Juiste loopbenen voor ‘Rambo’ Koolhaas; Wielinga kan het wél – WTJ 265

14123312_1430686273625194_934979565_o

ZONDAG – Menno Koolhaas werd gemist zaterdag in Veenendaal. Misschien nog wel het meest door Marco van der Stel en Marco Akershoek, die met ‘Rambo aan boord’ wellicht wél de beslissende ontsnapping hadden kunnen maken op het NK sprint. Maar Menno richtte zich op een belangrijke internationale wedstrijd namelijk de ETU Cup wedstrijd in Karlovy Vary (we kennen het ook als Carlsbad, het jaar na Stein 2000 was daar het EK).

14089187_586214451550535_6092089681637212999_n

Meestal feesten Olympische medaillewinnaars een paar weken na. Zo niet Jonathan Brownlee, die verrassenderwijs al weer aan het vertrek stond in Tsjechië. De vice-Olympisch kampioen (achter broer Alistair) was vier klassen te sterk voor de Europese concurrentie, die nog niet het genoegen mocht smaken van Olympische deelname. Jonathan was vier minuten klaar toen de Fransman Pujades als tweede de streep passeerde. Samen met landgenoot Raoul Shaw was Pujades als eerste uit het water. Donald Hillebregt en Menno Koolhaas volgden op een minuutje. Donald was na afloop niet tevreden over zijn lopen: hij kwam 24e binnen in een race waar wel zeker twintig triatleten op een ronde achterstand werden gezet en uit moesten stappen. Menno ging vol in de achtervolging en had nog wat over voor het lopen, waarop hij een magnifieke 33.24 liet noteren. De tweede tijd, na Brownlee! Na de Brit en de Fransen Pujades en Simon Viain kwam Menno ‘Rambo’ Koolhaas als vierde over de streep. Het was voor de Amstelvener zijn derde top tien klassering op een ETU-race na de zevende plaats in Mellila en de derde in Weert. Bij de vrouwen won de frêle Oekrainse Yulia Yelistratova, eerder deze zomer al winnares in Holten maar tegenvallend in Rio.

14054926_1580655198903793_7104267963647754423_n

De Ironman Vichy ging naar de Brit Harry Wiltshire, zijn eerste Ironman-winst en een verbetering van zijn persoonlijk record met maar liefst 35 minuten tot 8.17 uur. De Brit vocht een boeiend duel uit met Tim Brydenbach, in ons land genoegzaam bekend. Tim verbeterde zijn vierde plaats van Maastricht tot een tweede nu en ook hij ging 28 minuten sneller. Pas in de slotfase van de marathon werd duidelijk dat de Brit met de hoogste eer ging strijken. Beste Nederlander was de in Londen wonende Dwight Senduk op een 116e plaats in 9.36 uur.

14111606_1195625893792462_2102211083_n

Bij de vrouwen deden we beter. Daar finishte Andrea Jochems als vijftiende. De luchtmachtofficier uit Harderwijk verbeterde haar persoonlijk record met twaalf minuten tot 10.25 uur. In haar agegroup eindigde de nationaal kampioene bij de militairen als derde. Ze vroeg zich vooraf bij de grote M nog wel af: wat ga ik ook weer doen? De winst ging naar de francaise Catherine Faux. Almeerder Freek van Heerebeek werd vijfde bij de M50. Margareth van den Boogert, woonachtig in Frankrijk, werd vierde F45.

Cq9v4TXXgAAteR0 Cq9uZLVW8AQzarw

Niet zo groot als vorig jaar met het WK, maar Zell am See-Kaprun blijft nog steeds een giga-evenement. Het was Remmert Wielinga, die met een vijftiende plaats beste Nederlander werd op de 70.3 Ironman. De oud-profwielrenner, met zijn Russische vriendin woonachtig in Monaco, deed 24 minuten langer over de wedstrijd dan de Belgische winnaar Marino ‘Bink’ Vanhoenacker. Wielinga brak als professional nooit door, naar later bleek vanwege zijn angst om in een peloton te fietsen. In Zell am See liet hij zien niet voor niets tweevoudig landskampioen tijdrijden te zijn geweest: de ex-coureur zette de vierde fietstijd neer. Wielinga was een grillige wielrenner en is dat als triatleet nog steeds. Hij schrijft bijna overal in, maar komt lang niet altijd opdagen. Nu laat hij het echter wel zien. Milan Brons is nog niet over alle blessureleed heen. Hij finishte wel: als 71e totaal. Amsterdammer Frederik Smit werd derde bij de mannen 50. Anne Zijderveld debuteerde op een 70.3. Het ging haar best goed af: 20e totaal en derde in haar categorie. Winnares in Oostenrijk was de Finse Kaisa Lehtonen.

14080009_1830289290533005_5289394063804410525_n

Terug naar eigen land, want daar wemelde het ook van de wedstrijden. In Emmeloord/Noordoostpolder ging de Fit Fun-triathlon naar Stefan van der Pal. De Ljouwerd atleet weet van geen ophouden dit seizoen. Delftenaar Tim Hezemans gaf goed partij en op gepaste afstand werd Erik Doornebos derde.  won de triathlon in de Noordoostpolder, Rosalien van Elp was beste vrouw. Mooi podium ook bij de vrouwen: Rosalien van Elp, Marianne Andringa en Marleen Vos binnen twee minuten van elkaar werden ze door het publiek aan de meet begroet.

http://omroepzeeland.bbvms.com/…/omroepzeeland…/2680359.html

De Top Triathlon van Middelburg werd zaterdagavond een doorslaand succes. Remy Vasseur weet inmiddels wat er bij komt kijken om een goed evenement te organiseren, maar hij slaagde met vlag en wimpel. Ruben Martens uit Koewacht schreef geschiedenis door de eerste TT Middelburg op zijn naam te schrijven voor Rens de Ridder en de gebroeders Koole: Niels en Floris-Jan. THOR-atlete Manon Broumels was de betere loopster bij de vrouwen. Ze klopte Chantal Koole-Maat en de Brabantse Dorien van Loenen.

Wie na zo’n druk weekeind nog energie over heeft: deze week begint in Oost-Brabant de STT-week met een aquathlon in Eindhoven op maandag, een tijdrit op dinsdag, een zwemwedstrijd op donderdag en een triathlon op zondag. De laatste drie allemaal in Nuenen, van oudsher leuk tri-bolwerkje.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.