Jacques van Leeuwen wint de Superkikker 70.3 IM; Triathlon en tv; IM Barcelona; Taart! – WTJ 293

14543379_1224320084256376_268108311_n

DONDERDAG – Jacques van Leeuwen blijft een fenomeen. Onderweg naar Hawaii pakte hij in Amerika alvast de 70.3 Ironman Superfrog mee. En wat denk je? Dzjek is meteen de snelste in zijn leeftijdsgroep. Twee weken voor Hawaii wint de Amsterdammer halfkoers alvast een race bij de M55. In totaal wordt Jacques er 56e bij de mannen in 4.52.29 uur. Benieuwd hoe ver hij komt in zijn – wat zal het zijn – 54 hele triathlon? Unstoppable deze man met de kromme pootjes. Maar laat de Dolfijner maar schuiven: het gaat altijd hard. De Amerikaan Brett King won deze race. Zou mooie naam voor een Amerikaanse president kunnen zijn…. Esther Blom-Geiser deed ook mee aan deze race op Imperial Beach California. Ze werd vijfde bij de dames 45 en 52e in totaal. En dat na 6.06.58 uur.

De Superfrog draagt trouwens een behoorlijke historie met zich mee. Mariniers organiseerden hier in 1979 al de eerste triathlon, dus amper een jaar na het debuut op Hawaii. Het was dan ook bedoeld om mariniers klaar te stomen voor de Ironman. Nog altijd doen veel militairen aan Superfrog mee. Op de erelijst namen als Paula Newby-Fraser, Heather Fuhr en…Lance Armstrong. De wedstrijd is altijd blijven bestaan, maar is pas vorig jaar opgenomen in het 70.3 Ironman-circuit. Met enorme kikkers heeft de Superfrog niets van doen, geloof ik.

14528486_1224237524264632_1937520206_n

De afgelopen weken waren best veel triathlon-gerelateerde TV-programma’s gezien. Eerst Cozumel natuurlijk. Niet met de nu in zijn regenboog-trui slapende Jorik van Egdom helaas, wel met de Brownlee-mantelzorg-finish. Daarna zagen we Marie-José Schelvis met Elin in verschillende programma’s verschijnen vanwege de weigering om te kunnen starten in de Velsertunnelrun. Dat verhaal krijgt nog een staartje trouwens, want Marie-José heeft vrijdag nog een gesprek met de organisatoren. In het TV-programma De Kennis van Nu was aandacht voor de rattenziekte in de Kromme Rijn en het gevaar voor zwemmers. Uiteraard kwam daar ook de infectie, die Yvonne van Keulen en Hans van der Linden opliepen, daarin aan bod. Goed nieuws overigens: Hans is voldoende hersteld, leverde afgelopen weekeinde volgens trainingsmaatje Mathijm Wassink weer een ouderwets pittige laatste fietstraining af en is inmiddels op weg naar misschien wel zijn hoogtepunt in zijn indrukwekkende sportcarrière: de Ironman Hawaii. Hij won ‘m al eens en de kans is groot dat de Leusdenaar opnieuw voor de winst gaat bij de agegroup 70. En dan gisteren De Wereld Draait Door met ex-triatlete en tegenwoordig handbikester Marieke Vervoort. De Vlaamse was wereldnieuws gedurende de Paralympics. Opnieuw niet vanwege haar prestaties, maar vooral vanwege uitspraken over euthanisie. Marieke heeft ’s nachts helse pijnen, slaapt amper een half uur. Dat zou haar zo opbreken dat ze liever een eind aan haar leven zou willen maken. Maar tegen Matthijs van Nieuwkerk vertelde ze dat het hele verhaal uit haar context is getrokken. Gelukkig maar. In de beginjaren van het WK paratriathlon werd Marieke twee keer wereldkampioene.

14492451_1235787526474042_2150932757737270002_n

Morgen gaan we voorbeschouwen op toch weer een interessant weekeinde. We zullen het buiten de grenzen moeten zoeken, hoewel we een week later weer terugkeren met het NK run-bike-run in Spijkenisse. Voor komende zondag kijken we vooral uit naar de Ironman Barcelona met de nummers 2 en 3 van Maastricht Mark Oude Bennink en Bas Diederen. Wie dacht dat ze het eenvoudig kregen omdat Hawaii een week later is, heeft het gloeiend mis. In de Spaanse Olympische stad doen maar liefst 70 professionals mee. Morgen nog wat meer favorieten, nu alvast ook Tim Brydenbach en de Duitse dubbelaar Markus Fachbach (Mallorca/Barcelona binnen 1 week!) vermelden.

En nu ga ik weer even terug aan de taart. Als dat mag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.