Triathlon is een fijne teamsport: promovendi, degradanten in de divisies; erepenning voor Jorik – WTJ 292

14527565_1223321867689531_1307178678_n

WOENSDAG – Als er in eigen land geen wedstrijden meer zijn, kunnen we nog altijd volop de balans opmaken. Zo hebben we de eindstanden van het Kiwami Jeugd- en  Juniorencircuit al weergegeven en nu waag ik me voorzichtig aan de Teamcompetities. Promotie en degradatie, dubbele teams: het is soms hogere wiskunde. Bovendien is een team niet verplicht te promoveren. En het is ook altijd afwachten of teams zich niet terugtrekken uit de Teamcompetities al is dat hoe langer, hoe minder het geval. Niet voor niets komt er een 4e Divisie bij.

14364745_1292559544110402_5794031026397945092_n

We hebben het niet gecheckt bij de coördinatoren zelf, we horen vanzelf wel wat er nog wijzigt. Allereerst de Eredivisie met de finale in Almere. Bij de mannen was het stuivertje wisselen tussen Triteam Rotterdam en Squadra Eindhoven. Canyon Fusion steeg een plaatsje naar drie. Onderaan verdwijnt Triteam Groningen naar de 1e Divisie. Na de relay aan de Bosbaan werd duidelijk dat niet alleen de kampioen van de 1e Divisie De Dolfijn mag promoveren naar de hoogste klasse, dat geldt ook voor de nummer drie Rainlegs/TT Weesp. Daartussen staat TC Twente 2, maar die hebben hun vlaggenschip al in de Eredivisie. Onderaan riskeren Cerberus 2, Saton Optiek/De Zijl, DSTV Aloha, TV Arnhem, DSZ Wave Delft en MS Vastgoedzorg DEM allemaal degradatie naar de 2e Divisie.

Uit de 2e Divisie Noord mogen de Dolfijn 2 en DTC Heerhugowaard het hogerop gaan zoeken. Na de finale in Vroomshoop was duidelijk dat Hellas 3 het beste team op de been bracht vóór genoemde De Dolfijn 2 en DTC. Ik ga er vanuit dat Hellas niet kan promoveren, omdat het tweede team al in de 1e Divisie uitkomt. De Dolfijn 3, Team Tegenkracht, Triteam Groningen 4 en M5 Vastgoed/Assendelft moeten het één niveau lager gaan zoeken. In de 2e Divisie Zuid is het na de Kristalbad triathlon in Apeldoorn heel duidelijk. Winnaar Ferro Mosae en de stadsgenoten Edo Sports hebben nog geen ‘hogere’ teams en promoveren dus naar de Eerste. De Bollenstreek pakt er als derde net naast. Onderaan zakken Saton Optiek/De Zijl 2, Trioss en ZSC Oceanus 2 naar de 3e Divisie.

Uit de – dit jaar nog – laagste regionen kruipen Hellas 4, Save Me/Trivana en De Schieter naar de 2e Divisie. Zij waren de beste in de 3e Divisie dit seizoen, waarvan de finale de Rutbeek triathlon was. Onderaan gaan waarschijnlijk elf teams de nieuwe 4e Divisie opstarten aangevuld met wellicht nog veel nieuwkomers. Ze zullen in deze rubriek niet vaak genoemd worden maar ik stel graag het allerlaatste team uit de 3e Divisie voor: Bert-Jan Moll, Wim Opdam, Niels Tesselaar en Bas Botman maakten deel uit van DTC3 en sluiten de rij, die dus geopend wordt door het succesvolle Triteam Rotterdam met o.m. de vanavond gehuldigde Jorik van Egdom.

De vrouwen dan. Voor het vierde opeenvolgende jaar ging de landstitel naar Hellas al was het verschil kleiner dan klein. Ferro Mosae steeg van de vierde naar de tweede plaats en ook Kijani schoof twee plaatsen op naar drie. Onderaan verdwijnt het piepjonge Didamse Triathliem na een jaar op topniveau helaas weer naar de 1e Divisie. Het FC Volendam van de triathlon?

14509149_1223319987689719_1099926879_n

Omdat Hellas 2 zich ook winnaars van de 1e Divisie mogen noemen en Triteam Groningen 2 ook niet kan  promoveren, stijgen het als derde geëindigde DTC Heerhugowaard en de Friezinnen van AV Impala naar de Eredivisie. DTC was daar vorig jaar al te vinden. Onderaan neemt  de 1e Divisie afscheid van TZC Vahalis uit de Betuwe en Triade Zwolle. Hun plaats wordt vanuit de 2e Divisie Noord ingenomen door DSTV Aloha. De studentes werden weliswaar vijfde maar boven hen staan louter tweede en derde teams. De Noordelijke divisie werd gewonnen door Triteam Groningen 3, Hellas 3 werd tweede, TVA2 derde. Het degradatiespook dreigt voor DSTV Aloha 2, ASU’11, TV Hilversum en De Schieter. De zuidelijke 2e divisie was een prooi voor het geroutineerde Kijani 2-team. De nummers twee en drie mogen promoveren: ZSC Oceanus en TC Alphen. Onderaan verdwijnen mogelijk Trion 2, TV Rijnmond, RDG, TZC Vahalis 2, TV Weert 2 en TVS’90. Maar over dat laatste is nog geen duidelijkheid, want de organisatie van de Teamcompetities deed wel de toezegging een 4e Divisie voor mannen te beginnen, maar nog niet direct een 3e Divisie voor vrouwen. Kunt u het nog volgen?

Mooi. Dan ronden we qua teams af met de T3-Series in België. Individueel meldden we de uitslag gisteren al. De eindstand in deze teamcompetitie is als volgt. Bij de mannen: 1.SMO Specialized Team met Marco van der Stel en Donald Hillebregt; 2.KTT Zamaro-Wilierteam met Marco Akershoek en 3.Leie Tri Team Deinze. Bij de vrouwen was het Antwerpse Atriac te sterk voor de Izegemse Triatlon Club en KTT Zamaro-Wilerteam met Quinty Schoens en Chayenne Poorts in de gelederen.

14508756_1223191811035870_1526328636_n

Tot slot: dinsdag kwam hij thuis en toen hebben we op onze FB-pagina de paginafoto aangepast. In de tuin van het ouderlijk huis stond een groot boord: Welkom thuis wereldkampioen! En woensdagavond wilde Jorik van Egdom gewoon weer aansluiten bij de wekelijkse zwemtraining van zijn cluppie VZC. Maar dat liep even anders. De burgemeester van Veenendaal, bestuur en leden van VZC en Triteam Rotterdam, sponsors, vrienden en collega’s: iedereen was naar zwembad De Vallei gekomen om de World Champ in het zonnetje te zetten. Nadat hij wat baantjes had getrokken zag hij tot zijn grote verrassing iedereen staan.

14470716_1223313344357050_1540917308_n

Burgemeester Wouter Kolff had mooie woorden voor de sportman en reikte hem de erepenning van de gemeente Veenendaal uit. Wat Jorik betreft is het met wedstrijden nog niet gedaan dit jaar. Hij heeft nog wat ijzers in het vuur liggen. We gaan ’t zien.

De 19 Hawaii-gangers uit Nederland zijn vanuit de BIB-list op Ironman.com al voorgesteld op onze site. De komende weken gaan we natuurlijk dieper in op dit illustere groepje.

Tot morgen!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.