Nog meer mensen naar Rio; titelinflatie; voorbeschouwing Nederlandse wedstrijden – WTJ 270

images1.persgroep.net

VRIJDAG – Namen noemen is altijd riskant. Zo had ik het gisteren over de begeleiders van het Nederlandse ploeg paratriatleten, maar daar horen natuurlijk ook de coaches Bas de Bruijn en Sander Berk bij. En er reizen nog genoeg fans mee richting Braziliaanse stad in de wetenschap dat eremetaal binnen bereik ligt. Toch 1 tegenstander noemen van Jetze en Geert, die we niet mogen onderschatten: vijfvoudig wereldkampioen Bill Chaffey uit Australië sloeg het WK in Rotterdam over, maar is er in Rio wel bij. Het eerste goud op paratriathlon krijgt niemand cadeau, zoveel is zeker. Ik pleit trouwens ook voor een ticket voor maatje Ruud de Haan. Zijn werkgever Gamma is immers verantwoordelijk geweest voor het Olympisch goud van lange afstandszwemmer Ferry Weertman. Het was diens coach Marcel Wouda, die bij Gamma een aantikbord kocht, waarop hij Ferry eindeloos liet afsprinten. Dus wie weet wat voor gouden vondsten er nog meer uit de Gamma-koker komen.

14247711_1200191730002545_318581342_o

O ja, het weekeinde breekt weer aan. Over de liefst vier WK’s en EK’s hadden we het gisteren al. Beetje titelinflatie is de tri- en duatlonsport niet vreemd, al komt dat ook omdat je behalve een ITU-familie ook een Challenge-familie en een Ironman-familie hebt. De keuze is reuze zullen we maar denken. De persconferentie in Mooloolaba was een mooie trouwens met tweevoudig 70.3 World Champ Sebastian Kienle in de hoofdrol. “De Aussies hebben de triathlonsport jarenlang gedomineerd. Nu is het tijd voor de Duitsers”, sprak Kienle ferme taal met een lachende Craig Alexander naast zich. Hij moet het wel zonder Frodo stellen, maar waarschijnlijk vindt Kienle dat niet erg.

Maar wat stellen al die WK’s voor als in hetzelfde weekeinde ook de Belman plaats vindt, de enige hele triathlon bij onze zuiderburen? Niet zonder pretenties afficheert de organisatie haar evenement immers als ‘Probably the best triathlon in Europe’. Hoe goed ook, de grote massa trekt er nog niet voor naar Robertville. Aan deze hele doen bijvoorbeeld 44 deelnemers mee. Onder hen Nederlanders Bert van Veen en uiteraard het Vlaardingse duo Ramon van der Wilde en Christel Muis, altijd op zoek naar een kleinere hele.

In eigen land dan. Zaterdag is de zevende editie van de NewStyle triathlon Maarssen. Wij tippen Michael Groen en Tanya ten Velden. Tanya was vorige week teleurgesteld over haar prestatie in Veenendaal en is dus best gebrand op een goede wedstrijd. De Rabobank-triathlon van Binnenmaas staat al wat langer op de kalender: 31e uitgave zaterdag. Gerbert van den Biggelaar, Leo Gödde, Carlo van den Bergh, Willemijn Knot en Esther Buurman: zo maar wat namen van kanshebbers in deze Rijnmond-klassieker, die ooit nog een spoorlijn in het fietsparcours had liggen. Maar dat is verleden tijd. De derde wedstrijd is zaterdag in het hoge noorden: Onderdendam. Vierde uitgave aldaar. Ook daar is Rabobank de naamsponsor. Studentenkampioen Rutger Duursma en Nicole Clerx lijken op voorhand de te kloppen triatleten.

Zondag gaan we vrolijk verder met de Weesper Nieuws Triathlon. Toe aan editie nummer 27. Zoals op vrijwel alle sites lezen we ook bij Weesp: inschrijven is niet meer mogelijk, we zitten helemaal vol. Alleen al uit Weesp zelf komen tientallen deelnemers en goeie ook. Ricardo Scholten, vorige week snelste in Veenendaal op de Olympische afstand heeft in zijn Hawaii-uitzwaaiwedstrijd één grote wens: winnen. Stefan Overmars, Martijn Boot, Barry Dooper en vele anderen gaan het Ricardo zo lastig mogelijk maken. Mooi wordt ook het Weesper duel bij de dames tussen Deborah Schouten en Paula van der Pouw-Kuiper.

Aan 33 edities is de altijd bescheiden gebleven triathlon van Abbekerk al toe. De zwembadtriathlon doorstaat alle triathlonstormen kennelijk met gemak. Ook nu weer 250 deelnemers verdeeld over de diverse series. Jan Smit uit Opperdoes is recordhouder met 30 deelnames. Erik-Jan Spijkerman en Eline Lute-Kuin springen in het oog, maar evengoed staan er zondag andere winnaars op het erepodium in Noord-Holland, waarvan de eerste jaren de uitslagen nog handgeschreven werden gepubliceerd.

Nuenen was natuurlijk in de jaren tachtig en negentig vorige eeuw een grootheid in de triathlonsport met deelnemers als Simon Lessing, Spencer Smith en Dmitri Gaag. Die tijd is voorbij. Squadra Events van Hans van der Hijden houdt het nu bescheiden. Alles is dit jaar in en nabij de Enodeplas, waar het voor Nuenen ooit allemaal begon. Grote namen, dacht speaker Ruud de Haan niet aan te treffen. Maar het feit dat hij er is, maakt het al groot. En met Stefan van Thiel, Vincent Böhm, Terrence Olaria enFinn Timmermans  valt het zeker niet tegen. Ook moderne vijfkamper Kevin Hilgeholt (helaas geen Spelen voor hem) is van de partij. Annelies van der Zwart is kansrijk bij de vrouwen, nu maatje Claudia Striekwold de Tour for Life aan het fietsen is. Zondag zijn die deelnemers aan de laatste etappe door West-Brabant richting Erasmus-ziekenhuis Rotterdam toe. Alles voor het KWF uiteraard.

De Vision Sport triathlon in de Rutbeek nabij Enschede is wellicht ’s lands grootste dit weekeinde. De race is behalve finale 3e divisie ook in de run-bike-run series 2016 opgenomen. Opmerkelijk dat het in beide gevallen om de relay-versie gaat. Dat is met name voor de duatleten een nieuwe formule. Het nationale jeugd- en juniorencircuit is ook in Enschede. Verder is Rutbeek de finale geworden van de Twentse Triathlon Tour vanwege het wegvallen van Oldenzaal. Terwijl TC Twente in Banyoles meestrijd om de Europese titels voor clubs, is het in eigen Twente groot triathlonfeest.

Tenslotte de eerste editie van de Keistad triathlon in Amersfoort met kanshebbers Zac Berber en good old Peter van Egdom.

Veel plezier op de wedstrijden!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.