Over Arubaanse mannen van ijzer en over 100 fusten bier in huize Herremans – WTJ 312

14797347_1245365128818538_143544011_n

VRIJDAG – Een weerman hebben ze op Aruba niet nodig. De temperatuur, de wind: het is dag in, dag uit hetzelfde. Nou ja, dat denk je dan. Vrijdag was het nog altijd warm, maar de bewolking en harde wind maakte One Happy Island een stuk aangenamer dan de eerste dagen van ons verblijf. Toch vrezen deelnemers de hitte wel. Zelfs Marlies Kort, woonachtig op Curacao is bang dat het zondag als de halve marathon begint wel eens tot riskante situaties kan leiden. We spraken met cardioloog  dr. John Cheng, die zondag de medische coördinatie doet. Hij verwacht dat de organisatie goed is voorbereid op extreem warme omstandigheden voor deelnemers die dat niet gewend zijn. “Bovendien zijn de weersverwachtingen gunstig. Het is wat milder dan een week geleden.” John is een van die mooie Arubanen, die het eiland kenmerkt. Want even later vertelt ie ook dat hij eerst nog even het zwemonderdeel doet in de relay. “Dan ben ik vroeg klaar en kan ik de rest van de dag mijn andere taken doen.” John Cheng is één van de inmiddels vijftien Arubanen die ooit een Ironman gedaan heeft. “De mijne was in Louisville 2013. Ik deed er net iets meer dan 15 uur over. Tot voor kort wist ik trouwens niet dat er een Challenge-circuit bestond.”

14804974_1245365312151853_2045375878_n.png

We spraken ook Alistair Eeckman, de pas 22-jarige favoriet bij de mannen. Hij won al de halve Challenge Penticton en hoewel zijn zwemmen niet sterk is, maakt hij ongelofelijk veel goed op de beide andere onderdelen. Logisch, hij was junior wereldkampioen duathlon in Ottawa enkele jaren geleden. Daarna deed de triatleet uit San Francisco al vijf halves. Hij zegt het een beetje voorzichtig, want Alistair kent de kritiek van mensen die vinden dat je op jonge leeftijd nog geen lange afstanden moet doen. Zijn pa voegt zich inmiddels bij het gesprek. “Aah, u bent de microfonist in Almere”, zegt hij ineens in vloeiend Vlaams. Wat blijkt: Alistair, die zelf geen woord Nederlands kan, heeft Vlaamse ouders. “Eeckman kunnen ze in Amerika maar amper uitspreken”, zegt senior, die wel trots is op de vele Belgische successen in de tri- en duathlonsport.

CvP7qlJVIAAe6ky

Marc Herremans geniet intussen van de Caribische danseressen op de Welcome party op Moomba Beach, de plaats waar we zondag een hotspot installeren. Feestjes bouwen kunnen de Arubanen wel. Het is een soort competitie tussen de hotels  om de grootste party te houden. We hebben er nog een aantal te gaan, dus  de einduitslag is nog niet bekend. Marc geniet ook van de ETU-status, die zijn wedstrijdje in Wuustwezel heeft bereikt. “Amai, we hebben zaterdag 12 augustus de elfde editie van de Sterke Peer triathlon en zondag de ETU-Cup race. Daartussen zit een feestje, waar vorig jaar 96 fusten bier zijn weg gedronken. Het duurt tot 5 uur ’s nachts, Wim, dus ik ga er vanuit dat jullie Ollanders ons over de 100 vaten heen tillen.”

Hier stijgt de spanning met het uur. Er zijn dagelijks registratie-momenten, maar de meeste atleten zijn inmiddels wel gearriveerd. Te elfder ure heeft ook de Arubaanse topper Renze Postma zich voor de sprint afstand gemeld. Fantastisch zwemmer en een man om internationaal rekening mee te houden. Met Tim DeBoom nog even terug gekeken op zijn Hawaii-zeges. Het streelt hem als ik zeg dat hij de laatste Amerikaanse winnaar is. Dat weet ie natuurlijk zelf ook, maar soms wil een mens dat graag horen. Overigens is Tim zeker zo euforisch over zijn deelname en winst aan de legendarische Norseman.

14729172_1859515657602095_3911568446826303468_n

Onze eigen toppers Yvonne van Vlerken en Mirjam Weerd zijn er klaar voor. Mirjam en partner Rick zijn nu een tijdje woonachtig op Curaçao, maar het blijft nog wel even wennen. Zo had Mirjam bijvoorbeeld haar wegfiets nog steeds niet in elkaar gezet, omdat het wegennet op Curaçao zich amper leent voor lekker doortrekken. Mede-eilandbewoner Marlies Kort vindt echter de wegen op Aruba weer minder goed dan op Curaçao. We hebben hoe dan ook afgesproken dat trikipedia.nl er vooortaan ook voor de ABC-eilanden en Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius is. Daar hebben we trouwens al een paar volgers vandaan. Menno ter Bals is er één van. “Er zijn plannen voor een aantal ITU-races op de eilanden. Het zou mooi zijn als het zich hier verder ontwikkelt. Challenge Aruba kan daar een mooie push aan geven.”

Het is mooi om nader kennis te maken met het Centraal- en Zuid-Amerikaanse triathlonwereldje. Venezuelanen lopen er hier veel rond, er zijn Surinamers, Ecuardorianen, Peruanen en Brazilianen. En allemaal even exotisch.

14702350_1313762031990879_7301996139878319697_n

Exotisch zijn ook vast de wedstrijden in Miamia (70.3 IM) met Trijnie Rozendaal en Belek Turkije. In die wedstrijd starten 13 deelnemers, maar geen  pro’s. En laten we ook niet vergeten de crossduathlon in Oldebroek vandaag en ook de gisteren begonnen Bike Motion in de Jaarbeurs te Utrecht. Veel succes en vooral plezier ook daar. Wij spreken/schrijven elkaar zondagavond. Hou wel even het tijdverschil van zes uur in acht. Fijn weekend allen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.