Aruba: Lo haya bo falta; genieten hoort bij topsport; Japan, Bahamas en Roth – WTJ 316

 

DONDERDAG – Nog een laatste report vooraleer het weer terug naar good-old-Europe gaat. Het is opvallend hoeveel Arubanen er plots op een racefiets over het eiland trappen. En ’s ochtends in alle vroegte (verstandig!) is het één lint van joggende, rennende mensen langs de kuststrook voorbij de hotels. Zou dat het effect zijn van zo’n eerste Challenge?

index

Zoals gezegd, de sport is niet geheel nieuw voor Aruba. Pionier Gert van Vliet deed in 1990 en 1991 al mee aan de Ironman Hawaii. Weer een jaar later werd hij opgenomen in het Olympisch team. Als wielrenner reed hij de wegwedstrijd in Barcelona. Gert studeerde in Nederland en wilde als gymleraar op Aruba aan de slag. Intussen begon hij op bescheiden schaal een fietsenwinkel ‘Tri-bike’, een woordspeling op triathlonfiets maar ook op ‘try a bike’. Samen met zijn partner Annemarie Melchers runt hij de zaak. Annemarie is op Aruba de oprichtster van de ‘Strakke Billen Club’. Afijn, daar kunt u zich wel een voorstelling bij maken. Gert heeft z’n triathloncarrière op een lager pitje gezet, maar de Challenge kan daar in de toekomst best verandering in brengen. Dat er op het eiland ook zeer goede zwemmers wonen, werd tijdens de relay wel bewezen. Jonkies, maar ook de sportlegende Roly Bisslik. Hij was het die in 1988 de ruim 30 kilometer zee tussen Venezuela en Aruba zwemmend aflegde. Roly (60-plusser inmiddels) deed er 10,5 uur over. Nu kwam hij met de besten uit het water om vervolgens de chip door te geven aan een triathlon-legende Tim DeBoom. Het was mooi om te zien hoe Roly, die slecht ter been is, met een stok over het strand aan kwam zetten. “Lopen is niks meer, maar in het water heb ik dat ene been niet nodig”, lachte de grijsaard in m’n microfroon, die dankzij de historische zwemtocht in Savaneta een Olympisch zwembad kon laten aanleggen. Uiteraard naar de man vernoemd.

14732177_10205628548032906_2375088051969821211_n

Onze jongens aan het oostfront zijn inmiddels aangekomen in het Japanse Miyazaki. Intussen nemen Menno Koolhaas, Marco van der Stel en Donald Hillebregt de omgeving goed in zich op. En dat is goed. Stukje sightseeing, cultuur proeven: het hoort óók bij topsport. Daar is Maurits Hendriks het waarschijnlijk niet mee eens, maar die ontneemt al te veel atleten hun sportplezier. Topsporters weten heus wel wat ze allemaal moeten laten om het hoogst haalbare te bereiken. Mogen ze dan aan het eind ervan een goed gevoel overhouden in plaats van frustraties? Succes mannen in Japan. Nog één keertje knallen.

14732306_1868638366697632_8094102896088620956_n

Knallen en genieten doen vast ook Jorik van Egdom, Rachel Klamer en Richard Murray. Aan het eind van een stevig seizoen is het drietal uitgenodigd voor de tweede editie van de Island House Triathlon op de Bahamas. Vorig jaar nog een select groepje van 20 triatleten van zowel de korte als de lange afstand, nu het dubbele aantal. Drie dagen op rij zijn er triathlons in verschillende formats: een individuele tijdrit, een Enduro en een sprint non-drafting. Zoals al eerder gezegd. Triathlons op exotische eilanden: het blijft een heerlijke combinatie.

Nog wat Challenge-nieuws. Het loopparcours in Roth gaat voor het eerst in dertig jaar ‘op de schop’. De organisatoren beloven een nog meer publieksvriendelijker parcours. Ook de atleten zijn opgetogen: over het pad naast het kanaal was niet iedereen even enthousiast. Overigens garandeert Felix Walchshofer een zeker zo snel parcours als tot dusverre.

14568256_1129297230490308_3926102304345870189_n

De transfermarkt komt ook op gang. Zo gaat topjunior Joey van ’t Verlaat de Trimates versterken en ook Marc Herremans had naast de ETU-race Wuustwezel nog meer nieuws. “We hebben Niek Heldoorn ingelijfd in ons Vaillant-Sportoase team. Daar zijn we best trots op. Niek wordt alom gezien als groot talent voor de toekomst, ook voor de langere afstanden. Het is geen geheim dat Kirsten Nuyes en Niek Heldoorn een koppeltje vormen. Samen kunnen ze nu onder onze begeleiding hun carrières uitbouwen.”

Mits alles goed gaat, kunnen we morgen voorbeschouwen op het laatste oktoberweekeinde. Aruba: Lo haya bo falta. (Zal je missen). En tegen de trikipedia.nl-lezers: tot in Nederland!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.