Energie over; Tri-Ambla; Vroomshoop; Ironman Pula en Wales – WTJ 283

14316887_1499103046782088_6251367649311231087_n

ZONDAG – Waar halen sommige triatleten toch de energie en kracht vandaan? Ik moest er aan denken toen Stefan van der Pal als eerste uit de Waddenzee kroop. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, dat je in twee maanden drie Nederlandse heles doet, een zwikkie halves erbij en dan een week na Almere in de Tri-Ambla vooraan opent. Het was dat het mountainbiken niet lekker liep, maar anders was de sterke Fries weer kort geëindigd. Ander voorbeeld.

 

Mirjam Weerd. Je verwacht toch niet dat ze precies één week na die ongelofelijke krachtsinspanning op Challenge Almere al weer in staat is om en naar Gran Canaria te vliegen en op het eiland gewoon een vierde plaats te halen. Goed, de Zwitserse Emma Bilham was een klasse apart. Maar dat je, zoals Mirjam binnen zeven dagen tweede wordt op een hele en vervolgens vierde op een halve. Allebei Challenges dus. Dat is wel een formidabele – ja zeg maar ‘Weereldse’ – prestatie. Nu gaan Rick en Mirjam zich opmaken voor de grote overstek naar Curaçao.   Bij de mannen kwam Thomas Senger uit Duitsland als beste uit de bus.

Morgen nog iets meer Tri-Ambla, de wedstrijd trok toch weer 927 deelnemers. Het blijft een succesformule. Vrijdag of zaterdagmorgen vroeg weg, de wedstijd doen en nakaarten op een van de vele gezellige terrassen in Nes. Het was dit keer de wedstrijd van Mark Hamersma. Twee dagen nadat zijn plaatsgenoot Jorik van Egdom de wereldtitel greep, was de Veenendaler geïnspireerd om een grote prestatie neer te zetten. Het ging precies volgens plan. Machiel Ittmann en Jeroen Tiebie hadden het nakijken. Bewondering niet alleen voor Stefan van der Pal, ook Hidde Bekhuis deed mee na zijn Italiaanse krachtsinspanning en werd nu achtste. Stefan 26e trouwens. Topatleet Erik Negerman was vijftiende met direct na hem de finish van de snelste vrouw Sandra Wassink-Hitzert. Op het NK enkele jaren terug waren er nog twijfels over haar capaciteiten, maar die heeft ze al lang geloochenstraft. Lex Kiewied en Marieke Wijsman wonnen het Amelands kampioenschap.  Laura Hak werd tweede, een andere Waddeneilandbewoonster Natascha van der Vis werd derde. In de team-triathlon ging de zege naar Provincie Fryslan met Yke Bergsma, Bram Hulsman en Klaas Talma. Op de vierde plaats volgde het team De Jong met Arie als zwemmer en fietser. Nog altijd is de oud crossduathlonkampioen van Nederland niet terug op de drie onderdelen. De middenafstand (MMM) ging – haast traditiegetrouw – naar Hendrik Venema. Yvonna Tinga kende geen noemenswaardige tegenstand bij de vrouwen op die afstand. In de teams deed Suunto-baas Guy Otten uit het Brabantse Nispen mee in een gelegenheidsteam met Olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester als mountainbiker en Annet Breur als loopster. Het team eindigde pal voor de familie Bouwmeester: met heit Jeen en mem Anneke. De junior S-race met de korte afstanden. Olaf Jan Bosscher won en meteen op een tweede plaats al Joelle de Ruiter.  En de XS-junior race leverde een overwinning op voor Keije Solen en Britt van den Hoven, die ook al tweede overall werd.

14333602_610037259179602_2649464699715245615_n

De 8e triathlon van Vroomshoop was een geslaagde met een record aantal deelnemers, mede dankzij opname in de 2e Divisie. Eerst de kwart triathlon maar. Marije Dankelman was snelste zwemmer en uiteindelijk ook winnares bij de dames. Ze is bij het fietsen en lopen door slechts zeven man gepasseerd. Han Peter Lucas kwam niet heel snel uit de startblokken, moest na het fietsen Maarten Mollink voor zich dulden, maar trok de boel lopend naar zich toe. Mollink eindigde tweede, Pascal Dankelman derde. Anne-Wil Veldman en Hilde Pape flankeerden Marije op het vrouwenpodium. De tweede divisie relay ging naar De Dolfijn 2 met Wilbert Grooters, Joey Damen, Stach Aarts en Ruben Beekmans. Ze gaven Hellas 3 en Triade klop. Bij de dames won het team TC Twente 2 met nu Sam Wennink, Hasse Keulstra, Karin Neutel en Saskia Bekhuis in de opstelling. DSTV Aloha en Triteam Groningen deelden ook in de vreugde. Jeroen Jansen bleef Guido Gosselink voor op de 1/8e. Femke Huijbreghts-Jonker was goed voor de eerste plaats. Bij de jeugd twee winnaars: Pim Bakker en Marit Hanewinkel en een boel teams, die als familie of collega’s mee wensten te doen. Het kon nog net.

Foto IronMaria
Foto IronMaria

De 70.3 Ironman van het Kroatische Pula met finish in een oud colosseum was zondag voor de Belg Kjel de Hertog, een week eerder nog in Almere. De triatleet uit het Belgische Vilvoorde deed 4.14 uur over de afstanden. De Tjech Jan Volar maakte vijf minuten goed op de halve marathon, maar bleef op de tweede plaats steken. De Zeeuw Ruben Martens was op een 143e plaats de beste Nederlander in 5.01. Maar bij de vrouwen kwam Janien Lubben een stuk verder. De Drentse werd op elf minuten van de Italiaanse winnares Gaia Peron vierde. De blonde Emmense kwam laat uit het water, maar haar fietsrace was fenomenaal: de snelste van allemaal. Ze won haar agegroup. Lynn Peters uit Hengelo werd veertigste vrouw en vijfde in de jongste leeftijdsgroep D18. Corien Wegkamp werd twaalfde W35.

Guido Kwakkel mag graag de voor hem onbekende Ironman-races uitkiezen. Zondag was hij in Wales, waar in Pembrokeshire. Het ging de Flevolander goed af, resulterend in een 20e plaats in iets meer dan 10 uur. Rik Linssen was er ook. Voor hem was een 25e plaats weggelegd. In hun leeftijdsgroepen werden Guido en Rik respectievelijk vijfde en zesde. Eline Koers uit Utrecht werd veertiende vrouw en tevens tweede bij de 25-29 jarigen.

Morgen de allerlaatste WK nieuwtjes uit Cozumel met Marco van der Stel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.