Congres, maar eerst naar Fleur; Sporttitels; Jurgen wint Floridian; CrossRBR Oldebroek – WTJ 320

Fleur-480x480-1471372473

DINSDAG – De NTB is er natuurlijk al volop mee bezig, wij waren er door de veelvoud van wedstrijden nog niet aan toegekomen. Maar op 19 november is het jaarlijkse NTB-congres in het Huis van de Sport. Dat betekent dus twee weken achter elkaar naar het Huis, want op de elfde van de elfde zijn we allen bijeen om lieve Fleur een fantastische dag te bezorgen. Gio Lippens, Wouter Duinisveld en Jetze Plat kunnen niet wachten om Fleur en haar familie te ontmoeten.

Het congres dan. Om 10 uur opent NTB-voorzitter Wim van Oijen de dag. We kijken terug op de twee Olympische Spelen met coaches Louis Delahaije en Bas de Bruin. Het Nederlands feestje oftewel het WK Rotterdam wordt aangewakkerd door Rembert Groenman, er is een nieuwe kledinglijn, de spierathlon presenteert zich, er zijn workshops, regiobijeenkomsten, netwerksessies en trainersopleidingen. Een van de hoogtepunten is uiteraard weer de huldiging van de sporters van het jaar.

Winnaars 2015
Winnaars 2015

De voordracht is reeds gedaan. De komende weken kan er volop gestemd worden. Hier de lijst, steeds in alfabetische volgorde:

Sportman: Jorik van Egdom, Mark Oude Bennink, Marco van der Stel, Dirk Wijnalda.

Sportvrouw: Rachel Klamer, Kirsten Nuyes, Yvonne van Vlerken, Sarissa de Vries, Mirjam Weerd.

Paratriatleet: Joleen Hakker, Jetze Plat, Geert Schipper.

Talent: Rianne de Croock, Niek Heldoorn, Youri Keulen, Rani Skrabanja.

Agegrouper: Nina Bakker, Hans Dieben, Hans van der Linden, Karin Sloove.

Wat mij betreft, allemaal terechte kandidaten. Niks op af te dingen. Zelf deeluitmakend van de selectiecommissie past geen kritiek. Ik heb alleen door vakantiedrukte en andere bezigheden te weinig tijd gehad om mijn voorselectie net zo goed af te wegen als andere jaren. Achteraf zeg ik nu: waar zijn Menno Koolhaas en Danne Boterenbrood gebleven? Onze nationale kampioenen Olympische afstand. Zeker Menno heeft zich internationaal best aardig laten zien. Afijn, een verkiezing is iets anders dan zo snel mogelijk van A naar B zwemmen, fietsen, lopen. Waarmee ik niks af doe aan de waarde van deze titel. Ik had het er met Yvonne van Vlerken op Aruba nog over. Haar vier sporttitels vind ze nog altijd bijzonder eervol.

 

In Los Cabos is de Ironman kleiner dan de 70.3 IM-race. Cozumel is wat dat betreft de grote Mexicaanse Ironman, daar zien we over een maand Mark Oude Bennink en Bas Diederen wederom in actie. In Los Cabos was de kersverse XTerra-wereldkampioen Mauricio Mendez zowaar ook de sterkste op de 70.3 IM in eigen land. De Canadese Angela Naeth was de sterkste vrouw.

14914612_1255316564490061_1888850683_n14963051_1255316687823382_1317715082_n

Dr. Maartje Bastings deed na Lake Placid haar tweede hele. In Los Cabos werd ze 35e in 13.18 uur, goed  voor een achtste plaats bij de F30. Daarmee was de biomedische technologe en klassiek fluitiste (!) een half uur sneller dan vorig jaar in de Olympische winterstad. Ze woont in de buurt van Boston, waar ze werkt aan de Universiteit. In het warme Mexico rolden geen snelle tijden uit de bus. De Mexicaan Luis Fernando Pelcastre Rabanal won in 9.45, beste vrouw was de Amerikaaanse Jackie Crosby in 11.20 uur.

14936929_1255310421157342_636361545_n

We blijven nog in Amerika, want zoals gemeld, was er vorige week ook een Nederlandse winnaar in een USA-race. Iets wat toch vrij zeldzaam is. Cerberus-triatleet Jurgen Claassen uit Groesbeek heeft een sabbatical genomen. In dat jaar reist hij via Amerika, Hawaii, Fiji en Filippijnen naar Nieuw-Zeeland voor de Challenge Wanaka. De start was veelbelovend. In Clermont, Florida deed Jurgen mee aan de 1/3e afstand (mooi dat die afstand ook daar nog bestaat) onderdeel van The Great Floridian. Op Hawaii en de Superfrog na is deze wedstrijd de oudste van Amerika. De watertemperatuur was liefst 25 graden, toch waren wetsuits toegestaan. Misschien vanwege de aanwezigheid van alligators in de meren. Jurgen: “Biedt dan minimale bescherming. Je haalt de kip ook eerst uit het plastic voor je hem opeet.” Uit de golfslag terugkerend, had Jurgen een weinig vlotte wissel, maar klaar voor 60 kilometers heuvel op, heuvel af. Tot zijn verbazing kwam hij als eerste in de tweede wissel. Na een paar zeer warme dagen vooraf bleef het kwik op de wedstrijddag op 23 graden steken. Mede daarom ging ook het lopen erg goed. Jurgen behield een mooie voorsprong op de Canadees Todd Trudeau. Een bekende naam was ook de winnares: de Duitse Nina Kraft. Na alle dopingperikelen op Hawaii hervond Nina in Amerika de liefde voor de sport terug. De hele ging naar Kyle Boykin (9.42) en Chelsea Eboli (12.13), overigens tien jaar nadat Dirk Wijnalda als enige Nederlander The Great Floridian ooit won!

14958678_1255312114490506_1683896372_n

De crossduathlon van Oldebroek waren we vorige week ook nog vergeten. Ten onrechte, want het is een leuke wedstrijd daar in Noord-Gelderland. Vorig jaar was Maarten Vierhout nog de snelste bij de recreanten, nu won hij de wedstrijdserie. Hij liet Mike Bastiaan en Joep Emmen ruimschoots achter zich. Broer Hendrik Vierhout werd vijfde, nóg een broer Aartjan Vierhout werd vijftiende. Favoriete Annemiek Veenkamp uit Zeewolde klopte Marie Klein en Arlana van Ommen. De kidsrun ging naar Ella van den Bosch en Luca Vroon.

Ik ga de Halloween-tri-pompoen terug naar de zolder brengen. Tot morgen!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.