Ridder Jetze; Jetze en Geert bij de Koning; Zwolle ontvangt paratriatleten; Marit WTJ 286

14407617_1216988604989524_699778962_n

WOENSDAG – Staat wel mooi zeg: Ridder Jetze Plat. Onze Amsterdamse held maakt wat mee zeg. Van Olympisch goud en brons naar een door de Koninklijke Landmacht begeleide terugreis naar Nederland en de huldigingen in Utrecht en woensdag in de Ridderzaal in Den Haag. Daar speldde staatsecretaris Martin van Rijn de gouden medaillewinnaars de hoge Koninklijke onderscheiding op. Alsof het nog niet genoeg was, gingen alle medaillewinnaars (dus ook Geert Schipper) vervolgens naar Huis ten Bosch voor een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ik zeg: zeer verdiend mannen.

Zaterdag kunt u de paratriatleten op vaderlandse bodem aan het werk zien. Wat dat betreft had het NK paratriathlon niet beter kunnen vallen. In Zwolle wachten Geert, Joleen/Linda, maar ook de andere paratriatleten uit ons land ongetwijfeld een grootse ontvangst. Helaas heeft Jetze Plat niet ingeschreven, maar die man wordt dan ook geleefd dezer dagen. Wel van de partij is Esther Vergeer, in Rio nog assistent chef de mission van het succesvolle TeamNL. Waarom dat trouwens ineens TeamNL moet heten is me een raadsel. Het Oranje-team klinkt voor mij minsten zo mooi.

14393208_1216997874988597_1986798020_o

Over Olympisch goud gesproken. We hadden het al over Marit Bouwmeester, die zich op Ameland toch weer ontpopte als een echt triathlonliefhebber. Ze vertelde zelfs dat als zeilen niet op haar pad gekomen was, ze beslist in de triathlonsport terecht gekomen zou zijn. Op Ameland werd ze met het Suunto-team zesde, Marit liet de tiende fietstijd noteren. Mooi was dat haar ouders Jeen en Anneke als duo mee deden en pal achter Marits teams als zevende eindigden. Na afloop was Marit niet te beroerd om aan iedereen de prijzen uit te reiken en de jeugd en junioren te laten bijten in haar gouden plak van Rio. Voor de Tri-Ambla organisatie een waardige 15e editie, bijgewoond door bijna 1000 atleten. Vanwege het getij moet Ameland volgend jaar weer een week naar voren en dan valt het samen met het WK Rotterdam. “Het is niet anders”, aldus race-director Casper van de Kamp, die overigens niet bang is dat zijn evenement daarmee veel minder deelnemers trekt. “We hebben de combinatie van een weekendje eiland met een sportief element. Dat vinden veel sporters aantrekkelijk. En niet iedere Nederlander kan/mag meedoen aan het WK, geloof ik.”

14445670_1216991431655908_537619116_n

Dat vorige WK blijft overigens de gemoederen bezig houden. Mocht Alistair zijn zwalkende broer Jonathan helpen? Waarom alle aandacht op de Brownlees en niet op winnaar Henri Schoeman? Waarom stopte Richard Murray kort voor de finish om het publiek op te zwepen en vervolgens toch vlak voor Mario Mola als vierde de finish te bereiken, maar daarbij wel de Mexicanen wijzend op de nieuwe wereldkampioen uit Spanje? De reacties op social media zijn niet van de lucht. Het ijlt nog lang na. Ik denk: zolang ze maar over de sport lullen, is het goed. Maar sommigen slaan door. Verwensen de genoemde toptriatleten van alles en nog wat en daar doen we dan toch maar beter niet aan mee. Het zijn de schaduwkanten van social media, waar soms alles op geoorloofd lijkt. Wees een echte vent en schrijf je echte naam bij een post/reactie.

Morgen voorbeschouwen op het volgende weekend.

Was getekend: Wim van den Broek!!!!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.