Nederlandse duatleten sterk in Zofingen

Seppe Odeyn WK Zofingen 2016

Met zowel Miriam Van Reijen als Thomas Bruins had Nederland nog eens twee duatleten om naar uit te kijken in het WK duatlon over de lange afstand. Het is geleden van de bronzen medailles van May Kerstens in 2012 en Huub Maas in 2002 en 2003 dat Nederland nog een echte rol van betekenis speelde in het WK Powerman. En Miriam en Thomas losten de verwachtingen helemaal in. Ook bij de age groupers was er goed nieuws voor de Nederlanders.

Thomas Bruins streed de hele dag mee voorin. Felix Koehler startte sterk. De Duitser was vorig jaar wereldkampioen bij de age groupers (M30) en trad voor het eerst bij de elites aan. In de eerste run van 10 km ging Felix in de aanval. Hij zette een indrukwekkende 30’21 neer en liep meer dan een minuut uit op een achtervolgende groep van 4. Thomas Bruins volgde in een groepje verderop met onder andere Seppe Odeyn. Thomas kwam na één fietsronde voorin postvatten in een achtervolgende groep van 8.

De Duitser Koehler speelde jojo met de achtervolgers. Van 1’40 naar 50″ terug naar 1’30. In de slotronde besloot Odeyn in de tegenaanval te gaan. Hij reed weg van de achtervolgers en slaagde erin om in de laatste 5 kilometers van de 150 km fietsen het gat dicht te rijden met de Duitser. Die bleef nog even aanklampen in de slotrun over 30 km maar Seppe was duidelijk de sterkste en liep naar een verdiende wereldtitel. Koehler werd tweede, Soren Bystrup pakte voor Denemarken voor het derde jaar op rij het brons. Thomas deelde zijn wedstrijd goed in en in een solide tweede run pakte hij een meer dan verdiende 7de plaats in 6u49’43. Hij kwam compleet uitgeput over de streep.

Van Reijen 5de

Emma Pooley won voor het derde jaar op rij bij de vrouwen in Zofingen. Ze was lange tijd in strijd met de Zwitserse Nina Brenn, maar één welgeplaatste aanval tijdens de tweede beklimming van de Bodenberg volstond om voluit naar een derde keer goud te snellen, al moest ze weer een lang stuk wandelen in de slotfase. Susanne Svendsen pakte de derde plaats. Miriam Van Reijen werd nog knap vijfde nadat ze na een goede start in de eerste 10 loopkilometers veel terrein verloor in het fietsen. In de tweede run wist ze nog een paar elite atletes op te rapen om in een tijd van 7u48’36 vijfde te worden.

Tibor na 4 dagen Eurobike

Tibor Gijssen Zofingen 2016

En dan was er de verrassende Tibor Gijssen. Hij had een superdag en stormde naar een vijftiende plaats overall, goed voor de wereldtitel bij de M30. “Compleet onverwacht,” vertelde hij ons na de wedstrijd. “Ik werk voor Sram en heb vier dagen Eurobike in Friedrichshafen achter de rug. Ik had dan ook nooit gedacht dat ik me vandaag zo goed zou voelen. Maar ik had superbenen en vooral in de tweede run ging het erg goed. Ben ik wereldkampioen? God, wat mooi,” aldus een supertevreden Tibor.

Ook Peter Van Ravenswaaij was in de wolken. Hij finishte net onder 8 uur en pakte in een tijd van 7u59’03 de wereldtitel bij de M55. Mark Overtoom finishte drie plekken voor hem in een tijd van 7u55’57. En halve Zwitser Alex Lamberix werd 57ste overall in 7u49, goed voor een 6de plaats bij de M40.

Her Tesselaar wint in de categorie H6o de titel.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.