Mirjam Weerd interviewde Zibi Szlufcik over Challenge The Championship 2017 in Samorin.

maxresdefault

Wie wordt THECHAMPION?

Zaterdag is het zover, Challenge Almere! Naast NK-titels voor de Nederlandse deelnemers op de hele triatlon, zijn er dit jaar voor het eerst startplaatsen te verdienen voor het nieuwe kampioenschap van Challenge in Samorin. De eerste editie van deze wedstrijd over de halve afstand werd twee weken geleden gewonnen door Evert Scheltinga. Mirjam Weerd werd tweede en sprak na de wedstrijd met Zibi Szlufcik, directeur van Challenge Family, over het hoe en waarom van deze race.

TheChampionship_Thumbnail

Challenge Family heeft THECHAMPIONSHIP gelanceerd dat in 2017 voor het eerst zal plaats hebben in Samorin, Slowakije. Wat is de gedachte hierachter?

Ja, we zijn er erg trots op dat we dit nu eindelijk kunnen lanceren. Het is iets waar atleten, media en de triathlonwereld op heeft gewacht. Het was een van de meest gestelde vraag: wanneer komt Challenge Family met een kampioenschap of een serie met een finale? Het heeft even geduurd voordat we een juiste partner hiervoor hebben gevonden. Met X-bionic sphere in Samorin hebben we simpelweg de meest fantastische plek gevonden om dit kampioenschap te kunnen houden.

 

Wat verwachten jullie van het kampioenschap?

Een kampioenschap wedstrijd helpt om iets extra’s aan de Challenge wedstrijden te voegen. Onze atleten zijn op zoek naar uitdagingen en prestaties, net als wij. Wij zoeken vanuit Challenge Family steeds naar mogelijkheden om te groeien en te ontwikkelen. Een kampioenschap hoort daar bij.

 

Waarom is het kampioenschap over de halve afstand en niet over de hele?

We hebben besloten voor de halve afstand te gaan, omdat de meeste afstanden van Challenge over deze afstand gaan. Maar dat betekent niet dat we geen kampioenschap over de hele willen. Dat is zeker onderdeel van onze plannen. We moeten echter stapje voor stapje werken. En dus beginnen we hier mee. THECHAMPIONSHIP heeft nogal wat tijd gekost om tot leven te wekken. Voor een dergelijke evenement hebben we echt de juiste partners nodig die onze passie voor sport delen en absoluut het beste willen maken van een lange afstand kampioenschap.

Elements-Resort-Slovakia-Challenge-Samorin

Waarom hebben jullie voor Samorin gekozen?

Voor ons was het belangrijk om de juiste locatie te vinden en de juiste partner. X-bionic Sphere in Samorin was daar de belangrijkste stap in. Deze trainingslocatie van wereldklasse biedt faciliteiten voor 27 olympische sporten. Het ligt op de oever van de Donau en in een prachtige omgeving. Je kunt daar een hele week verblijven zonder de auto te gebruiken. Parkeer hem voor het prachtige hotel en je hebt alles in handbereik; zwembaden, recreatie, alle faciliteiten die je maar wilt en ook plezier voor de hele familie.

Hoe werkt het kwalificeren?

Agegroup atleten kunnen zich kwalificeren in alle Challenge Family evenementen. De top 6 finishers in elke leeftijdscategorie krijgt een uitnodiging om mee te doen. Daarnaast hebben we een loyaliteitsprogramma opgezet waarbij iedereen die meer dan drie Challenge wedstrijden doet mee kan dingen naar 1 van de 300 slots die we beschikbaar hebben gemaakt. Juist om atleten die wat prestaties betreft zich niet snel zullen kwalificeren maar wel, in onze ogen, geweldige atleten zijn omdat ze passie hebben voor onze sport en toegewijd zijn. Heb je drie races gedaan, dan kun je meedingen door simpelweg een email te sturen naar thechampionship@challenge-family.com.

Is het bedoeling THECHAMPIONSHIP in Samorin te houden of wordt het gerouleerd?

Op dit moment hebben we het kampioenschap voor 2017 en 2019 bevestigd in Samorin. En we hopen heel binnenkort aan te kondigen waar het kampioenschap in 2018 en 2020 gehouden worden. We blijven zoeken naar de juiste locaties, timing en hoe we Challenge family series verder kunnen ontwikkelen in de komende jaren.

Hoe moeten we THECHAMPIONSHIP zien in relatie tot IRONMAN Kona, ITU WK’s en EK’s en World Series? Is die er überhaupt?

Ja, die is er in zekere zin wel. Dat kun je zien aan het kwalificatiesysteem voor professional atleten. Hierbij willen we een nieuwe standaard zetten. Een nieuw kampioenschap maken waarin alle professionals in welke serie dan ook. Het kwalificatiesysteem is open voor alle kampioenen in onze sport. Of dat nou Challenge races zijn, Olympische Spelen atleten, atleten uit de world triathlon series of IRONMAN. Het is niet gebaseerd op punten wat atleten uitput, maar het beloont uitstekende prestaties in de kwalificatie evenementen. Het enige dat we vragen is dat atleten die zich buiten de Challenge races kwalificeren, tenminste een wedstrijd uit onze Challenge Family serie doen om het slot te bekrachtigen.

Wat verwacht je van THECHAMPIONSHIP?

Allereerst dat het een geweldige toevoeging is aan onze prachtige sport waarin agegroup atleten tegen elkaar strijden, een supermooie ervaring hebben en de startlijn delen met professionele atleten van wereldklasse. We verwachten flinke competitie om de titel THECHAMPION!

2016-08-21 18.30.27

Eigen ervaring Mirjam

Challenge Samorin paste perfect in mijn voorbereiding voor Almere. Slowakije als land kende ik nog niet, dus een mooie gelegenheid. Hoewel het een flinke dag rijden (1200km) is vanuit Nederland ligt Samorin heel centraal in Europa. Je zou ook op Bratislava kunnen vliegen, het ligt slechts 20km onder deze hoofdstad van Slowakije aan de oevers van de Donau waar je ook in zwemt. Samorin en omgeving is vooral vlak. Het fietsparcours is dat ook. Zo’n 30km richting het zuiden, de Donau oversteken en 15km naar het noorden over de dijk, de weg onderlangs de dijk opdraaien en tegengestelde route weer terug. Op de racedag was het aangenaam warm, maar werden we halverwege het fietsen getrakteerd op een flinke bui en een opkomende wind. De 30km terug van de Donau naar Samorin waren dan ook flink buffelen want de wind had je pal tegen. Een uitstekende Almere training dus! Op het terrein van X-bionic Sphere zelf was het loopparcours uitgezet. Grotendeels op de renbaan voor paarden en een klein stukje dijk langs de Donau. Heel toeschouwer vriendelijk met goede cappuccino in de buurt, eettentjes op het middenterrein en een grote tribune waar je rustig kon zitten en de atleten kon zien finishen. Erg compact opgesteld. Het hotel op het terrein van X-bionic Sphere is superdeluxe. We hadden een slaapkamer en soort van woonkamer die ook omgebouwd kon worden als slaapgedeelte. Je kon er dus prima met z’n vieren slapen. Mooie badkamer en verder alles binnen handbereik.

2016-08-19 15.11.19

Prima restaurant (niet te duur!), 25m binnenbad en 50m buitenbad op loopafstand, hardloopbaan (een 200m en 400m baan) en luxe fitness. Ook voor atleten met familie is de locatie heel interessant. Zo heeft het zwembad ook een tropisch gedeelte voor de kids, een bioscoop en een welnessgedeelte. De wedstrijd was verder perfect georganiseerd. Wat opviel buiten het terrein van Samorin waren de vele vrijwilligers op leeftijd langs het parcours. Het is geen superrijke omgeving, maar ik was wel benieuwd naar de rest van het land en aan de overkant van de Donau lonkten de bergen. De wegen waren best goed, behalve op de dijk. Dat was 15km lang uitkijken, maar dat gaf me eerlijk gezegd ook wat focus voor het lange stuk tegen de wind in. Challenge Samorin is wat mij betreft een aanrader op een uitstekende locatie. Je kunt je daar prima vermaken en hoeft inderdaad nergens heen. Als voorbereiding op Challenge Almere echt perfect! Ik ben heel benieuwd wat voor wedstrijd het volgend jaar gaat worden. Kan wel eens spektakel opleveren!

2016-08-21 16.41.34

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.