Paratriatleten op weg naar Rio; vooruitkijken naar twee WK’s en twee EK’s – WTJ 269

Cq4zJGcWIAANWnU

DONDERDAG – De trainingen in Portugal zitten erop. De Paralympische ploeg is vandaag vertrokken vanaf Schiphol naar Rio. Over ‘losersvluchten’ wordt gelukkig met geen woord gerept. Veel aandacht krijgt Jetze Plat, die immers meestrijdt om drie gouden plakken: bij het handbiken en uiteraard de Paratriathlon. Als 17-jarige uitgenodigd om de Spelen van Beijing bij te wonen, was Jetze er vier jaar later in Londen bij. Vierde werd hij in de wegwedstrijd. En nu is de Amsterdammer de grote favoriet op alle onderdelen. Met misschien nog wel landgenoot, trainingsmaat en vriend Geert Schipper als grootste tegenstander. Het super-koppel Joleen Hakker en Linda van Vliet is  ook van de partij. De Nederlandse ploeg wordt begeleid door Adrie Berk en Martin Breedijk. Het debuut van de paratriathlon op de Paralympics betekent ook het eerste optreden van een Nederlandse official: Sander Verheuvel weet alle ins en outs van deze discipline. Hij wordt beloond met een topwedstrijd om te jureren, al neemt Sander toch maar zijn portemonnee mee na alle geluiden dat Rio na die andere OIympische Spelen op de rand van faillissement zou staan. “Dagelijks twee uur bussen, het zou wel eens kunnen dat ik mijn buskaartje zelf moet betalen.” Hoe dan ook: TeamNL heel veel succes alvast!

Grote evenementen blijven zich aankondigen. De aftrap van het WK Rotterdam was woensdag al en ook Challenge Almere-Amsterdam riep de pers bijeen. Drie favorieten stonden hen te woord: Youri Severin, Tjerk Tjallema en Erik-Simon Strijk. De laatste stapte recht van een parcoursverkenning het perszaaltje binnen. De nummer vier van Maastricht is super gemotiveerd: “Als de omstandigheden zoals vandaag zijn, behoort een tijd van rond de acht uur tot de mogelijkheden.” Over de andere 2600 (!) kanshebbers in een later stadium meer.

14089037_10153919814580017_3327521828382322216_n

Eerst is er nog het eerste septemberweekeinde. Rachel Klamer komt haar vaste concurrenten tegen in de eerste grote confrontatie na Rio. Kan ze nog stijgen in de top tien van het WK, waarin ze met nog twee wedstrijden te gaan negende staat? Rio telt daarin overigens niet mee en de laatste herinnering aan Hamburg (tweede) is voor Rachel een zoete. Het is zaterdag te doen in Edmonton, de achtste wedstrijd in de World Triathlon Series. Vaak levert de eerste post-Olympische wedstrijd een verrassing op. Zoals Maaike Caelers vier jaar terug in Stockholm. Jorik van Egdom gaat zijn lange weg naar Tokyo aanvangen in de Canadese stad.

De wereldkampioenschappen 70.3 Ironman waren vorig jaar nog redelijk dichtbij huis in Zell am See. Maar zelfs nu het wat verder van huis is – het bekende Australische triathlon-oord Mooloolaba – maakten negentien landgenoten de trip down under. Karlijn van de Burg, Marion Tuin en Mark Muller zijn enkele namen, die opvallen. Al zal het heel zwaar worden, want elke leeftijdsgroep herbergt de wereldtop. Titelverdedigster Daniela Ryf is er ook, Jan Frodeno slaat over. Hij richt zich – net als onze Yvonne van Vlerken – volledig op Hawaii.

14203284_1804601933110080_5180776534037053159_n

In Banyoles is niet alleen het mixed-team van Hellas (Sione Jongstra, Jony Heerink, Rik Linssen, Vincenz Frey) aanwezig, ook TC Twente is van de partij. Guido Gosselink is teamcoach met in zijn kwartet Pien Keulstra, Lynn Peters, Stijn Jansen en de Duitser Yannick Stollenwerk. Anderzijds zit Donald Hillebregt bijvoorbeeld in het Belgische SMO Specialized team. Aan het eerste EK (Nice ging niet door) doen 21 teams uit 10 landen mee.

13935017_10209417495327662_720184039973226734_n

Zo’n vijftig Nederlandse triatleten zijn naar Tirol afgereisd voor de Europese kampioenschappen halve triathlon. Jodelt Evert Scheltinga straks het hardst, waarmee bedoelt: pakt hij de Europese titel? De vorm is er met de zege in Samorin beslist.

13730847_10154282912746963_3031165340412905599_o

Nog een WK wat tot de verbeelding spreekt, maar dan voor duatleten. De Powerman Zofingen. Vroeger in mei, nu al jaren op de eerste zondag in september. Emma Pooley in Rio nog veertiende op de Olympische tijdrit, is de grote favoriete. Mirjam van Reijen is kansrijk voor een top drie klassering. Gael le Bellec, Seppe Odeyn en hopelijk ook Thomas Bruins gaan de strijd bepalen bij de mannen. Maar de Zwitserse race is lang en grillig. Morgen kijken we naar de nationale wedstrijden: zeven stuks. Zouden we dan het deelnamerecord (4143) van vorige week nu al  overtreffen?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.