Eindelijk: de voorbeschouwing op het NK run-bike-run Spijkenisse! – WTJ 300

xyzbw2_A0P0977-1000px

Even genoeg gezegd over Ironman Hawaii. In de laatste alinea nog wat laatste stats. Maar hey, het is in Nederland ook te doen komende dagen. Wat dacht je van het Nederlands kampioenschap run-bike-run zondag in Spijkenisse. ’s Lands beste duatleten op de korte afstand verzamelen zich op de wielerbaan van PRC Delta, tevens thuishonk van TV Spijkenisse ’90. Daar liggen start, wissels en finish, zoals dat ook bij de Politietriathlon in september het geval is. Langs het Voedingskanaal heeft het publiek goed zicht op de wedstrijd. Het fietsparcours van 20 kilometer door Nissewaard wordt voor de hoofdwedstrijd twee keer afgelegd, de loopronde ligt in het park van Spijkenisse en omvat ook de 400 meter lange wielerbaan. Ook voor volgend jaar is het contract met de NTB voor het NK al afgesloten, dan op 8 oktober 2017. Hawaii is dan trouwens lekker een week later….

13051768_601236193374404_704361671742996_n

Het wordt een spannende strijd, waarin alom wordt uitgekeken naar het duel Stein Posthuma – Alexander Picard. De nummers 1 en 2 van Assen vorig jaar kwamen elkaar afgelopen week al tegen in de Singelloop. Daar waren de verschillen minimaal. Picard uit wielerdorp Chaam haalde tot dusverre twee keer zilver en gaat voor goud, maar Posthuma geeft zich in de buurt van zijn sponsor TeamUnltd niet zo maar gewonnen. Achter dit tweetal staat een legertje outsiders klaar om ook het podium te bereiken: Joep Staps, Thijs Wiggers, Pim de Kok, Coen de Wit maar ook Klaas-Jan Arkema, Hendrik Venema, Niels Persoon en Christiaan Solleveld. Status aparte heeft Armand van der Smissen. De achtvoudig Nederlands kampioen op deze afstand kan op een goede dag nog altijd voor een uitschieter zorgen. O ja, en er is ook Nils Pennekamp. Vorig jaar Nederlands kampioen korte cross en 3000 meter steeple Chase. De vraag is: hoe hard fietst hij?  Steeple was in het verleden best een goede basis. Remember Marcel Laros. Afijn, we gaan het zien zondag als de mannen om 14.00 uur van start gaan.

kEDfYNXe
Jolanda Nell

De vrouwen mogen drie minuten later los.  Andere namen dan in voorgaande NK’s zullen de dienst uitmaken. Miriam van Reijen is grote favoriete met Dieuwertje Poort als belangrijk rivale. Evengoed kunnen Sarissa de Vries (trainend voor Challenge Italië), Sophie van der Most, Rahel Bellinga, Claudia Streikwold of Janien Lubben zich vooraan in de strijd mengen. En voor eigen publiek wil Jolanda Nell vast ook vlammen. Van de erelijst uit eerdere NK’s komt slechts één atlete: Talissa van der Fluit, brons in 2012. Jony Heerink verdedigt haar titel niet.

In de categorie ‘Goud van oud’ noemen we John Aalbers, die in de beginjaren drie keer brons haalde. Maar ook Niels Koole, bij het eerste NK in Nieuwegein nog juniorenkampioen. Gerard van Lent doet mee evenals de besnorde triathlonpionier Kees Vaneman. Top of the bill is Harry van der Werff, uitkomend in de H75-groep. Net als Kees was Harry er al begin jaren tachtig bij. Erg leuk is ook de start van Kim Reynierse. De Zeeuw kwam in 1992 nog voor Aruba uit  op de Olympische marathon van Barcelona en finishte toen als 53e. Eens kijken of de inmiddels 55-jarige Kim de smaak te pakken krijgt om een paar weken later ook de Challenge Aruba mee te pikken…

ToonAfbeelding.ashx
Jelle van Lanen

Bij de jeugd (start 11.00 uur) en junioren (12.00 uur) genoeg bekende namen: Jelle van Lanen, die er nog graag een zevende nationale titel bij wil hebben, Simon de Braber en Syb de Jong zijn vaste rivalen. Onder de junioren Youri Keulen, net terug van het WK Cozumel, Stijn Jansen, Thomas Cremers en thuisfavorieten Joey van ’t Verlaat en Hidde Weersma. Bij de juniores gaat het wellicht tussen Joyce Caro, Maaike Telkamp en Nikita den Ouden. TVS’90 heeft bij de jeugd de troeven Kim van ’t Verlaat en Jitske Weersma. Maar die krijgen ook Dirkje Lebouille en Shirin van Anrooij op bezoek. De laatste won vorige week al een eerste veldrit, maar stapt niet als zus Linda volledig over op cycle-cross. Nog meer sterke wielrenners aan het vertrek: Boris Romers, Koert van Oosten, Mario Poldervaart en Daan van Sintmaartensdijk. Nu het wegseizoen voorbij is, hebben ze trek in dit uitstapje.

Tot slot: Hawaii is te volgen via livestream/blog Ironman.com. Welke Nacht u ook bezoekt, of u alleen zit of met een hele bups: veel plezier. Mijn top 3? Frodeno-Kienle-Van Lierde en Ryf-Gossage-Van Vlerken. Stem zaterdag om 18.25 uur af voor de start van de mannen, Yvonne start vijf minuten later en de 18 andere dutchies gaan om 18.55 uur crawlen. Rond de klok van half drie ’s nachts weten we of Frodo andermaal on top of the world staat!

En nu echt tot slot: vergeet ook niet zondagnacht af te stemmen op hetzelfde kanaal, want dan gaan we een tweede nacht in namelijk met de Ironman Louisville, Kentucky. Gek genoeg kunnen atleten zich daar ook kwalificeren voor Hawaii volgend jaar. Corine Nelen en Marnix Cornelisse doen alvast een poging. Dat worden een paar korte nachtjes met daartussen een fantastische NK run-bike-run. Gekkenhuis!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.