Rachel gaat de bobo’s aanpakken; Sofie koestert geen wrok; Hawaii-kruimels; Harderwijk – WTJ 306

 

 

14089037_10153919814580017_3327521828382322216_n

VRIJDAG – Wij feliciteren Rachel Klamer, die benoemd is in de Atletencommissie van de ITU. Vrijdag maakte president Marisol Casado de namen van tien commissieleden bekend. Naast Rachel zijn onder meer ook Lisa Norden, Ai Ueda, Jessica Harrison, Francisco Serrano en paratriatleet Yannick Bourseaux gekozen dan wel herkozen. De atleten vormen de liaisons tussen atleten, ITU-staf en Executive Board. Rachel heeft hiermee ook stemrechts (2 stemmen) op de ITU-congressen de komende vier jaar. Goed om weer een Nederlandse in de hogere ITU-kringen te hebben. Wie overigens denkt dat La Klamer zich het boboïsme snel eigen maakt, vergist zich. “Ik hoop eerlijk gezegd de bobo’s te leren dat je geen bobo hoeft te zijn.” Veel tijd om te reageren op haar lidmaatschap had ze niet. “Ik moet nog aardappelen schillen en dan, hup, snel weer naar het zwembad.”

Met het einde van het sportjaar komen ook de vele verkiezingen er weer aan. In Amersfoort is alvast Jony Heerink genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar. Ze neemt het op tegen zwemster Lisa Kruger en atlete Jasmijn Bakker.

14658303_10210905276092117_1085153730_n

Wie wellicht geen sportvrouw van het jaar wordt is Sofie Goos, terwijl iedereen het haar gunt. Langs de andere kant schrik je dan weer als blijkt dat Sofie volgend jaar uit het BMC-team wordt gezet. De krantenkoppen spraken boekdelen. Het Laatste Nieuws: ‘Triathlonteam geeft neergestoken triatlete geen nieuw contract’ en Sporza: ‘Topteam heeft geen plaats voor Sofie Goos’. De frêle Antwerpse werd begin mei neergestoken toen ze trainend door het park trok. Pas bij de Zwintriathlon, waar ze al weer zesde werd, kon ze de competitie hervatten. Sofie koestert geen wrok richting BMC. “Ik heb zes mooie jaren gehad, waarin ik me als professional kon ontwikkelen . Dat het team verjonging zoekt met grotere kansen op Hawaii valt te begrijpen.” Goos was in veel wedstrijden en Ironmans goed, maar kwam in Kona nooit verder dan een 19e plaats. Ze heeft echter ook de juiste looks, die het voor een sponsor interessant kunnen maken. Ik heb trikipedia.nl/be al warm gemaakt om Sofie in ons team op te nemen.

14520608_1105160186241729_8680712174986394004_n

Nog zo’n vrouw, die de juiste looks had, maar in 2011 tijdens de Ironman Australië ingesloten raakte tijdens een bosbrand en daarbij voor 65 procent verbrandde, is Turia Pitt. We hadden het eerder al over  haar, maar komen er nu nog op terug. Ze heeft immers vijf jaar en 200 operaties later de Ironman van Hawaii voltooit. Pitt lag 864 dagen in het ziekenhuis om te herstellen. Een terugkeer op de triathlon achtten de doktoren uitgesloten, maar ze bewees het tegendeel. Tja, en met alle respect voor Jan en Daniela (die trouwens ook de juiste looks heeft),  maar het verhaal van Turia Pitt haalde uitgebreid de kranten. Ook hier in Nederland, het AD en RTL Nieuws. En zo waren er tientallen verhalen weer: de blinde Amerikaanse oorlogsveteraan Michael Sosman, het afscheid van Natascha Badmann, de  finish van de 83-jarige Japanner Hiromu Anada enzovoorts. We kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Thys Wind ook niet. Hij liet na zijn vijfde plaats het volgende weten: Hoi Wim. Ja het is me gelukt, ik kan niet wachten! Toch moet Thys nog exact 365 dagen wachten voor hij zijn WK kan aanvangen. En dat alles na zijn vijfde plaats op de Ironman van Louisville.

14692072_10208205699402636_4463805889641287225_o

De Hawaii-reacties druppelen nog steeds na. Koen Overmars was nu pas in de gelegenheid te reageren. “Het was fantastisch om hier te racen. In Maastricht was ik in topvorm, nu helaas niet meer. Dat knaagt een beetje. Maar het blijft een hele. Dat gaat niet elke keer op topniveau. Verder heb ik altijd moeite met de hitte. Maag en opname van vocht en voeding is dan lastig. Heb ik een half uurtje mee verloren. Misschien kom ik ooit nog wel terug!” Mooi gesproken Koen, geniet nog na.

Hadden we alle wedstrijden van dit weekeinde al op een rijtje, behalve de enige in eigen land. Zaterdag 15 oktober heeft Athlos Harderwijk weer de crossduathlon. 2,5 kilometer crossloop, 12 kilometer ATB en nogmaals 2,5 km. Een klus waar o.a. Edo van der Meer, Claudia Striekwold, Robert de Korte,  Michael Krijnen, Tom de Jong, Annemiek Veenkamp en Bas de Bruin graag hun tanden in zetten. Concurrentie is er niet, dus gaat allen naar Dolfijnenstad Harderwijk!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.