Jetze baalt; WK aquathlon met verrassend topveld; Rügen en Weymouth WTJ 280

14370448_10153737566476126_1067939607719836153_n

WOENSDAG – Cozumel. Het eiland ten zuidoosten van Mexico stond vooral bekend om haar ideale duik- en snorkellocaties. Maar sinds jaar en dag beschouwen triatleten op zowel de Olympische afstand als de Ironman het als een topevenement. Wat Rotterdam volgend jaar voor de triathlon is Cozumel nu. De Grand Final dus en daaraan gekoppeld dus ook de WK van alle agegroupers op zowel sprint als Olympische afstand. Het WK aquathlon ook nog eens. Rotterdam krijgt er volgend jaar ook het WK paratriathlon weer bij. Dat was dit jaar omwille van de Paralympics gesplitst.

Wellicht was Jetze Plat gisteren liever in Cozumel geweest om een triathlon te doen dan in Rio. De tijdrit met de handbikers verliep niet naar de wens van de Amsterdammer. Hij eindigde als zesde op vijftig seconden van voormalig Formule 1-coureur Alessandro Zanardi. De Italiaan crashte in 2001, waarbij hij beide benen verloor. Vier jaar terug in Londen was Zanardi al de snelste handbiker, nu weer. En Jetze? Die baalde. ‘Dit was gewoon een klote wedstrijd!’ kon de Olympisch triathlonkampioen nog uitbrengen. Morgen de laatste kans op een tweede medaille voor Jetze: de wegwedstrijd.

msj_5304_resize

Het spektakel in Cozumel is echter ook begonnen. ITU-president Marisol Casado is van Rio naar Mexico gevlogen. Net op tijd om Alistair Brownlee wereldkampioen aquathlon te zien worden. Verrassend, want de grote jongens doen meestal niet mee aan het voorprogramma. En nu was het goud voor Alistair, zilver voor topzwemmer Richard Varga en brons voor Tommy Zaferes. Iets minder belangstelling was er bij de topvrouwen voor het WK lopen-zwemmen-lopen. Het podium kleurde compleet Russisch: Mariya Shorets boekte de winst voor landgenotes Abrosimova en Zapatrina. Nederlanders waagden zich nog niet aan deze nog steeds niet alledaagse combinatie. Kijken of dat volgend jaar anders is, als het WK aquathlon in Rotterdam wordt gehouden.

14349192_1211463078875410_885999075_n

Voor Mark Oude Bennink eens geen Almere dit jaar. Vorig jaar nog tweede, het jaar daarvoor winnaar van de halve Challenge. En nu koos de Oldenzaler voor de Strandrauber 70.3 Ironman op het Duitse Waddeneiland Rügen. Eerder was Yvonne van Vlerken er al eens succesvol. Nu kwam de Team4Talent-kanjer tot een vijfde plaats. De winst ging naar de oersterke Duitser Andreas Dreitz, nota bene koud terug van het WK in Mooloolaba. Mark kwam met de besten uit het water, maar verloor net te veel tijd op het fietsen. Zijn halve marathon was naar behoren. Remmert Wielinga (oud-Tour de France renner) draait best een aardig najaar en werd 29e. De Britse Alice Hector won bij de vrouwen. Friezin Berber Bergsma werd 21e en vierde in haar agegroup.

Weymouth was eerder nog een Challenge, ja zelfs EK. Nu heeft de Britse organisatie ‘zich bekeerd tot de Ironman’. Het lijkt soms net religie. Afgelopen weekeinde zowel een volle IM als een 70.3. Op die volledige – ondanks Almere – wel Nederlanders. Conrad Boerman uit Bleskensgraaf bijvoorbeeld. Zijn 10 uur durende race was goed voor de 14e plaats en eerste agegroup 45. En Arjen Langbroek finishte 58e in 10.47 uur en ook dat was een eerste plaats waar agegroup 55.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.