Spaanse overname en nog maar een blik uitslagen van afgelopen triathlonweekeinde – WTJ 266

 

MAANDAG – Beetje vreemd is het wel. De Spanjaarden kunnen het niet langer aanzien en nemen de organisatie van ICAN Amsterdam over. Een mail met die strekking bereikte deelnemende triatleten aan de andermaal tegenvallende editie 2016 van deze ambitieus opgezette triathlon. De overname gaat gepaard met fikse reducties op het inschrijfgeld. Laten we hopen dat deze triathlon in een rustiger vaarwater komt en dat met name de goedbedoelende Amsterdamse organisatoren van de andere races er geen verdere imago-schade mee oplopen.

14137713_1193954313959620_1584474364_n

Dan even iets rechtzetten. Wouter Berendsen reageerde op het verhaal over de Ziekte van Weil. Daarin koppelen we de Kromme Rijn als zwemwater aan de nieuwe Keistadtriathlon van aanstaand weekeinde. Dat is niet juist. De triatleten zwemmen in de Eem. Zoals alle organisaties test de Amersfoortse groep dat water uitgebreid. De Eem was dus niet het water, waar Hans, Yvonne en Han zo ziek uitstapten. Een tweede correctie betreft Yvonne van Keulen. Zij is beslist een toptriatlete, maar heeft dit jaar niet Hawaii op haar programma staan. Hans wel natuurlijk en we hopen van harte dat de wereldrecordhouder 70-plus voldoende hersteld is voor deelname.

14068063_1222026604527665_6141310850639086740_n

Terug naar het bizar drukke wedstrijdweekend. De crosstriathlon van Renkum bijvoorbeeld. Friezin Silvia Brouwer toonde haar vorm door op geen van de drie onderdelen de snelste te zijn, maar toch de winst te pakken vóór Simone Hakenberg en snelste Rijn-zwemster Monica Görska. Silvia, geboren Amelandse, hoopt dit kunstje over drie weken op haar eiland te kunnen herhalen. Bij de mannen ging de zege naar Christiaan Solleveld uit Hoek van Holland, die zich steeds vaker in de strijd om de overwinning mengt. Michael Krijnen en Michel van Schie bleven in de strijd om de ereplaatsen verrassend mannen als Ferdinand Oldeman en Frank Schotman voor. Op de korte afstand waren Izar van Gool en Judith Boer een klasse beter dan de tegenstanders. Veel crosstriatleten grepen het evenement aan omdat het gold als generale repetitie voor het NK crosstriathlon volgend jaar. Op de matige uitslagenverwerking na liep in ‘het land van Joost Christiaans’ alles op rolletjes. Joost werd zelf zevende trouwens, maar organiseren en sporten gaat niet altijd goed samen.

 

Net als in Renkum waar de triathlon samen viel met de zevende Rijntocht, was ook de Triathlonexperience Oosterhout gekoppeld aan een klassieke zwemtocht, die daar al voor de 86e (!) werd gehouden en in het verleden winnaars als Maarten van der Weijden en Ferry Weertman op de erelijst kreeg. Nu dus ook fietsen en lopen erbij op een 1/8e afstand. De zege ging  naar Remy de Boer met daarachter Kaey van Rij en Ferry Oorsprong. De vrouw van de nummer drie, Maria Oorsprong-Alta, won het damesklassement en werd achtste in totaal. Simone Goossens en Lindsey van Uden werden eveneens bij de huldiging gevraagd.

14068129_643631442469365_6170843257135902269_n

 

De vrouwentriathlon van Beesd ging naar Anne-Fleur Lagerweij op de 1/16e afstand en Sandra de Jong op de 1/8e afstand. Opnieuw waren er 163 vrouwen, waarvan een groot aantal voor het eerste proefde van de triathlonsport. Sione, Kitty en de rest van het team verrichten baanbrekend werk.

14182685_1196665240355194_955393152_n
Mael en Senna Plasschaert

In een veel rustiger zwemwater van de Vecht kon de Dion-triathlon van Hardenberg zaterdag wel door gaan. Han-Peter Lucas was er snel uit en handhaafde zijn voorsprong tot aan de finish. Martijn Schutteman en Pascal Dankelman volgden op gepaste afstand. Jorieke Casteleijn kreeg de primeur bij de vrouwen. De sprint afstand ging naar Stefan Oostland en Susanne Wentink-Nijhuis. De zwemloop in het Noordhollandse Heiloo was een prooi voor Matthew Walker en Esther de Vries. Een week voor de grote triathlon is in Weesp altijd de kindertriathlon. Sterk bezet en twee puike winnaars Mael en Senna Plasschaert uit Almere, broer en zus.

Verder noordwaarts won Daniel Nagel de triathlon van Ten Boer. Good-old Gerard Terwisscha werd tweede en Arnoldus van der Werff haalde brons. Het podium bij de vrouwen bestond uit Hanneke Rus, Annelies Vrancke en Jantje van de Werff. De kortere afstanden meet winnaars als Menno Altena, Anouk Trooster, junioren Bas Willems en Sarag Berghuis en jeugd Marijn Buijtenhuijs (zoon van Chris, die Almere volgend jaar weer oppakt) en Britt van den Hoven.

Hadden we van veel triathlons het hoofdprogramma al vermeld, de meeste evenementen hebben meerdere series. In  de Noordoostpolder bijvoorbeeld won Casper van Dam, daags na een goede klassering in Veenendaal, de sprint afstand en was Anke de Boer terug met een overwinning. De kortste afstand ging naar Ruben Slot (ook na Veenendaal) en Sarah van Tuijl. We vergaten Marieke de Graaf in Middelburg, toch wel degelijk de nummer twee van de Top Triathlon. Ook een sprint afstand in Bodegraven. Lennart Kleinjans en Liane van Egmond toonden zich de sterksten. Op de mini-afstand waren het Alex van Buttingha Wichers (mooie naam voor een speaker bij een fotofinish) en Liv van der Kraan.

13912503_1187638824637315_5812436118376153714_n

Tenslotte terug naar Veenendaal. Buiten de NK’s nog zo’n duizend deelnemers in de andere series. De Olympische afstand was voor Ricardo Scholten, ziek geworden na Maastricht, maar gelukkig weer boven Jan voor zijn uitzwaaiwedstrijd in Weesp en uiteraard Hawaii. Sarah-Lynn Reuver was de sterke winnares. De kwart kreeg met Anton Theo Borger en Marleen Meij twee sterke winnars, de sprint ging naar Frank van ’t Klooster en Suzanne Hospers en de scholierenwedstrijd was voor Daan van Holland en Selina Franken.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.