Ideale compromis tussen sportief en cool – de Polar M600

Polar-M600-sport-smartwatch-Polar-België

Met de gloednieuwe M600 is Polar het eerste grote merk van sporthorloges en hartslagmeters die een complete Android Wear smartwatch op de markt brengen. Wij konden de M600 in premiere testen de afgelopen weken. De conclusie is dat dit horloge het beste van twee werelden in zich heeft. De hartslagmeting aan de pols, GPS, de vertrouwde trainingsprogramma’s van Polar, de vlotte synchronisatie met de Polar Flow app en met Strava én het feit dat je naast zwemmen, fietsen en lopen ook voor triatlon als optie kan kiezen, bevallen onze sportieve kant. Maar het is vooral de gadgetfreak in ons die bevredigd wordt met een uitgebreid gamma aan apps aan je pols en een naadloze communicatie met je smartphone.

De M600 is niet de eerste sportieve smartwatch. Polar kwam zelf al met de A360, een fitness tracker met hartslagmeting door lichtpulsen aan de pols. En grote concurrent Garmin heeft de Vivoactive. Beide modellen hadden al een aantal smartwatch features zoals smart notifications en de Garmin beschikt over een gelimiteerd aantal apps. En net daarin maakt de M600 het grote verschil. Door de toepassing van Android Wear krijg je toegang tot een bijzonder uitgebreid arsenaal aan apps. Als je de M600 installeert en linkt aan je Android smartphone, worden meteen (op een snelle, vlotte en gebruiksvriendelijke manier) al je smartphone apps die een Android Wear functie hebben, overgeladen op de M600. Je kan natuurlijk altijd zelf manueel instellen welke apps wel en niet gebruikt moeten worden en welke toegangen en push notificaties je geeft.

Polar-M600-6

De swipe bediening van het kleurrijke touch screen vraagt wel enige gewenning, maar eens je ermee weg bent, navigeer je vlot van de ene app naar het andere scherm. Wij vonden het fantastisch om uit de losse pols, letterlijk zelfs, ons Sonos muzieksysteem te bedienen, een spotify playlist te laden en mails en messenger berichten te bekijken. Het gevolg is dat de smartphone af en toe wat meer bleef liggen, maar gelukkig is er ook de “find your phone” functie. Eén keer tappen op het scherm van de M600 en paar tientallen meter verderop begint je telefoon over te gaan… De M600 bevat ook de optie om muziek lokaal op te slaan op het horloge, die je dan weer met bluetooth oortjes kan beluisteren tijdens je trainingen, zodat je je smartphone thuis kan laten.

Die smartphone hoeft niet mee op training, want de M600 heeft ingebouwde GPS. Het viel ons meteen op dat hij in de buitenlucht heel snel het GPS-signaal oppikt. Qua nauwkeurigheid hebben we de M600 samen met de Polar V800 en de TomTom Multi Sport Cardio getest in het lopen. Tijdens het fietsen vergeleken we de M600 met de Wahoo Elemnt bike computer. Helaas konden we de M600 nog niet koppelen aan de Elemnt omdat het bij ons nog om een beta-versie van de M600 ging. Bij de fietsritten is de afstandsbepaling vrij nauwkeurig, maar het tempo, vooral bij versnellingen, wordt natuurlijk nauwkeuriger gemeten, net zoals de gemiddelde snelheid. De Elemnt heeft namelijk wel motion detection en stopt de registratie bij stilstaan.

polar-m600-black-back

Tijdens het lopen viel op dat de afgelegde afstand vanaf het begin wat hoger leek, maar dat bleek vooral te maken te hebben met het feit dat de M600 eerder het GPS-signaal oppikte dan de andere twee. Er zit geen automatische bewegingsdetectie in de M600, dus je moet je training wel manueel starten, wat we op zich geen probleem vinden en ook met andere horloges steevast toepassen. Wat hartslagmeting betreft, zagen we weinig verschillen met de TomTom, al duurde het bij een piekbelasting af en toe een fractie van een seconde eer de twee horloges dezelfde hartslag aangaven. De Polar M600 heeft in tegenstelling tot de A360 nu 6 leds in plaats van 2 om, volgens Polar, minder noise te registreren en betere harstslagmeting te bereiken. Toch is er een opmerkelijk verschil met de V800. Die koppelden we aan de H7 hartslagband van Polar en de pieken en dalen in hartslag worden daarmee veel gedetailleerder opgemeten. De grote troef van de M600 is dat je deze ook kan koppelen aan de H7 hartslagband en alsnog een nauwkeurigere verwerking krijgt.

“Polar is een bedrijf dat zich vanaf dag 1 gericht heeft op hartslagmeting. Dat is en blijft onze core business,” vertelde Hilde Verstappen van Polar Benelux ons. “Wij zullen dan ook altijd aandacht blijven besteden aan een accurate weergave van de hartslag tijdens trainingen en wedstrijden. Dat is meteen ook de reden waarom we de M600 als een midden segment sports watch positioneren en waarom het dus geen V900 geworden is. De V800 blijft voor ons hét topmodel voor de veeleisende sporter.” En daarmee slaat Polar de nagel op de kop. De M600 is wat ons betreft het ideale compromis tussen een smartwatch voor alledaags gebruik en een multi-sport horloge voor de (actieve) recreatieve sporter.

polar-m600-black-modularity

Als Polar nog wat extra doet aan het draagcomfort, dan kan het flink wat smartwatch-liefhebbers naar de sportieve kant overhalen. Het horloge is namelijk vrij groot en zwaar in vergelijking met andere smartwatches. Wie echter gewoon is aan de Polar V800 zal hiermee geen probleem hebben. Qua design en gewicht is de M600 te vergelijken met de V800, al is de M600 zelfs nog een paar gram lichter. Van veraf ziet de M600 er zelfs uit als een nieuwere versie van de V800. Getuige daarvan het aantal triatleten dat ons de afgelopen weken vroeg of het de opvolger van V800 was die we aan onze pols droegen. Overdag hadden we dan ook geen probleem om de M600 de hele dag lang te dragen. We hebben geprobeerd om 1 nacht de sleep activity tracking te testen, maar daar zijn we niet in geslaagd omdat het horloge tijdens je slaap toch wat te zwaar en te lomp aanvoelt.

Polar-M600-2

Wat maakt dat je dus de nachturen perfect kan gebruiken om hem weer op te laden. De M600 gaat een dag of 3 mee op een volle batterij-lading, maar als je regelmatig sport, zeker in gps-modus én met een constante bluetooth-verbinding naar je smartphone, dan dreigt de M600 tussen de 24 en de 48 uur leeg te lopen, wat we meer dan aanvaardbaar vinden. Gelukkig is één van de top-features van de M600 de lader. De vier pins-connector hecht zich magnetisch aan de achterzijde. Meteen een superoplossing voor de toekomstige V800’s, beste Polar, want met de huidige clip blijven we elke keer worstelen om de connectoren op de juiste plaats te krijgen (nadat we het lipje opengekregen hebben dat de connector beschermt), maar dat is voor een volgende meer gedetailleerde review van de V800 zelf 🙂

Polar-M600-3

Als we dan toch vragen aan het stellen zijn aan Polar, dan mag de M600 in de toekomst wat ons betreft nog een batterij-indicator krijgen op het hoofdscherm. Wij zagen telkens alleen de boodschap “5% resterende batterijtijd” oplichten en dan wordt het wel echt tijd om hem aan de lader te hangen.

Maar verder zijn we absoluut in de wolken met de M600. Het is de eerste sports watch die de hele dag aan onze pols blijft en hoewel we zelf lang getwijfeld hebben over het aanschaffen van een smartwatch, kunnen we de Android Wear nu al niet meer missen. Daarenboven zijn we fan van het gevoel van vrijheid van hartslagmeting zonder borstband en van het enorme gemak van het koppelen van andere devices en apps. Dit maakt de M600 voor ons voorlopig de coolste sports watch die er is…

De adviesprijs is 349,90 € waardoor de M600 ook qua prijs netjes tussen de A360 en de V800 valt.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.