Jorik 20e in ‘gek Ecuador’; Bink is The Man; Slot voor Franck; nogmaals Bosbaan, Zwolle – WTJ 290

JorikVan Egdom during the bike portion of the 2016 ITU Salinas World Cup in Salinas, Ecuador on September 25, 2016. Photo by Wagner Araujo / ITU Media.
JorikVan Egdom during the bike portion of the 2016 ITU Salinas World Cup in Salinas, Ecuador on September 25, 2016. Photo by Wagner Araujo / ITU Media.

MAANDAG – In de euforie van een wereldkampioen vloog Jorik van Egdom vanuit het bloedhete Cozumel naar het nog dichterbij de evenaar gelegen Salinas in Ecuador. Daar zette hij zijn jacht op ITU-punten voort met de World Cup. Tevoren moest hij al te hoge verwachtingen temperen, want in de aanloop naar de race kreeg Jorik een flinke koorts. Gepaard aan de twintig uur durende reis met hindernissen was de voorbereiding niet optimaal. Even leek het erop of hij zijn stunt van Cozumel kon herhalen namelijk in de achterhoede uit het water komen en snel opstomen naar de kopgroep. Als tweede verliet Jorik de tweede wisselzone, maar de Mexicaanse Speedy Gonzalez-benen had de Veenendaler hier niet. De twintigste plaats was zijn deel in een overigens erg rommelige en bloedlinke wedstrijd. Jorik: “Op het heen- en weer fietsparcours ontbraken pionnen. Dat gaf levensgevaarlijke toestanden als vanaf twee kanten de binnenbocht werd aangesneden. Man, man wat een land is dit.” De wedstrijd werd gewonnen door het zoveelste Spaanse talent David Castro Fajardo. De Arubaan Renze Postma finishte als veertigste. De Amerikaanse vrouwen heersten als vanouds. Dit keer was het Kirsten Kasper, die Summer Cook de baas bleek. Cook won een maand eerder nog de World Triathlon Series in Edmonton. De opvolgsters van Gwen Jorgensen staan te dringen.

1609 imchatt recap mv win

Weergaloos was het optreden van Marino Vanhoenacker op de Ironman in Chattanooga. Wij zuiderlingen voelen ons – als dat zo uitkomt – graag Belg. Dat was ook nu weer het geval: Bink kwam, zag en overwon. Hij staat nu helemaal alleen aan de top van Ironman-winnaars. Vijftien (met de tot halve afstand teruggebrachte Ironman Nieuw-Zeeland meegerekend zelfs zestien) keer betrad hij als eerste ‘The Magic Carpet of Ironman’, daarmee staat hij eentje verder dan Cameron Brown (14x). Het begon in Florida 2005. Daarna volgden: Klagenfurt 2006, 2007, 2008, Zuid-Afrika 2009, Klagenfurt 2009, Maleisië 2010, Klagenfurt 2010, 2011, Nieuw-Zeeland (70.3 geworden) 2012, Frankfurt 2012, Whistler 2014, Florianopolis 2015, Klagenfurt 2015, 2016 en nu dus Chattanooga 2016. Vooral in Oostenrijk weten ze niet beter of Bink wint ‘m. Dat Hawaii nooit lukte, is voor de Oostendenaar geheel gecompenseerd. Overigens werd de Canadees Jeff Symonds tweede in Chattanooga en de Amerikaan Matt Russell derde. Geen profs bij de vrouwen, de winst ging naar de Amerikaanse Richele Frank. Eén Nederlander aan de start: de in Chattanooga woonachtige James van den Bergh werd elfde bij de mannen zestig. Congratulations!

14462978_10207294637705824_3047664254410067973_n

Kort terug naar die andere Ironman in Alcudia Mallorca, want Franck van Graas haalde op zondag wel mooi zijn tweede startbewijs voor Hawaii op. Hij moet er nog wel een jaartje op wachten, maar de voorpret is er niet minder om. Franck is de tweede Nederlander voor de volgende cyclus, na Rik Linssen. Verder waren er nog top tien klasseringen voor de Roosendaalse Nicole Meerburg. Zij debuteerde met een 9e plaats F25 in 12.08 uur. Vlaardinger Mark Wilson werd tiende M45 in 9.41 uur.

14494856_639380132898575_7372740564196403532_n

Een rode draad door het nationale seizoen vormen de Amsterdamse triathlons: van De Mirandabad race in april tot de tweede Bosbaan-wedstrijd afgelopen zaterdag. Daar begon het drie jaar terug allemaal mee. De terugkeer van deze klassieker was de aanzet voor een reeks triathlons, die in populariteit nog steeds groeien. Zo’n 1200 triatleten wisten de weg naar de roeibaan, waar ook de Gay Games-triathlon ooit plaats had, te vinden. Edo van der Meer klopte de verrassend sterke Sven Bams en Peter Res had zijn wittebroodsweken ook goed verwerkte: derde. Prachtpodium ook bij de vrouwen met na Sione Jongstra, rising-talent Sophie van der Most en nog-altijd-niet-verloren Neiske Becks. De Koopman Toppers was het beste trio.

20160924_192306_resized_1 20160924_191916_resized_1

In de 1e Divisie finale waren Dolfijners Wouter Dijkshoorn (winnaar van de voorjaars Bosbaan triathlon), Wilbert Grooters, Gert Brinkman en Roy Lagerburg sneller dan Team Unltd en TC Twente. De tweede teams van Hellas en De Dolfijn legden het bij de vrouwen af tegen DTC Heerhugowaard, zodat Brenda Zwarthoed, Eline Lute-Kuin, Laura Hak en Talisa van der Fluit de champagnefles konden ontkurken ter promotie naar de Eredivisie. Dat doet ook De Dolfijn bij de mannen. Het nationale jeugd- en juniorencircuit had ook nog één wedstrijd te gaan: die van de Bosbaan. Daan Gehlen en Joyce Caro waren de beste junioren en in de jeugdcategorie was de hiërarchie als vanouds: Jelle van Lanen voor Simon den Braber en Joost Friderichs. Dirkje Lebouille klopte landskampioene Shirin van Anrooij nu wel. De Women JLL werd gewonnen door Anke Busser, het Vodafone-kampioenschap ging naar Mark Klijs en Kim Baas.

14484596_1108555142565507_4082482882477982272_n

In de eindstand van het Kiwami Jeugd- en Juniorencircuit kwam veelvraat Jelle van Lanen uiteraard als winnaar jeugd uit de bus. Hij won alle zes de wedstrijden = 600 punten. Simon den Braber en Joost Friderichs volgden op eerbiedige afstand. Meer variatie bij de junioren, waar uiteindelijk Thomas Cremers het haalde voor Lars van der Knaap en Ruben Slot. Vier Almeerse meisjes domineerden bij de jeugd. In volgorde: Romy Spoelder, Dirkje Lebouille en op een gedeelde derde plaats Silke de Wolde en Tamar Veltman. De Limburgse Lotte Beckers bleek de regelmatigste juniore met bovendien winst in de DUIN triathlon van Almere. Nikita van den Ouden eindigde tweede, Anna Witteveen derde.

14446079_833092786828301_7319707029916942212_n

Nog even naar Zwolle, waar nota bene in september de blauwalg in de Milligerplas de organisatoren nog tot improviseren dwong. Uiteindelijk kon de driekamp gewoon doorgaan. Nog in de flow van de Paralympics waar Geert Schipper indruk maakte door zijn zilveren plak te delen met het 6-jarige gehandicapte Braziliaanse jongetje Geovanne, was de triathlon-held al weer in staat om de nationale titel te prolongeren.

De categorieën zijn op  PT2 na goed vertegenwoordigd in ons land. Zo kreeg Geert naast zich Gerrit Dijkstra en Piet Imschoot en heeft kampioene Joleen Hakker in de toekomst mogelijk opvolging van de nog jonge Loes Bloo. Sjaak van den Berg – twee jaar terug nog overall kampioen – kreeg nu concurrentie van Mary Hellings. Ook jeugd bij de visueel gehandicapten met Daniel Knegt eerste en Jeroen van Waardenburg tweede. Maaike Smit was apetrots dat ze Esther Vergeer versloeg en Djoke van Marum maakte het podium compleet. In de kwart afstand was ‘de-man-met-de-baard’ Matthijs Kunzel de ‘man-met-het-kind’ Chris Brands te vlug af. Chris werd nog verblijd met een NTB-rompertje. Laatbloeier Jeanet van den Berg boekte haar eerste winst. Op de sprint afstand ging de winst naar thuisfavoriet Klaas-Jan Arkema en – ook dichtbij huis – Marije Dankelman. Dagblad De Stentor stond er maandag vol van.

Genoeg weer even. Morgen nog meer uit dat nationale slotweekeinde!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.