Wij presenteren vol trots: de eerste zes Hawaii-dutchies voor Kona 2016 – WTJ 297

14569608_1229659373722447_1038169568_n

 

 

Huib Dekker, Amsterdam/Atlanta (49)

Het is opvallend dat er onder de 19 Nederlandse Hawaii-gangers best veel nauwelijks bekende triatleten zitten. Huib Dekker zal in ons land niet makkelijk in wedstrijden herkend worden, maar over de grenzen deed hij menigt wedstrijdje. De Amsterdammer werd tweede M45 op de Ironman Langkawi in Maleisië. Hij debuteerde op de Ironman van Sherborne in 2008, daarna volgden Regenburg 2011 (persoonlijk record 9.57) en Utah 2012. Net als voor zijn sport, reist hij ook als financieel adviseur de hele wereld over. Het laatste jaar was dat voor Bluefin Payment Systems met hoofdzetel in Atlanta. Huib is lid van De Dolfijn en – als ze elkaar zien – trainingsmaatje van Jac van Leeuwen. Mooi dus dat ze zich samen in dezelfde Maleisische Ironman kwalificeerden.

14585401_1229381210416930_626829219_n

 

Manolo Dequero Vazquez, Muiden (55)

Manolo werd als Manuel Dequero Vazquez geboren op 1 augustus 1961 in Castil Blanco de los Arroyos in de Spaanse provincie Sevilla. Op zijn negende jaar kwam hij met zijn ouders naar Nederland. Manolo is getrouwd en is de trotse vader van twee mooi dochters. Het werkt op Schiphol als HTD/GWK. ‘Ik probeer af en toe een vliegtuigje in de lucht te houden’. Nu zat de Muidenaar er zelf geruime in op weg naar zijn ultieme droom: Kona, Hawaii. Als lid van Triathlonvereniging Hilversum draait Manolo toch al zo’n 20 jaar mee. Eerst was ie hardlopers, daarna karateka en via bodybuilding in de triathlon terecht gekomen. In Spanje en Nederland doet hij regelmatig wedstrijden. Hij is viervoudig winnaar van de Holland/Challenge triathlon Almere in een recordtijd van 8.58.07 (de vraag is of ooit iemand van M50 harder ging). Dit jaar koos hij voor Maastricht en daar was het raak.

willem

Willem Gooskens, Hoogeloon/Rio de Janeiro (38)

Net als de triatleet hierna, heeft Willem Gooskens gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg om vervolgens zijn geluk aan de andere kant van de wereld te beproeven. Geboren in het Oostbrabantse Hoogeloon is hij na zijn studietijd bij Deloitte terecht gekomen en als zodanig belastingadviseur in Rio de Janeiro. In zijn studententijd was hij wedstrijdroeier. Geen onbekende combinatie. Triatleet is Willem bij toeval. Hij is meer wielrenner in het zogeheten Gaul!-team, dat geld inzamelt voor War Child. Vorige week won hij nog een grote wielerkoers, de Copa Rio de Janeiro Ciclismo. Natuurlijk was hij fervent Oranje-supporter tijdens de Olympische Spelen in zijn stad, waar hij Rachel Klamer naar een tiende plaats toejuichte. Triathlons deed hij nauwelijks. De halve in Almere 2012 en deze zomer bij familiebezoek nog een kwartje in Oirschot. Voor de Ironman in Florianopolis ging hij serieus trainen op het zwemmen. Het leverde hem in deze razendsnelle wedstrijd, waar gestayerd werd bij de vleet een 15e plaats in 9.30.06 uur. Florianopolis had in de agegroup van Willem (M35) flink wat slots en niet iedere Braziliaan kan zich de trip naar Hawaii permitteren. Zo kreeg hij tot zijn eigen verrassing een slot in handen en staat ie inmiddels op Kona voor zijn tweede hele. Willem is na Kona weer triatleet af. Een drukke baan en vier kinderen weerhoudt hem van een langdurige topsportcarrière.

derk

Derk de Korver, Weert/Silicon Valley (32)

Het zijn mondiale types, die het weten te schoppen tot de Ironman in Kona. Derk de Korver is er het zoveelste voorbeeld van. Geboren in Weert, waar toch best een bekende triathlon plaats heeft. Maar de Limburger komt twee keer per jaar terug naar zijn familie in Limburg en dat is niet per se tijdens deze wedstrijd. Derk heeft een fulltime job bij het vermaarde Google. In Silicon Valley, San Francisco ligt het hart van de technologische industrie. Daar woont en werkt Derk de Korver. Nadat hij was afgestudeerd op de Universiteit van Tilburg, begon hij met hardlopen. Zijn tweede marathon liep hij onder de drie uur. Omdat een collega hem uitdaagde, schreef hij in op de Ironman. In 2013 was zijn eerste in Zürich (10.23 uur). Het jaar daarop deed hij de Ironmans van Arizona (9.57) en Kentucky (10.01). Hij miste op een plaats na een slot voor Hawaii. In de Mexicaanse Ironman van Los Cabos was het wel raak: zesde in de agegroup-only race en de slot voor de M30.

roy

Roy Lagerburg, Amsterdam (30)

In Maastricht beleefde Roy Lagerburg het hoogtepunt van zijn sterke seizoen. Met een 9.29.59 wist hij zich verzekerd van een slot voor Hawaii. De Amsterdammer werd 19e in totaal, maar uit zijn agegroup waren er toch al vijf eerder gefinisht. Geen nood. De Dolfijner mocht op maandag zijn slot ophalen, startte crowdfunding voor reis en verblijf en staat nu op scherp voor Kona en pas zijn tweede hele. De 30-jarige Noord-Hollander is ook pas drie jaar actief in de sport. Daarvoor deed hij atletiek, wedstrijdroeien en wielrennen. Als junior kon hij op het NK goed mee. Hij trainde in de Sierra Nevada en op Lanzarote. In de aanloop naar Maastricht liep hij in Rome de marathon in 2.49 uur. In het dagelijks leven is de Amsterdammer docent science en natuurkunde op  het Hyperion Lyceum. Eerder liep hij stage op de webredactie van de VPRO en studeerde Italiaans in Rome. Op de korte afstanden was hij een waardevolle kracht voor het 1e divisie team van De Dolfijn, dat eind dit jaar promoveerde naar de Eredivisie. Bovendien won hij de sprint wedstrijden in Amsterdam en Amersfoort. Bijnaam: de blonde uit Edam.

jac

Jacques van Leeuwen, Diemen (57)

En dan tot slot van dit eerste blokje van Hawaii-dutchies een man, die eigenlijk geen nadere introductie behoeft. En toch is Jacques op het World Wide Web nagenoeg onzichtbaar. Jac heeft wel wat beters te doen dan zich op social media te begeven. Bijgevolg weten we privé niet eens zo gek veel van hem, al staat me nog wel bij dat hij in de Amsterdamse modezaken zijn eerste inkomens haalde. Reeds op jonge leeftijd kwam ie samen met zijn vader Ben naar de Holland Triathlon van Almere. Die zou hij twintig keer volbrengen. In 1999, 2003 en 2004 was hij winnaar in zijn mastersklasse. Intussen had Jac via Roth ook de buitenlandse wedstrijden al ontdekt. Lanzarote is één van zijn favoriete races. Tien keer deed hij mee, in 1999 en 2004 werd hij tweede. Ironman-zeges waren er ook. In Langkawi in 2008 (M45) en begin dit jaar dus opnieuw bij de M55. Het leverde hem zijn zesde slot op voor Hawaii.  Verder won hij de Ironman Wales in 2011 bij de M50 en stond hij op de erepodia van de Ironman Idaho (2010), Langkawi (2009) en Zuid-Afrika (2010). Te veel om op te noemen eigenlijk, maar wat wil je. Zaterdag duikt deze derde Dolfijner in deze presentatie in de Pacific om 10,5 uur later zijn 53e (!) finish op een hele triathlon te beleven. Voor zover wij het kunnen beoordelen is hij daarmee nationaal recordhouder (met Trijnie Roozendaal vlak achter zich).

Kirsten-Nuyes-702x336

Tenslotte een mooi plaatje van Kirsten Nuyes. Wielergemeente Woensdrecht weet eindelijk dat ze ook een beroemde triatlete in haar midden heeft. Burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Hans de Waal zetten de nationaal kampioene en nummer 15 van de wereld in het zonnetje. We melden dat Rennen-voor-Twee held Merijn Rootlieb mooi in beeld was in zijn finish-shirt van de triathlon Oud Gastel bij het NOS Jeugdjournaal en we laten weten dat Remy Vasseur (2.58) en Floris-Jan Koole (3.11) hard gelopen hebben in de loodzware Kustmarathon Zeeland, goed voor respectievelijk een 9e en 26e plaats.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.