Van het ene naar het andere eiland: Rachel en Jorik voelen de pain in paradise – WTJ 317

 

VRIJDAG – Afgelopen nacht naast Jet gelegen. Dat is niet altijd fijn, zo weten mensen die verre reizen door tijdzones maken. Achteraf sta ik nog te kijken dat er vrijwel dagelijks een WTJ uitrolde, want zo’n eerste keer Challenge Aruba, eerste bezoek ook aan het eiland geeft veel indrukken, die niet allemaal meteen te beschrijven zijn. Ruud vroeg er wel naar. “Schrijf je er bij terugkeer een blog over?” Misschien doe ik het op een rustige novemberdag, maar nu zitten we nog altijd in de hectiek van de races. Zo is vandaag bijvoorbeeld The Island House Triathlon van start gegaan.

Dus is het bye, bye to One Happy Island en over naar één van de 700 (!) eilandjes, samen de Bahama’s vormend. De naam komt van Baja Mar oftewel ondiepe zee. Maar of dat Jorik van Egdom veel helpt? Vandaag mocht de wereldkampioen het opnemen tegen de crème de la crème van zijn sport. De ‘eerste etappe’ betrof een Time Trail. 750 meter zwemmen in wederom diepblauw water, 20 kilometer beuken op de fiets en 5 kilometer knoerthard rennen. Atleten vertrekken met een tussenpoos van 1,5 minuut en tussen de onderdelen zit een rustpauze van ongeveer anderhalf uur.

14875168_1251425331545851_1071170412_n

Zodra de wedstrijden beginnen gaat het idyllische van de eilandenpracht er gauw af. Jorik post zijn eerste berichten met #paininparadise. En daar komt het vooral op neer. In de strijd om de prijzenpot van 500.000 dollar (!) gaat iedereen op volle kracht. Als vijftiende van de negentien topatleten komt Jorik uit de Atlantische Oceaan. Als een beest gaat het daarna te keer op de fietsen. Jorik ziet Sebastian Kienle voorbij snellen, maar ook die wint vandaag niet. De zege gaat naar de Australiër Aaron Royle, die Kiwi Terenzo Bozzone en ‘onze’ Richard Murray. Royle is magnifiek bij het zwemmen, Lionel Sanders fietst tegen de 50 kilometer in het uur en Richard is de snelste hardloper van de dag. En Jorik? Die weert zich kranig en staat na de eerste dag op een dertiende plaats. Met de Enduro van morgen, heeft hij best kans op een top tien-rangschikking. Hij moet 25 seconden goedmaken op Kienle, die tiende staat. Easier said than done, ik geef het toe.

14885963_1251425708212480_430414556_n

Wie na morgen nog bij de eerste tien zit, ‘hopt’ namelijk mee naar een ander eiland voor de finale op zondag. Voor Rachel Klamer zit dat er zeker in, al moest ze ook diep gaan voor haar achtste plaats vandaag. De winst ging naar de snelrijzende ster Holly Lawrence, wereldkampioene 70.3 IM in Mooloolaba. De pas 25-jarige Britse klopte tweevoudig wereldkampioene Flora Duffy en Olympisch kampioene Gwen Jorgensen. Leek de ‘format’ van The Island House vorig jaar nog in het voordeel van de korte afstand-specialisten uit te pakken, Lawrence breekt nu al de ban. Op het zwemmen en lopen scoorde Rachel een sterke zesde plaats. De fietstijdrit ging zo genadeloos hard dat ze daar op een vijftiende plaats aan kwam. In de tussenstand staat ze dus achtste, pal achter Lisa Norden, die vijf dagen eerder nog de sprint afstand op Aruba won (en tweede in totaal werd). Elk Island House-onderdeel kende aparte winnaars: Caroline Routier het zwemmen, Heather Wurtele het fietsen en Gwen Jorgensen het lopen. Maar het meest constant was dus Holly Lawrence, de revelatie van het seizoen. Morgen is het allemaal wederom live te volgen via de site www.islandhousetriathlon.com

14875181_1251425634879154_1890714941_n

Dus geven we ook zaterdagavond een update. Morgen staat ook in Nederland weer een wedstrijd op het menu. De crossduathlon van TV Weert is al aan haar 26e editie toe. Erik Kramer is wederom de te kloppen man met Joost Christiaans, Hendrik Venema, Christiaan Solleveld en Michael Krijnen als zijn voornaamste uitdagers. Benieuwd wat Finn Timmermans op deze discipline kan. De weg erheen is heel eenvoudig: volg de borden De Ijzeren Man. En dat is geen pas na 1978 verzonnen naam.

14874864_1251426554879062_1154273549_n

Zaterdagmiddag volgen we ook de afloop van de World Cup-cyclus in Miyazaki met Menno, Marco en Donald. Zondag is het dan tijd om het Challenge-circuit 2016 af te ronden op Sardinië (weer een eiland!). In Forte Village vindt de eindafrekening plaats. Mirjam Weerd staat aan de leiding en kan de eindzege nauwelijks meer ontgaan. Ze maakt dus niet de vlucht Curaçao-Sardinië. Daar is wel Dirk Wijnalda en ook Sarissa de Vries. De laatste wil een eerste internationale klapper op de halve afstand maken. En Dirk is gewoon altijd goed in Italiaanse wedstrijden en maakt dus ook nog kans op een flinke  ruif uit de totale prijzenpot van Challenge. In eigen land – in mijn streek nog wel – staat de Westbrabant Marathon Etten-Leur op het programma. Voor plaatselijk favoriet Huub Maas worden het 42 belangrijke kilometers. Hij is  46 en voelt dat het zijn laatste kans is om zijn thuiswedstrijd te winnen.

Ironman gaat verder met de races in Los Cabos, Mexico en – een week na de Grand Prix Formule 1 –  is het nu de 70.3 Austin Texas. U weet wel, de woonplaats van die eens zo beroemde wielrenner/triatleet…

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.