WK lange trekt te weinig; Dr. Tinus derde op Mallorca; het staartje van de NL-wedstrijden – WTJ 289

 

ZONDAG – Toch wel jammer. Dat er van zo’n wereldkampioenschap lange afstand triathlon niet veel over blijft. Het heeft geen prioriteit bij de ITU, anders plan je zo’n WK niet twee weken voor de Ironman Hawaii en een week na de veel belangrijkere Grand Final. En de bonden hebben er al evenmin veel interesse in. Het geld is op na de kwalificatiemomenten richting Rio en de Spelen zelf. Triatleten zitten er kennelijk zelf ook niet op te wachten. Beter sluit de ITU aan bij een Challenge-event voor het WK lang, zoals dat nu ook gebeurt met het EK (Poznan en volgend jaar Almere). Maar ook dan: nooit eens staat de complete wereldtop bij elkaar, daar is de kalender te vol voor.

Dat gezegd hebbende kunnen we niet ontkennen dat Sylvain Sudrie en Jodie Swallow twee klasbakken zijn, die de wereldtitels geheel toekomen. Swallow was het in 2009 al eens en zeven jaar later dus opnieuw. Ze maakte er een lange solo van nadat ze als eerste uit het water kwam. Tweevoudig wereldkampioene Caroline Steffen stribbelde nog wel tegen op de fiets, maar uiteindelijk waren de verschillen overduidelijk. De Canadese Rachel McBride haalde brons. Bij de mannen een Franse dubbelslag, want Sudrie moest vooral afrekenen met landgenoot Cyril Viennot. De Amerikaan Matt Chrabot liep een sterk slotnummer resulterend in brons. Living-legend Craig Alexander werd zesde. Geen Nederlandse animo, maar ook geen Belgische overigens.

14463010_1123521457735960_916874294254054581_n 14492397_10154521571664437_3035740620852400164_n

Animo was er wel voor de Ironman van Mallorca. Tineke van den Berg imponeerde met een daverend fietsonderdeel. Hoe zwaarder het parcours, hoe liever die kleine Rotterdamse het heeft. Terwijl de updates voortdurend Natasha Schmitt volgden, was Tineke na 120 kilometer fietsen wel degelijk de nieuwe leidster in de wedstrijd. Op de marathon stond echter geen maat op de verrassend sterke Amerikaanse Jocelyn McCauley. Zij won haar eerste Ironman, sterker nog: ze stond voor het eerst op het podium. Tegen haar 3.03 op de marathon was geen kruit gewassen. Dr. Tineke moest in het duel met de Deense Maja Stage Nielsen haar tweede plaats nog uit handen geven. Maar de cardiologe had met volle teugen genoten van haar race. “Dat ik tot tien kilometer op kop heb mogen lopen is fantastisch.” Voor de tweede keer binnen twee maanden derde worden op een Ironman is ook niet mis. De eerste was in Maastricht en laten de Limburgse organisatoren nu net zaterdag haar grootste supporters zijn. Het was overigens minder goed weer dan eind juli. Mallorca kleurde grauw en het regende van tijd tot tijd. Dat deed het in Maastricht in de ochtend ook wel, maar daarna herstelde de zon alle leed. Carlos Lopez Diaz was de al even verrassende mannenwinnaar. Vijf minuten later volgde tweevoudig Almere-winnaar Markus Fachbach als tweede. Onze beste man was Franck van Graas op een 47e plaats in een dik persoonlijk record van 9.17 uur en dat was meteen goed voor de tweede plaats bij de mannen 50. Let wel dat was inclusief val gedurende de regenval. Het is trouwens fenomenaal wat Franck op latere leeftijd is gaan presteren.

20160925_130841_resized

In Alphen aan den Rijn kwam zondag een eind aan een enerverend Nederlands triathlonseizoen. De Zegerplastriathlon keerde vorig jaar terug op de kalender en is een blijvertje. Koen de Leeuw, vorig jaar tweede, was nu de leeuwenkoning. Hij liet Stef Zwitser en local hero Raymond Pet zo’n twee minuten achter zich. Het koppel Zwitser had een goede dag, want Tessa Zwitser-Kortekaas won de vrouwenrace. Rahel Bellinga perste er na een lang seizoen nog een tweede plaats uit en ook Renate Post had er ver van huis nog zin in: brons. Normaliter was Tanya ten Velden, die de snelste zwemtijd noteerde ook op het podium te vinden, maar zij stapte bij het lopen uit. Nadat de Haagse Christel Visser na 3.24.24 uur ook binnen was, kwam er een eind aan het seizoen 2016. In de trio hamerden The Hammers de triathlon het snelst af. De sprint afstand ging naar Leander van Diggelen, na Noordwijkerhout zijn tweede seizoenszege. Het duel met Ramon Vleerlaag was bijzonder boeiend. Ramon is ook weer helemaal terug. En let ook op de jeugdige Bram van der Marel, vandaag achtste. Inderdaad de zoon van Jan en Brigitte. Beste vrouw was overigens Chantal Koole (van Niels) en ook die heeft thuis wat talentjes rondlopen. De trio-winst ging naar het Dreamteam.

20160924_192306_resized_1

In dat laatste weekeinde pikten honderden triatleten nog gauw een wedstrijdje mee. Bijvoorbeeld de Bosbaan triathlon van Amsterdam. De traditie leert dat er sterke winnaars uit de sprint afstand voortkomen. Ook nu weer met Edo van der Meer en Sione Jongstra. De finale van de 1e Divisie was de bevestiging van het mannenteam van De Dolfijn en het vrouwenteam van DTC Heerhugowaard. Ze wonnen niet alleen de relay op en rond de Bosbaan, ze promoveerden ook naar de Eredivisie, waar ze al eerder in uitkwamen.

20160924_191916_resized_1

Morgen wat meer over de Amsterdamse triathlons, die zoals altijd in een prima sfeertje zijn verlopen. Relaxed, zelfs met de enorme deelnemersaantallen. Organisator Lars Vreugdenhil had er een lekker verjaardagsweekend mee. Samen met 50.000 landgenoten vierde Lars zondag zijn verjaardag. Gefeliciteerd.

14459678_1220356054652779_1357962645_n

Ook over Zwolle nog wel meer de komende dagen. Nu alvast melden dat de Paralympiers Geert Schipper (PT1) en Joleen Hakker (PT5) overall de besten waren op het NK paratriathlon. Dertien deelnemers deden in totaal mee en met de spreiding in de handicap-groepen stonden ze na afloop allemaal op het podium. Maaike Smit was in de PT1-groep bijvoorbeeld kampioene, het zilver ging naar Esther Vergeer. De Woerdense topsportster is van tennis helemaal ‘into’ triathlon geraakt. En da’s goed, want Esther was ook assistent chef de mission van de Paralympische ploeg in Rio. De andere nationaal kampioenen waren Maurtis Morsink (PT3), Sjaak van den Berg (PT4) en Daniel Knegt (PT5). Rijnmonders Matthijs Kunzel en Jeanet van den Berg wonnen de kwart.

 

Jetze Plat was jammergenoeg niet in Zwolle. Maar hij genereert wel de meeste publiciteit dit weekeinde waarschijnlijk. De Amsterdamse krachtpatser won namelijk de marathon van Berlijn. Hij legde de 42 kilometer af in de waanzinnig snelle tijd van 1.05.06 uur (da’s een uur harder dan de hardlopers!).

Triathlonseizoen voorbij, welkom (cross-)duathlonseizoen. Op de flanken van de Posbank werd het spits afgebeten door nationaal kampioen Frank Schotman. De voormalig ATB-prof klopte Hendrik Venema en de Belg Robin Schuermans. Dieuwertje Poort kreeg de zege niet cadeau van Simone Hakenberg. Danielle Riem maakte het Posbankje compleet. De derde editie trok 300 deelnemers en kende prachtig weer. Het parocurs in het Nationaal Park Veluwezoom rond de Emma-piramide is zeer bijzonder. Zelfs de wisselzones zijn van houten boomstammen gemaakt. De korte afstand was voor Arno Gouweleeuw en Karin Neutel. Arno won later ook bij de duo’s samen met Gerjan Broekroelofs.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.