Lotto Eredivise Finale Almere; Apeldoorn en Spijkenisse; prille papa’s WTJ 279

 

Foto Andre Kwakernaat
Foto Andre Kwakernaat

DINSDAG – Een laatste keer terug naar Almere en dan heus ook aandacht voor de andere wedstrijden. De zondag moeten de speakers op hun tandvlees door zien te komen, maar hé: het is wel de finale van ’s lands hoogste teamcompetitie, de Lotto Eredivisie. In de sterkst mogelijke opstellingen komen de atleten naar de Esplanade om hun tentenkamp op te slaan en uiteindelijk te knallen in die explosieve 4 x mini-afstand triathlon relay.

14232405_1474217905927768_3535389968179497662_n

Uitzinnig van vreugde waren ze bij Davilex, dat voor het eerst de dagzege boekte. Met Niek Heldoorn, Frank Heestermans, Kjel de Hertog en Donald Hillebregt bleef de azuurblauwe formatie uit Nijmegen nipt Canyon Fusion met Finn Timmermans, Jeffrey Reijnders, Edo van der Meer en de snelste van allemaal Marco Akershoek in de gelederen. Het scheelde maar twee seconden aan de finish.

Foto Christie Brouwer
Foto Eredivisie Triathlon

Squadra, dat haar landstitel kwijtraakte aan Triteam Rotterdam werd in Almere met Devi Wolthuizen, de jonge Belgen Neal van Vaerenbergh en Jonathan Wayaffe en Mark Hamersma derde. De Rotterdamse formatie volgde meteen daarna en dus werden de twee punten verschil niet goed gemaakt. In het winnende team zaten deze dag Jan Stratmann, Thomas de Vleeschouwer, Sven Strijk en Tim Brydenbach. In eerdere wedstrijden kwamen ook Jorik van Egdom, Lander Dircken en Tom Havekes nog voor de ploeg van Peter Dullaart uit.

Foto Christie Brouwer
Foto Christie Brouwer

De spanning was te snijden bij de vrouwen met slechts één puntje verschil tussen Ferro Mosae en Hellas Utrecht. Toch trok de zwart-gele formatie opnieuw aan het langste eind met Linda van Bemmel, Jasmijn van der Burg, Sione Jongstra en Jony Heerink, die in de laatste shift Sophie van der Most passeerde. Het puntentotaal was weliswaas gelijk tussen de Maastrichtse en Utrechtse meiden, het plaatsingscijfer gaf de doorslag. Voor Sione Jongstra betekende het de vierde landstitel bij de clubs op rij. Ook Rina Zijgers en Channah Brandsema maken deel uit van Hellas. Ferro Mosae had voor Sophie eerst Heleen Zandstra klaar staan, waarna Sarissa de Vries en Danne Boterenbrood de club terug in de strijd bracht. Kijani uit Beesd met in Almere Tanya ten Velden, Trudy Veenstra en Inge Heus werden zowel derde in de relay als in de eindstand.

14333069_1171813872877643_6299962014202530023_n
Foto Christie Brouwer

Dagsnelste was overigens Pien Keulstra van TC Twente, die haar team terugbracht naar de vierde plaats. Voor de thuisfavorieten van TVA/Challenge was er vijfde plaats bij de vrouwen en een zevende bij de mannen. Met daarbij de kersverse vader Tjardo Visser.

Foto Christie Brouwer
Foto Christie Brouwer

De jeugd team relay werd gewonnen door het sterkst denkbare team TV Haarlemmermeer met Shirin van Anrooij, Jelle van Lanen, Simon en Tim den Braber ‘in dienst’. Het jeugde TV Almere weerde zich kranig op de tweede plaats en TVSpijkenisse werd derde. Drie Dolfijn-teams wonnen de Family Relyay. Van der Linde Almere pakte de Business Relay.

Behalve het nieuws dat Almere in 2017 voor de vijfde keer het EK hele triathlon krijgt toegewezen, komt er over vijf wedstrijden in de provincie ook een Junior Challenge Flevoland Circuit voor scholieren.

Hoogste tijd voor de andere races. De Kristalbad Triathlon van Apeldoorn ging naar een andere prilla papa: Chris Brands. Hij nam de leiding vanaf de eerste zwemslag en klopte de broertjes Gert en Teun Brinkman. De Nijmeegse Imme Lammertink werd negende totaal en eerste vrouw vóór thuisfavoriete Hilly Panjer. Op de 1/8e zorgde Oscar Torres Fernandes ervoor dat Jelle van Lanen geen drie dagen op rij een wedstrijd wist te winnen. Marian van Hilst won bij de vrouwen. De 1/16e was dan weer voor Leander van Diggelen en Femke Panjer. Nils de Groot en Emily Goijert wonnen de allerkortste afstand. De 2e Divisie Zuid deed in en rond het Kristalbad een Team-Relay met een zege voor het Kijani 2-team in de opstelling Ingrid van Lubek, Lisa Dreesens, Natascha van der Vis en Rieneke Terink. De laatste had de snelste tijd van allemaal. De altijd sterke TV Spijkenisse-ploeg won bij de mannen met Joey van ’t Verlaat, Jan van der Meijs, Arjen Teijn en Hielke Schurer.

Die mannen konden zich niet thuis laten zien, want ook de 31e editie van de Politietriathlon Spijkenisse viel op zaterdag en werd gewonnen door Christiaan Solleveld. Hij had geen moeite met Carlo van den Bergh en de sterke eerstejaars triatleet Leo Gödde. Cora Vlot komt al jaren niet meer in Almere, al won ze de Holland Triathlon vier keer, ze was wel in Spijkenisse alwaar ze Jeanet van den Berg en Chantal Koole ver achter zich liet. De sprint ging naar Niels Persoon en TVS-atlete Loena Bank.

Morgen nog een rondje buitenlandse wedstrijden. Mark Oude Bennink bijvoorbeeld: vijfde in Rügen en Rob Musters zeventiende in La Roche. We zullen meteen ook inhaken op het WK Cozumel, wat woensdag begint met de aquathlon. Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.