Belgeninvasie in Reuselse duathlon; Maud stelt kandidatuur; Jelle voor 8 WTJ 327

2015-2bovenbalk-1230px

DINSDAG – En er was nóg een crossduathlon, die we over het hoofd zagen afgelopen zondag. De Rond d’n Ekker duathlon te Reusel lijkt meer in trek bij onze zuiderburen dan hier. De wedstrijd valt voor de toppers te kort voor het Nederlands kampioenschap in Valkenburg-Vilt, waarover hieronder al een eerste voorbeschouwing. Van de andere kant: Maud Golsteyn verdedigt zaterdag haar nationale titel en bereidde zich voor Rond d’n Ekker.

Reusel is één van de Acht Zaligheden in het oosten van Brabant. Zalige bossen en natuurgebieden hebben ze ook, zalig om in te sporten dus. Het was al weer de zestiende editie van deze Hermans Assurantiën Duathlon, georganiseerd door de fameuze atletiekvereniging AVR’69. De lange afstand (14/60/7) werd gewonnen door de Belg Bert Nietvelt, die een verbeten duel met landgenoot Jan Debie  uitvocht. Zeven minuten later kwam Bart Borghs als derde binnen. Bart was vorig jaar achter Paul Embrechts nog tweede op het open NK in Valkenburg. Op de eerste startlijsten voor het NK ontbreken de Belgen nog. Na Bart druppelde in het natte Reusel nog een hele tijd Belgen binnen. Eerste Nederlander op nationaal grondgebied was Michel Besseling op een….veertiende plaats. Van Michel vertelden we al eerder dat hij zijn bed niet uitkomt voor een sprint triathlonnetje over een vlak parcours. Hoe zwaarder, hoe liever de man uit Amersfoort het heeft. Negentien minuten na Bert Nietvelt klokte Michel zich op 3.19 uur binnen. In de top 25 slechts drie Nederlanders. Tijn Seuntjens uit Bladel werd 18e, Hans Raats uit Leiden 25e.

12186485_977546288971070_5339217933889206588_o

De Nederlandse eer werd gered bij de vrouwen, waar landskampioene Maud Golsteyn de Menense triatlete Deborah Ghyselen een minuutje voorbleef. Eva Kennis, dorpsgenote van Dirk van Gossum, werd derde. Bij de duo’s won een koppel uit de Nederlands-Belgische enclave Baarle-Nassau. Zo bleef het mooi in balans. Beste recreant op de halve afstand was de Belg Jan de Henau. Tweede werd Rik Thijs (uiteraard ook Belg) en derde was Emiel Hendrikx uit Hilvarenbeek. ‘Holland Boven’ eveneens bij de vrouwen op de halve. Dieuwertje Poort was sterker dan Leen Hannes (B) en atlete Eefje Ottevanger. Vierde werd trouwens een Vlaamse ‘golden oldie’: Liesbeth Deschryver. De Belgische teams rondom Raf Houben en Nienke Jansen wonnen bij de duo’s. Hester Lingsma leverde het snelste gemengde team. Kjell Segers van de Veldhovense atletiekclub GVAC was de beste van twaalf junioren op de kortste afstand. Bij de teams won Rik Swaanen uit Hoogeloon met zijn maat. De ouder-kind race ging naar Erwin Planken sr. en jr. uit Bladel. Met 250 deelnemers was deze ‘wilde’ crossduathlon wel goed bezet overigens.

14632858_1589905381305107_6448665441592128623_n

 

Op 12 november is dan het laatste NK van dit seizoen: de crossduathlon. Een speciale race voor Jelle van Lanen op weg naar zijn achtste (!) nationele NTB-titel in twee jaar tijd. In elke discipline (sprint weg, duathlon weg, crosstriathlon, crossduathlon) was hij de afgelopen 24 maanden ’s lands beste. Na zaterdag maakt Jelle de overstap naar de junioren. Shirin van Anrooij had zijn vrouwelijke evenknie kunnen worden, maar de Kapelse heeft de smaak te pakken van het veldrijden. Twee weken terug won ze de beroemde Koppenbergcross, waar haar zus Lindy (inmiddels gestopt als triatlete) 19e werd bij de elites. Het zegt veel over het talent Shirin van Anrooij, die vorige winter ook nog eens zilver pakte op het NK 3000 meter indoor. Het is wel te hopen dat Shirin de combinatiesport niet afzweert. Zo’n groot talent (ze is pas 14) hebben we in jaren niet gehad.

14572924_1589904141305231_6132572863504783560_n

Op de uitlopers van de Cauberg is Youri Keulen voor eigen publiek favoriet bij de junioren. Hij krijgt te maken met Finn Timmermans, Thomas Cremers, Joey van ’t Verlaat en nieuwkomer Ruben Slot. Lindy van Anrooij nam vorig jaar afscheid als juniorenkampioene. Voor die titel komen drie meisjes in aanmerking, waarvan Lotte Beckers goede kans maakt. Morgen meer over de senioren/masters met Frank Schotman en Maud Golsteyn als titelverdedigers.

14962432_1262176677137383_338119158_n

Elections Day. Dat is het vandaag. Gwen Jorgensen is al gaan stemmen en uit haar tweets maak ik op dat het niet voor Donald Trump is. Zou The Donald iets met triathlon op hebben, vroeg ik me af. En toen gingen mijn gedachten weer uit  naar een oude foto van de presidentskandidaat, waar hij als een nog jong ogende vent poseert met profrenners Henk Lubberding en Eric Vanderaerden. Even googlen en ja hoor: de Tour of Trump 1989. Donald had gewoon zijn eigen sportevenementen: wielerkoersen, voetbalteams en golfbanen. Zal heus nog wel een triatleet van mee geprofiteerd hebben. Maar om hem daarom nou uit te roepen tot opperhoofd van de USA? Nee, dank je.

10

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.