Alsof Elin dat niet kan; Hall of Fame voor Reid; Vooruitblik op 4 Nederlandse wedstrijden – WTJ 287

Velsertunnel_run_snapshot_153097_bf7c3b1a14f0b10b8e6b6ebe0bbcebc9-bdd6a35e

DONDERDAG – Liever was Marie-José Schelvis op een leukere manier in het nieuws gekomen. Maar nu de organisatie van de Velsertunnel-run besloten heeft haar 9-jarige dochter Elin uit veiligheidsoverwegingen niet toe te laten tot de hardloopwedstrijden, staat alle media op de stoep in de Zaanstreek. De organisatie acht de sportbuggy waarin Elin zit, terwijl ze wordt voortgeduwd door haar moeder Marie-José en/of vader Patrick, niet veilig. Het zou hem dan met name in de tunnel zitten, waardoor bijvoorbeeld ook wheelers en skeeleraars niet zijn toegestaan.

elin

Voor wie het sportieve gezin Schelvis een beetje kent is zo’n beslissing moeilijk te begrijpen. Bij mij in Oud Gastel bijvoorbeeld is met stijgende verbazing op het bericht gereageerd. En ook de verdere triathlonwereld begrijpt het nauwelijks, sinds de laatste jaren steeds meer gehandicapte kinderen ontzettend veel plezier beleven aan onze sport. We noemen Noah, Elin, Tijmen, Merijn, Jari en natuurlijk Fleur. Hun plezier tijdens de deelname aan een triathlon bracht ontroerde ons allemaal. En wat een doorzettingsvermogen hebben ouders, broertjes, zusjes en vrienden wel niet? Uitgerekend in de week waarin we nog volop nagenieten van de Paralympics en de daaraan gekoppelde huldigingen, komt de ondoordachte weigering van de Noord-Hollandse organisatoren.

Wie het nog niet gezien heeft, waar het allemaal over gaat. Kijk RTL Nieuws of SBS6 Hart van Nederland en wie weet in welke kranten morgen allemaal. Overigens hoopt Marie-José Schelvis nog op een ‘eind goed, al goed’. Wij hopen het ook. De loop is over een dag of acht.

14409082_1217743231580728_1986325734_n

The Ironman Hall of Fame krijgt er weer twee illustere namen bij. Lew Friedland en Peter Reid worden toegevoegd aan het Walhalla van de Ironman. Friedland raakte in de ban van Ironman toen hij de battle of the century tussen Mark Allen en Dave Scott aanschouwde in 1989. Hij sloot later aan bij de World Triathlon Corporation, waarvan Friedland van 1998 tot 2004 president was. De Ironman-races breidden zich ook in die tijd flink uit. Peter Reid is tienvoudig Ironman-winnaar en was drie keer wereldkampioen op Kona: in 1998, 2000 en  2003. De Canadees is tegenwoordig watervliegtuigpiloot aan de westkust van zijn  land.

Ironman bracht nog meer nieuws. Portugal krijgt de IM-fever volgend jaar ook. Op 9 oktober wordt in Cascais een 70.3 Ironman gehouden. Cascais was in 1989 nog het strijdtoneel van het EK kwart triathlon, later zijn er ook grote run-bike-run kampioenschappen gehouden. En in het Deense Elsinore Kronborg wordt op 18 juni volgend jaar het EK 70.3 Ironman gehouden. Jarenlang was dat in Wiesbaden, maar nu krijgt de stad waar het kasteel van Shakespeares Hamlet staat, die eer.

14446201_1134635179948068_1474545542877196178_n

Kijken we naar het komende – nog steeds heerlijk warme – septemberweekend dan hebben we ook in ons land weer vier leuke wedstrijden in het verschiet. De op één na laatste landstitels worden betwist in Zwolle. Daar zijn ’s lands beste paratriatleten voor hun NK. Minus Jetze Plat overigens, hij staat aan de start van de marathon Berlijn. Stefan Overmars verdedigt zijn titel op de kwart. Op de Amsterdamse Bosbaan vindt de apotheose plaats van de 1e Divisie met een Team Relay. De kans is groot dat Dolfijn Amsterdam bij de mannen en DTC Heerhugowaard bij de vrouwen volgend jaar weer terugkeren op het hoogste niveau: de eredivisie. Triteam Groningen bij de mannen en Triathliem bij de vrouwen zijn gedegradeerd naar de 1e Divisie. Er zijn acht series sprint triathlon en ook het jeugd- en juniorencircuit wordt op en naast de beroemde roeibaan betwist. O ja, en vergeet de emmers voor Fleur niet. Doneer!

Ook zaterdag de derde editie van de Posbank-crossduathlon op een van de mooiste parcoursen van Nederland op en rond Buitenplaats Beekhuizen te Velp. Ruim 300 atleten aan het vertrek en daaronder niet de minsten: Joost Christiaans, Frank Schotman, Gaby van Caulil, Hendrik Venema, Kristof Declerck, Jony Heerink, Ilona Meter en Dieuwertje Poort. Nieuw in competitie is voormalig topveldrijdster Reza Hormes-Ravenstijn, goed voor zeven medailles op NK’s veldrijden en mountainbiken en winnaar van talloze topveldritten.

14408880_1217742611580790_2074137293_n

Zondag zijn Tanya ten Velden en Nicole Voet kansrijk op de Zegerplas triathlon in Alphen aan de Rijjn, die vorig jaar ook weer terugkeerde op de kalender. Bij de mannen tippen we Koen de Leeuw en plaatselijk favoriet Raymond Pet.

Internationaal blikken we morgen vooruit. O ja, en volgende week volgt nog een soort TBT over ‘vergeten’ uitslagen afgelopen zomer. Niet wanhopen dus!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.