiets kreeg de international aansluiting van trainingsmaatje Marco Akershoek. De naamgenoten namen een voorsprong van maximaal veertig seconden op een achtervolgende groep met Van Egdom erin.

Foto Sharon Zuijdervliet
Foto Sharon Zuijdervliet

Ondanks wat afstopwerk van teamgenoten van Akershoek en Van der Stel slaagden de achtervolgers er toch in het verschil na twintig kilometer fietsen terug te brengen tot amper vijftien seconden. Van der Stel wisselde nog wel als eerste, maar Van Egdom en ook de Belg Tim van Hemel snelden hem na twee kilometer voorbij. Een ontketende Van Egdom liep vervolgens op zijn derde titel af. Van der Stel haalde dapper het zilver op en een verbluffende Niek Heldoorn scoorde met brons. Pa Frank zegt al enige tijd: Niek is niet langer ‘zoon van’, ik ben ‘vader van’. De rollen zijn omgekeerd inderdaad. In zijn examentijd moest Niek nog passen, maar op het juiste moment steekt hij terug in topvorm.

14055073_907918899314710_8185483277706409285_n
Foto Wil Weerd

Groots was ook de inbreng van de jonkies in de vrouwenrace. Top of the bill was natuurlijk Kirsten Nuyes. Daar gaan we nog veel plezier aan beleven, zei ik paar jaar terug tegen mijn collega’s van BNDeStem, de krant met Putte in het verspreidingsgebied. De triatlete met zowel een Nederlands als Belgisch paspoort, woonachtig in grensplaats Putte, was de kampioene Olympische afstand annex Rio-commentator Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries (al best veel brons in huis) te vlug af. Nuyes is de jongste over-all kampioene op dit NK sprint en richt zich nu al op deelname op de Spelen in Tokyo. Bondscoach Louis Delahaye vond na afloop dat de nieuwe aanwas in Nederland een grotere Olympisch team op de been kan brengen dan in Rio het geval was. Daar deed alleen Rachel Klamer mee. Nu kwamen er bij het zwemonderdeel met Chayenne Poorts, Rianne de Croock, Elianne Huitema, Kirsten Nuyes en Rani Skrabanja meteen al vijf juniores vooraan uit het water. Met een groep van tien stapte Nuyes van de fiets. Hardlopende kende de Putse, die vorig jaar al zesde werd op de Jeugd Olympische Spelen in Shanghai haar gelijke niet. Omdat het een NK betreft, hieronder de top op een rijtje:

14051583_1158302184228812_1703687037999649108_n

1.Jorik van Egdom (Triteam R’dam/Veenendaal)                52.56 (1e NK)

2.Tim van Hemel (Squadra/Bel)                                                  53.11

3.Marco van der Stel (Squadra/Sittard)                                   53.32 (2e NK)

4.Lander Dircken (Triteam R’dam/Bel)                                    53.55

5.Niek Heldoorn (Davilex/Huizen)                                             54.07 (3e NK)

6.Marco Akershoek (Canyonfuison/Sittard)                         54.18

7.Gerbert van den Biggelaar (Trimates/Dordrecht)           54.18

8.Youri Keulen (Canyonfusion/Sittard)                                    54.21

9.Finn Timmermans (Arcen)                                                        54.30

10.Pim Venderbosch (Trimates/Didam)                                  54.33

Vrouwen:

1.Kirsten Nuyes (Putte)                                                                 59.31

2.Danne Boterenbrood (Ferro Mosae/Maastricht)            59.56

3.Sarissa de Vries (Ferro Mosae/Maastricht)                     1.00.09

4.Quinty Schoens (Stein)                                                            1.00.21

5.Rani Skrabanja (Ferro Mosae/Landgraaf)                        1.00.28

8.Pien Keulstra (TC Twente/Boekelo)                                   1.01.45

11.Jasmijn van der Burg (Hellas/Den Burg)                         1.02.02

19.Sophie van der Most (Ferro Mosae/Maastricht)        1.03.28

Kijken we naar de NK-podia dan waren het dus Jorik, Marco en Niek overall, Jorik, Marco en Pim bij de neosenioren en Niek, Youri en Finn bij de junioren. Over-all vrouwen: Kirsten, Danne en Sarissa, neo’s Pien, Jasmijn en Sophie en junioren Kirsten, Quinty en Rani. Het was een topwedstrijd in zomerse sferen bij een gedegen organisatie, die al 34 jaar aan de weg timmert.

AKW54522(1)
Foto Andre Kwakernaat
AKW54428
Foto Andre Kwakernaat

De andere series komen later, maar wel alvast aandacht voor het NK jeugd. Daar flikte Jelle van Lanen het gewoon weer: voor de zesde (!) keer in zijn nog jonge leven landskampioen worden in de combinatiesporten. Snelle Jelle is een ware ambassadeur van alle diabeten in ons land aan het worden. Wat een race, nadat Holtenaar Maquinho Vorst royaal als eerste uit het water kwam met Jelle als tweede. De Team4Talent-man zette snel orde op zaken met de snelste fiets- en looptijd. Simon den Braber fietste zich naar het zilver en wisselde daarmee stuivertje met Joost Friderich, nu brons. Joost moest in de slag met Syb de Jong.

AKW13173
Foto Andre Kwakernaat
AKW54509-2(1)
Foto Andre Kwakernaat

Maar hoe sterk was daarna het optreden van Shirin van Anrooij wel niet? Minder gezwommen, maar dat weten we. Toen ze vervolgens op de fiets een vrij harde smak op het asfalt van de rondweg maakte, leek titelprolongatie ver weg. Maar de kleine Shirin knokte zich terug en liep vervolgens alles en iedereen naar huis. Ze werd zelfs vijfde over-all. Eva Daniels was de verrassende nummer twee en het brons ging naar het eerste van de vijf Almeerse meisjes: Dirkje Lebouille. Puike race van de toekomst van triathlonNL.

Andre Kwakernaat en Romy van Schooneveld schoten een fantastische serie foto’s van de jeugdrace, deze zijn te downloaden via

https://team4talent.box.com/s/z48z0ugpmvpzp72koexwmvlnuhqjkoic

14045924_1075431472538550_2411907296740476315_n

De andere uitslagen hebben we alvast meegenomen in het eerste overzicht. Alexander Picard won voor de derde keer op rij de oergezellige run-bike-run van Borne zaterdagavond. De man uit Chaam klopte hier Stein Posthuma en Pim de Kok, een toppodium. International duathlontopper Lesley Smit had weinig moeite met de tegenstanders en pakte de zege. Ingrid Prigge werd voor eigen publiek derde.

14089228_913000312137250_2452456807096123337_n

Stef Overmars had geen kind aan de tegenstanders op de Najaarstriathlon van Bodegraven. Zeven minuten na de finish van Power-Steff was daar Ron Noordegraaf en zelfs tien minuten later de derde man: Nico Verkade. Ook zo’n reuzenvoorsprong had Tessa Kortekaas: tien minuten op Marianne Goijert, twaalf op Annemiek Willemze. Over de meeste wedstrijden volgt nog meer.

 

De Ouderkerkplas bijvoorbeeld. Nu alleen alvast melden dat de sprint naar Gert Brinkman en Els Visser ging. Frans van Heteren was bijtijds weg bij zijn ovens om tweede te worden en Rinse van de Ouweelen maakte het winnend trio compleet. De derde divisie, de recreatieve evenementen. Ze volgen vanavond en/of in de komende WTJ’s.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.