Van de eerste 14-jarige tot de Zimbabwaanse reeks – 10 Ironman weetjes

De Ironman van Hawaii is vandaag aan zijn 39ste editie toe. Meer dan 2.300 atleten uit 64 verschillende landen nemen straks de start van wat nog altijd beschouwd wordt als de meest mythische triatlon ter wereld. Toegegeven, er zijn ondertussen veel extremere wedstrijden dan het WK Ironman… Denken we maar aan de Norseman bijvoorbeeld. Maar de triatlon met de Pacific Ocean als zwemparcours, 90 km op en neer fietsen tussen de lavavelden en een verschroeiende marathon, die na 30 km een hoogtepunt krijgt in het desolate Energy Lab, blijft toch het meest tot de verbeelding spreken. Om dat nog wat extra in de verf te zetten, hieronder tien interessante weetjes om straks tijdens de livestream de andere supporters met je kennis te verbazen 🙂

1. Niet altijd in Kona

Volgend jaar viert het WK Ironman zijn veertigste verjaardag, maar in Kona liggen ze daar pas drie jaar later wakker van. De Ironman heeft zijn roots namelijk op het eiland Oahu (waar Honolulu de bekendste stad is). De eerste editie werd in 1978 op Oahu gehouden. Pas drie jaar later verhuisde het Ironman circus naar zijn huidige lokatie Ă©n datum in Kona. Daarvoor werd het WK Ironman in februari gehouden.

2. Newby Fraser voor twee landen

Paula Newby Fraser zagen we dit jaar weer een aantal keer voorbijkomen in Kona. Ze komt elk jaar met veel plezier terug naar haar wedstrijd en de laatste jaren heeft ze mee aan de basis gelegen van de stijgende populariteit en professionalisering van de triatlonsport bij de vrouwen. Ze is dan ook een absolute levende legende. Met acht Ironman overwinningen in Hawaii heeft ze nog altijd een stevig record te pakken. Ze zorgde er eigenhandig voor dat Zimbabwe hoog genoteerd staat in het lijstje landen met de meeste IM Hawaii zeges. Dat zijn er uiteindelijk slechts vijf omdat ze pas in die laatste periode voor Zimbabwe uitkwam. De Verenigde Staten liggen nog altijd op kop in het klassement van meeste overwinningen.

3. De jongste was pas veertien

Tegenwoordig beginnen de age groups vanaf 18 jaar maar destijds kon alles. En zo blijft Rodkey Faust de allerjongste finisher aller tijden. Hij finishte in 1982 in 13u36’17 als 14-jarige!

4. Eerste vrouw

Lyn Lemaire was de eerste vrouwelijke finisher. In 1979 werd ze vijfde overall met een behoorlijke tijd van 12 u55.

5. De traagste tijd ooit

Tegenwoordig is er een cut-off time van 17 uur, maar in de begindagen werd daar nog geen rekening mee gehouden. En dus heeft Walt Stack de twijfelachtige eer van de traagste tijd ooit. De toen 73-jarige Walt finishte in 1981 in 26u20’00!

6. Herremans met 185

Marc Herremans maakt ook deel uit van de geschiedenis van het WK Ironman. Hij nam deel bij zowel de triatleten als de paratriatleten. Na zijn ongeval in Lanzarote keerde hij terug naar Big Island om er wereldkampioen te worden in de handcycle categorie. De Belg droeg toen het borstnummer 185 en noemde later zijn trainingscentrum en zijn triatlonploeg naar dit nummer.

7. De eerste Europeaan

Tot 1996 was de Ironman van Hawaii vooral een Amerikaanse aangelegenheid. De eerste Europese winnaar kwam in 1996 na 8u04’08 over de streep. Zijn naam: Luc Van Lierde. De Belgische overwinning betekende een keerpunt voor de Ironman Hawaii die nadien nog populairder zou worden bij de Europeanen. Ondertussen dateert de laatste Amerikaanse zege al van 2002, met Tim De Boom. Dit jaar komt 36,5% van alle deelnemers uit Europa.

8. De oudste

Dit jaar is de oudste deelnemer een Japanner. Hiromu Anada is 83. Ook de jongste deelneemster is een Japanse: Hiraya Shun. Zij is 19.

9. Zoveel probeerden het dit jaar

Met meer dan 2.300 deelnemers bereikt de Ironman van Hawaii in absolute deelnames alweer een record. Maar weet u ook hoeveel atleten wereldwijd een gooi deden naar deelname aan het WK Ironman? In totaal waren het in de aanloop naar vandaag 91.000 atleten uit 90 landen die in de verschillende Ironmans gestart zijn.

10. Slechts drie mannen verlengden

Jan Frodeno mag dit jaar de grote favoriet zijn, hij heeft wel de geschiedenis tegen zich. In het verleden slaagden er slechts drie mannen in om als titelverdediger het WK Ironman te winnen. Dave Scott en Mark Allen behaalden er de allerhoogste eer door. Maar de laatste keer dateert al van 2002 toen Tim DeBoom voor de tweede keer op rij won.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.