Ruud back to his roots; verkneukelen op kalender 2017; BK duathlon in Almere; Sub 8 uur! – WTJ 321

10425392_641764845913153_5146141402437631004_n

WOENSDAG – Breaking news om mee te beginnen: Frysk om utens Ruud de Haan wurd takom jier de earste speaker die it trijke Frysman, Maastricht en Almere oan elkoar prate sil. Dat betsjut dochs al rillegauw san 42 oeren oan de mikrofoan. In praatsjesmaraton dus!

Onze Ruud kan zijn geluk niet op. Alles al bereikt, behalve dat ene: speakeren in de provincie waar hij 57 jaar geleden werd geboren. De Frysman samen met Henk Kooi gaat daar op 8 juli verandering in brengen. En na Ben Schell vorig jaar en Stefan van der Pal en Gerard van Egmond dit jaar is Ruud waarschijnlijk de eerste Nederlander, die de Triple Dutch aan de microfoon gaat voltooien. Succes met de voorbereidingen, wij hebben er vanaf de zijlijn nu al #zinaan.

Discipline

Plaats / organisatie

Datum

Winter Triathlon inclusief jeugd en junioren Groningen 5 maart
Triathlon Midden Nieuwkoop 21 mei
Run Bike Run Lang Almere Duin 27 mei
Triathlon Olympische Afstand Amsterdam Nieuw-West 4 juni
Triathlon Olympische Afstand Masters Didam 1 juli
Triathlon Sprint inclusief jeugd en junioren 010Triathlon Rotterdam 15/16 juli
Triathlon Cross Renkum 26 aug.
Triathlon Sprint Masters Veenendaal 26 aug.
Triathlon Lang Challenge Almere-Amsterdam 9 sept.
Paratriathlon Zwolle sept.
Run Bike Run Kwart inclusief jeugd en junioren Spijkenisse 8 okt.

Tja, we zijn ons al aan het verkneukelen op de steeds verder gevulde triathlonkalender 2017. 5 maart mogen de wintertriatleten de degens kruisen op de nationale titelstrijd in Groningen. Nieuwkoop heeft het NK halve weer terug in handen op 21 mei. Een week later is de Almere Duin-race niet alleen het strijdtoneel van het NK lange afstand run-bike-run ook de Belgische duatlontoppers reizen af naar de Flevopolder. Gek eigenlijk: zoveel topatleten in deze sport en zo weinig echt grote evenementen in Belgenland. Voor dit kampioenschap weken ze eerder al uit naar Luxemburg en nu dus Nederland. Nog even en Aruba krijgt het NK halve triathlon of de Congo het BK kwart! Vorig jaar vielen Almere en Amsterdam Nieuw-West jammerlijk in hetzelfde weekend, nu zit er een week tussen. 4 juni en opnieuw NK Olympische afstand in en langs de Sloterplas. Voor de masters is Didam op 1 juli belangrijk: NK Olympische afstand. De ambitieuze 010-triathlon Rotterdam is gastheer van het NK sprint evenals NK jeugd/junioren op 15/16 juli. Na een korte zomervakantie volgen op 26 augustus wel twee NK’s: crosstriathlon in Renkum en masters sprint in Veenendaal. 9 september trekt alles en iedereen weer naar Almere voor het NK lange afstand (de Challenge), in de dagen daarna verzamelt de triathlonwereld zich in Rotterdam voor het WK Grand Final van 14 tot en met 17 september. Zwolle krijgt opnieuw het NK paratriathlon en tenslotte is op 8 oktober Spijkenisse weer strijdtoneel van het NK run-bike-run. Op 19 november wordt de hele kalender inclusief teamcompetities op het NTB-congres bekend gemaakt.

Schokkend nieuws uit Letland waar de nationaal triathlonkampioen Dmitrijs Kalinins zich in een stadspark in Daugavpils in brand heeft gestoken. Het gebeurde op 26 oktober, maar pas gisteren werd meer duidelijk over de zelfverbranding. Het gebeurde in de buurt van de ‘eeuwige vlam’. Letse media berichtten dat de man psychische problemen had, op zijn inmiddels verwijderde Facebook-pagina sympathiseerde hij met IS. Kalinins nam deel aan de Europese kampioenschappen voor junioren in 2005 in het Griekse Alexandroupolis. Internationaal werd daarna weinig meer van hem vernomen.

gwen_run-633x421

Veel mooiere berichten uit de Verenigde Staten. De Olympisch triathlonkampioene Gwen Jorgensen debuteert komende zondag in de New York City Marathon. Het is afwachten wat de gruwelijk hard lopende triatlete uit Wisconsin kan uitrichten op 42 kilometer en 195 meter. Haar pr op de langste afstand, die ze ooit kaal liep, de 10.000 meter is 33.38 minuten. Na de deelnames in het verleden van Lance Armstrong aan de NYC Marathon is er dus weer alle reden de legendarische race live te volgen.

Een maand later is New York weer ‘the place to be’, maar dan voor de officiële premiere van het wereldkampioenschap Ironman. Een jarenlange traditie, waar zelfs buitenlandse zenders aanvankelijk niet mee mochten breken. Eerst was NBC of ABC aan de beurt, dan pas mochten de beelden wereldwijd naar buiten. Op sinterklaasavond zijn toptriatleten en the voice of Ironman Mike Reilly bijeen in Times Square voor de Broadcast Premiere Viewing Party.

Ambitieuze organisatoren opgelet. Van 24 tot en met 26 februari is in het Novotel van Budapest het eerste ITU Event Organisers Conference. Het thema van dit internationale congres luidt ‘triathlon evenementen voor de volgende generatie atleten.’. Presentaties, workshops, event marketing, race planning en keynote speakers. En niet alleen voor ITU-evenementen, ook het comitéan het Kwartje Anna Paulowna is welkom. De NTB coördineert de belangstelling teneinde collectief de reis tegen gereduceerd tarief te kunnen maken.

ECOTRIMAD_-ivan-alvarez

Tot slot. Voor een snelle eindtijd ging Ivan Alvarez Gomez niet, anders was hij in de laatste honderd meter wel keihard doorgelopen. Nee, de Spanjaard nam de tijd om al zijn fans, familie en aanhang aan de dranghekken te knuffelen, kussen en groeten om vervolgens de Pure 226 triathlon over de volledige afstand alsnog af te leggen in 7.59.23 uur! Het gebeurde op 22 oktober in het Spaanse Marina d’Or, een hele triathlon maar wel een hele snelle dus. Of de afstanden klopten? Geen idee, maar dat is wel vaker. Appels met peren, dat werk. We geven Ivan het voordeel van de twijfel en zetten de Madrileen als 64e sub-8 uur man in de Galerij der Groten. Aangevoerd dus door de allergrootste Jan Frodeno: 7.35.39!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.