Maya zestiende in snikheet Cozumel; voorbeschouwing WK, Tri-Ambla en meer – WTJ 282

160915-cozumel-u23men-web-msj-020

VRIJDAG – Korte aflevering, we komen waarschijnlijk de komende dagen nog wel met updates. Het WK in Cozumel is immers of heel vroeg in de ochtend of laat op de middag Mexicaanse tijd. En dan nog. Het is er verzengend heet. Je zag het aan het gezicht van Jorik van Egdom, de mond wagenwijd open, overal zweet. Maar ja, wel wereldkampioen. En niet zo’n beetje ook. Volgende week in alle rust maar eens zijn fabelachtige race analyseren. Vraag me zelfs af of het ooit is voorgekomen dat iemand met 1.26 minuut achterstand na het zwemmen alsnog de winst weet te pakken.

Wat ik wel weer opvallend vind, is dat onze  twee ‘vaandeldragers’ in de sport geen van beiden nog verbonden zijn aan het Nationaal Triathlon Centrum in Sittard/NTB. Rachel en Jorik varen een andere koers dan de NTB wellicht voor ogen heeft. Natuurlijk straalt de glans op ons allen af, maar onze grootste toppers hebben weer andere mensen om te bedanken. Joel Filliol en Rob Barel bijvoorbeeld.  Het heeft toch iets met die vaak terugkerende eigenzinnigheid bij topsporters te maken, vermoed ik. Maar goed, het is natuurlijk wel de bedoeling dat ook uit ‘eigen kweek’, uit ‘eigen NTB-stal’ de successen geboekt gaan worden.

14358677_917201811757546_5236746696546523087_n

Inmiddels zijn ook de beloftes bij de dames klaar. Maya Kingma moest ook al bij een temperatuurtje van zo’n 35 graden aan de bak. Ze weerde zich kranig, de Bredase eindigde op een zestiende plaats. Later vanavond komen de juniores nog in actie met nationaal kampioene Kirsten Nuyes, Rani Skrabanja, Rianne de Croock, Quinty Schoens en Youri Keulen en in het weekeinde is het de beurt aan de Grand Final World Triathlon Series met Rachel Klamer en Marco van der Stel. Rachel kan in de top tien van het wereldkampioenschap eindigen.

En zondagavond laat? Dan dragen de Mexicaanse organisatoren de ITU-vlag over aan de Rotterdamse organisatie en zitten we op minder dan 365 dagen voor aanvang van onze eigen Rotterdam Grand Final. Vrijwel alle onderdelen zoals in Cozumel zijn in de Maasstad ook plus dan ook de paratriatleten weer (geen Paralympics). Wat afvalt is het WK aquathlon, dat wordt opgenomen in het WK Multi Sports in Penticton en vindt een maand eerder dan Rotterdam plaats.

Hdr2015_3.12909a05fdd54ca815c04ce94e75c4b6

In eigen land hebben we nog twee leuke wedstrijden. Tri-Ambla op Ameland brengt weer heel veel triatleten met de Oerd of Sier naar de Waddendiamant. Blikvangers zijn Olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester en oud-Olympisch schaatster Marieke Wijsman. Hun beider deelname is verklaarbaar: Gerard Metz is als fysiotherapeut bij de zeilploeg betrokken en Marieke is sinds een aantal jaren wijkagent op Ameland. In de top zullen meedraaien mannen als Mark Hamersma, Stefan van der Pal (ja hoor hij gaat gewoon verder) en topatleet Erik Negerman. Verder dit weekend de Haeve triathlon van Vroomshoop, een klein maar fijn evenement. In het Westvlaamse Damme nemen duatleten en triatleten het tegen elkaar op in Den Halven van Damme. De Benny Vensteelant Memorial in Torhout is een must-be voor iedere duatleet. En ook in het Belgische Ieper en Mechelen zijn nog wedstrijden. Zonder Marten van Riel verwacht ik, die overigens ook de Grand Final in Cozumel laat schieten. Tenslotte nog roepen dat de Challenge van Gran Canaria en de Ironman van Wales beslist weer enkele Nederlanders hebben weten te verleiden om mee te doen. Dat geldt trouwens ook voor de 70.3 in het Kroatische Pula waar sowieso Janien Lubben en Lynn Peters aan meedoen. Ook Red Bull Kop over Kop brengt voldoende triatleten aan de start.

Tot later!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.