Voorbeschouwing buitenlandse wedstrijden met veel Nederlandse toppers WTJ 288

14466405_1218302954858089_1852774492_o.png

VRIJDAG – Wie dit weekeinde de Nederlandse triathlon toppers in actie wil zien, moet naar het Vlaamse Lille in de provincie Antwerpen. Daar vindt de Grand Finale van de T3-Series plaats, vergelijkbaar met onze Eredivisie in de Teamcompetities. Veel Nederlandse triatleten zijn naast hun nationale team ook aan een Belgische formatie verbonden. Zo zien we in het team van SMO-Specialized Maya Kingma en Jeanine Kocken uitkomen. Kirsten Nuyes, nummer vijftien van de wereld, zien we voor SPTC-185 meedoen. Bij de mannen is KTT-Zamaro favoriet met Marco Akershoek in de gelederen. In deze situatie moet hij zorgen dat zijn maatjes Marco van der Stel en Donald Hillebregt het niet al te goed doen, want het team SMO-Specialized staat tweede in de tussenstand. Menno Koolhaas komt uit voor SP&O-No Drugs. En verder is werkelijk de complete Belgische top aanwezig, minus Marten van Riel. De nummer zes van Rio wordt diezelfde middag in zijn woonplaats Wuustwezel (kent u vast ook van Marc Herremans) gehuldigd door gemeentebestuur en bevolking. Misschien een beetje raar dat het samenvalt, maar ik geloof dat Marten het zich na die formidabele Spelen graag laat aanleunen.

14445862_1218303191524732_1473996539_n

Ook Jorik van Egdom ontbreekt in België, maar dat komt omdat hij punten wil gaan pakken voor de ITU-ranking. Dat kan dit weekend in de World Cup wedstrijd in Salinas, Ecuador. We hebben gezien hoe hittebestendig Jorik is. Dus als het in Zuid-Amerika ook zo tropisch warm is als in Cozumel, dan zit het wel goed met onze wereldkampioen. In de ITU-voorbeschouwing wordt hij al genoemd.

14390663_10154515868874437_2706668510061742030_n

Wie dacht dat een lang een zwaar seizoen met een sisser afloopt heeft het mis. Zaterdag staan ook op Mallorca honderden triatleten klaar voor de zoveelste hele van het seizoen: de Ironman. Bij de vrouwen maakt de Zwitserse Emma Bilham een  goed kans op de zege, maar zien we Tineke van den Berg ook ver komen. Bij de mannen is Markus Fachbach op papier de sterkste, staat Erik-Simon Strijk nog wel op de pro-list, maar hij heeft zijn seizoen al op een fraaie wijze afgesloten in Almere. Het was zijn tweede vierde plaats in een Nederlandse hele in hetzelfde jaar. Maar 33 Nederlanders kunnen er geen genoeg van krijgen en grijpen deze populaire Spaanse Ironman aan. Onder hen Roel Heestermans, Auke Geurts, Sebastiaan Bleekemolen, Mark Wilson, Kees Kodde, Marcel Bezemer en Franck van Graas.

14448913_10210390309379117_6987171251278059228_n

Na de Volcano en de Ironman en vóór de Ocean Lava is het tijd voor nóg een triathlon op Lanzarote: de 70.3 Ironman. Zwaar parcours, leuk startveld met 23 Nederlanders onder de agegroupers (bekendste is Dirkjan Doyen) en bij de profs namen als Victor del Corral, good-old Thomas Hellriegel en de Belgen Kenneth Vandendriessche en Pieter Heemeryck. Bij de vrouwen spelen we de kaart Brooke Brown. Zij neemt het op tegen Britse toppers als Lucy Gossage en Alice Hector en de Italiaanse Martina Dogana. Wordt vast weer genieten op Club La Santa.

Dan is er ook nog het WK lange afstand in het Amerikaanse Oklahoma. De wedstrijd staat bekend als de Redman. Zo’n WK ver van huis en niet over de Olympische afstand, bovendien zo kort voor Hawaii? Dat is vragen om moeilijkheden. De winnaars zullen heus geen kleine jongens en meiden zijn in de triathlon. Maar op de kalender valt dit ITU wereldkampioenschap wel erg uit de toon. Europeanen zijn er weinig, Nederlanders en Belgen al helemaal niet.

Als er dan echter het label Ironman bij staat, is niets ons te dol. Neem de zondag te houden Ironman in het Koreaanse Gurye. Startveld van 1500 man met bovendien vijf Nederlanders. Marcel de Greef onder andere. En de IM-Challenge-oorlog woedt ook in Korea, want op exact dezelfde dag wordt de Challenge in het Koreaanse Jeju gehouden. Het hele jaar is de Koreaanse kalender nagenoeg leeg, behalve op 25 september….

14469187_1218304484857936_496056175_n

Wel Belgen op de Ironman Chattanooga zaterdag en niet de eerste de beste: Marino Vanhoenacker gaat op jacht naar zijn ZESTIENDE Ironman-winst. Daarmee kent Bink zijn gelijke niet op deze aardbol. Kona mag hem dan niet altijd gunstig gezind geweest zijn, zijn zeges en ook toptijden spreken voor zich.

Tot slot is er dan nog de Elbaman in Italië met vijf Nederlandse starters waaronder drie broertjes Van der Lee (Gijs, Thomas en René) en dan tellen we nog drie Powermans: in Noorwegen, Finland en Brazilië. Winterslaap? Nog lange niet!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.