Openingsceremonie; Feest der herkenning in Almere; the story of Martin Feijen – WTJ 276

10917128_758432484234518_2268995033173614095_n

DONDERDAG – Mooie openingsceremonie hoor, daar in Rio. Die stuntman in de rolstoel, het Olympisch vuur wat valt, de parades van de teams, de shows, het vuurwerk. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Atleten vinden het, met het oog op hun wedstrijden, niet altijd prettig. Een collega van me deed mee als zitvolleyballer mee aan de Spelen van Atlanta en Barcelona. De openingsceremonie herinnert hij zich vooral als heel lang wachten. “En bij de sluitingsceremonie wisten we al waar we het snelst de uitgang konden vinden, want het echte feest was buiten het stadion.”

14269616_1205885329433185_1003235135_n

Een openingsceremonie is dit jaar in Almere niet nodig, maar bij de vele EK’s en ook het WK hebben we daar wel ons best voor gedaan. Toch is de Challenge met 48 nationaliteiten wel een behoorlijk internationaal gebeuren. Volgens statistici maken Jan Raphael en Mirjam Weerd de meeste kans op de overwinning. De Duitser was niet eerder in Almere. Wie zijn geld op hem zet, verdient het minst. De tweede man bij de bookmakers is Dirk Wijnalda, de derde Erik-Simon Strijk. Mirjam heeft de meeste concurrentie te duchten van veelvraat Erika Csomor en titelverdedigster Kathrin Walther. Maar ik doe eens gek en denk dat Ilona Eversdijk ons best eens aangenaam kan verrassen. Voor eigen publiek is ze gebrand op een goede prestatie, temeer omdat ze in kansrijke positie bij de agegroupers in Maastricht met materiaalpech kreeg te kampen. Ilona en Youri op het over-all podium: dat zou wat zijn zeg!

14248983_1205884259433292_69839740_n

De lange lijsten afspeurend kijk ik uit naar de komst van Kiwi Bryan Rhodes. Misschien al in de herfst van zijn loopbaan, maar wel vijfvoudig Ironman winnaar zo rond de eeuwwisseling. Wat kan voormalig Europees kampioen Marek Jaskolka uitrichten? In welke vorm steekt Carla van Rooijen en is Lucie van Genugten voldoende hersteld van de zware begeleiding van vriend Hidde in Livigno? Aan de beelden te zien was het ook voor hen geen kleinigheidje. Over specialisten op de Extreme triathlons gesproken. Tweevoudig Norseman-winnaar Allan Hovda komt nu hooguit een paar viaducten tegen, verder is het parcours zo plat als een pannenkoek. En, heel gek, voor het eerst sinds jaren geen Belgische profs aan de start. Hopelijk wel op de tribunes.

Ga er vervolgens maar aanstaan. De lange lijst agegroupers. Stef Zwitser heeft de organisatie als te verwachten eindtijd 8.20 uur opgegeven. We zijn benieuwd. Anderen zijn realistischer: Harm-Jan Stuut, Anton-Theo Borger, Cees Schep en René Vosters bijvoorbeeld. Let trouwens goed op de hoge startnummers bij de agegroupers. Er zitten verrassende bijschrijvingen bij. Frysman-winnaar Stefan van der Pal bijvoorbeeld. De Fries doet de triple (Frysman, Maastricht, Almere). Trouwens ook Frysman-winnares Geke Venema gaat van start. Eindigt hoog hoor! Nog een outsidertje: Steff Overmars. Duidelijk in de winning-mood!

Zo maar wat namen bij de masters: Bernard Hilferink, Remon van Droogenbroek, Dennis van de Worp en Wannie Friderichs. Vijf jaar ouder: Jeroen Tiebie en Cor Boerman. Vijftig-plussers Mark de Haan, Marco Stijnman, Albert van der Smissen. Nog hoger/ouder: Aart van Wijk en Ben Schell. Geen idee hoe ze zich staande houden tussen de buitenlandse deelnemers hoor, maar het is ook NK lange afstand natuurlijk. En dan zijn dit zeker kanshebbers.

Terwijl ik doorblader vallen twee namen op. Adwin Hoogeveen, sportarts uit Gemert en Martin Feijen, healer uit Bussum. Wacht eens even. Die Brabander da’s wel heeeeel lang geleden dat ik die bezig zag. Een duik in de oude uitslagen leert dat dr. Hoogeveen zich na 1986 niet meer in Almere als triatleet heeft laten zien. Dertig jaar! Twee jaar geleden keerde Willem Ariëns (ook al uit Oost-Brabant) na een kwart eeuw terug. Dat was al heel wat en Willem is er nog steeds bij. Maar DERTIG JAAR!

14248951_1205888546099530_174893353_n 14287652_1205888306099554_1608957484_n

En dan Feijen. Daarvoor neem ik u mee terug naar de jaren tachtig. Voor een aantal exoten in de triathlonsport was de hele niet lang genoeg. Feijen was zo’n man. De Hagenees richtte trouwens ook de RTC Den Haag op. Bij zijn eerste hele in Almere kwam hij binnen alsof hij de 100 meter had afgelegd. Zo fris als een hoentje. Een dubbele in Lelystad volgde, een drievoudige in Frankrijk, een vijfvoudige in het Zuiderpark en een vijftienvoudige (!) in Mexico. Toen was Martin klaar. Hij had het allemaal gedaan met vaak een hazenslaapje tussen de duizenden kilometers zwemmen, fietsen en lopen door. Feijen trok zich terug, maar was nog wel eens in beeld als ‘de vader van’. Zoon Niels werd als The Terminator een grootheid in een heel andere tak van sport: poolbiljarten. Hij werd veelvuldig wereld- en Europees kampioen en verdiende ongetwijfeld meer dan vader Martin met zijn extreme vorm van sportverdwazing.

Startnummer 466 van de Challenge Almere-Amsterdam intrigeert me. We zoeken contact met de man en hij bevestigt inderdaad dé Martin Feijen te zijn. Hij woont niet langer in Den Haag, maar heeft zijn praktijk in Bussum. En ja, in augustus vorig jaar vatte hij het plan op weer mee te doen in Almere. De trainingen duurden tot dit voorjaar. “In februari liep mijn huwelijk op de klippen. Scheiden gaat niet samen met een hele triathlon, is mijn indruk. Ik hoop op volgend jaar.” We kijken er naar uit Martin, veel sterkte.

Wie er wel zijn: Leo Groenewegen en Josef Derks: de 20 finishes allebei al ruimschoots gepasseerd.

Ook nostalgie op de halve afstand. Ada van Zwieten bijvoorbeeld, Holland Triathlon winnares 1987! Michel van der Hoeven, regelmatig als eerste uit het Gooimeer gekomen. Machiel Ittmann, wilde de hele maar vanwege hamstring-problemen toch de halve. René Poppe, Dave Rost en Tineke van den Berg: twee late bijschrijvers. Maar ook debutanten: Rens en Anke de Boer, Neiske Becks. En – eindelijk in haar geboorteland aan de start: Leanne Fanoy. Ach, ik kan nog uren doorgaan. Kom kijken!

Mogelijk maken we op locatie nog een WTJ. En anders zeggen we alvast veel succes: alle 2750 atleten in Almere (ook de Teamcompetities finales zondag!), onze drie paratriatleten Jetze, Geert, Joleen plus guide Linda in Rio, deelnemers aan de politietriathlon Spijkenisse, de Kristalbad triathlon Apeldoorn. Succes alvast Cozumel-gangers en succes Mark Oude Bennink op de 70.3 in Rügen. Goed slapen, want deze nacht is belangrijker dan de nacht vóór de races!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.