Teamcompetities: data, data, data; Susan Haag is mrs. 100 in Ironmans – WTJ 328

team

WOENSDAG – De NTB-teamcompetities zijn nu vijf jaar jong. Begonnen als Eredivisie kwamen er in de jaren daarna een 1e, 2e en ook 3Divisie bij. Van de laatste twee zelfs een geografische scheiding noord-zuid. Dit jaar maakten de organisatoren qua groei pas op de plaats, maar de druk van nieuwe teams werd almaar groter. De kogel ging augustus door de kerk: een 4e Divisie komt in 2017. Dat bracht mij in Almere tot de boude uitspraak dat zodra de 6e Divisie zich aankondigt deze jongen de microfoon inruilt voor een trisuit. Ik begin er al spijt van te krijgen.

ere

We lopen de divisies allemaal even na. De Lotto Eredivisie bij de mannen. Titelverdediger is Triteam Rotterdam. Squadra Veloce zal er alles aan doen de landstitel te heroveren. De nummer tien van vorig jaar – VZC Veenendaal – verkiest een vrijwillige degradatie naar de 1e Divisie. Omdat de Eredivisie met 1 team gegroeid is tot zestien komen de kampioenen 1e Divisie De Dolfijn en de nummer drie Rainlegs/TT Weesp naar de hoogste League in de triathlon. De Amsterdammers zijn voor het eerst sinds 2013 weer terug op dat niveau.

1e

Bijgevolg worden de twintig teams in de 1e Divisie aangevoerd door de blauw-gele formatie van VZC Veenendaal. Naast een zevental ‘B-selectie’-teams (aangeduid met het cijfer 2), nieuwkomers zijn het gepromoveerde Ferro Mosae (kampioen 2e Divisie Zuid) en EDO Sports (beiden uit Maastricht) alsook DTC Heerhugowaard. Trouwens ook De Dolfijn 2 kon opschuiven nu hun vlaggenschip in de Eredivisie vertoeft.

2e

In de 2e Divisie Zuid komen het gedegradeerde TV Arnhem en DSZ Wave Delft nu uit. De Delftenaren maken een vrije val, want twee jaar zaten ze nog in de Eredivisie. Vanuit de 3e Divisie promoveren naar de 2e: TV Hoekse Waard, TV Rijnmond en Ironmanagers NL uit Oosterhout van de Belgisch/Nederlandse Hawaii-ganger David Smitz.

In de 2e Divisie Noord is het gedegradeerde AZVD/Duursport DEM uit Beverwijk terecht gekomen. Van  Hellas, Triteam Groningen en De Dolfijn komen hier zelfs de ‘derde’ teams in uit. SaveMe/Trivana uit Weesp en Triathlon Soest hebben zich ontworstelt aan de 3e Divisie en meten zich nu op dit niveau. Dat geldt ook voor het tweede team van Squadrapolo trouwens.

3e

Degradatie was afgelopen seizoen een feit voor Team Tegenkracht uit Zwolle. De club van o.m. Martin Breedijk gaat het in de 3e Divisie Noord proberen. Nieuw zijn HPC Heemstede en TV Purmerend. En na een jaartje afwezigheid is ook Trios ’88 uit Borne weer terug. In de zuidelijke 3e Divisie is Trioss uit Oss terecht gekomen. RDG Rosmalen is er weer bij en nieuw zijn Zwemanalyse.nl/TV Breukelen, FusionTEAM Den Haag en Maaspoort/TGV Brielle.

CwgqYKzWgAASZFr

In de gloednieuwe 4e Divisie komen Hellas, De Dolfijn en Cerberus met ‘vijfde’ teams. Zij zijn de hofleveranciers van de mannelijke Teamcompetities. Nieuwe namen zijn: EBS Borculo, Siosport Utrecht, TRI4You Tynaarlo, TZT’86 Nijeveen, Tri4Friends Amsterdam, TC Maastricht, RZC Renkum en WBTV Rucphen. In de loop der jaren zijn zeven formaties gestopt. Daaronder ook  de winnaars van de eerste drie edities Eredivisie, Team4Talent. Met de genoemde nieuwe teams komt het totaal aantal mannelijke teams dat in zes jaar aan de Teamcompetitie deelnam op 99 te staan. De honderdste bewaren we dus voor 2018.

ere

Snel naar de dames/vrouwen. Wie doorbreekt de hegemonie van viervoudig landswinnaars Hellas? Ferro Mosae was er afgelopen jaar heel dichtbij. Met hetzelfde puntenaantal, maar een verschil in plaatsingscijfer. Het steeds sterkere Kijani werd derde. Alle teams van dit jaar komen elkaar weer tegen, minus eentje. Het piepjonge Triathliem gaat na één seizoen weer een trapje lager sporten. Hun plaats wordt ingenomen door de dames van AV Impala, het eerste Friese team in de Eredivisie.

1e

Betekent ook dat het DTC Heerhugowaard, weliswaar een plaatsje hoger dan de Drachtse dames, toch niet is gepromoveerd naar de Eredivisie. Omdat de 1e Divisie bij de vrouwen van 15 naar 21 teams  is uitgebreid zijn er eigenlijk geen degradanten naar de 2e Divisie. Uit die Divisie komt wel de studentenvereniging DSTV Aloha uit Enschede naar de op één na hoogste vrouwencompetitie en ook ZSC Oceanus uit Aalsmeer en TC Alphen maken promotie.

2e

De 2e Divisie blijft zowel voor Noord als Zuid nog wel het laagste niveau voor de vrouwen. Neemt niet weg dat ook hier veel nieuwe teams bijkomen. Het gaat om IZGS Haarlem, Trivana Weesp, Triami Deventer, TV Hoekse Waard Oud Beijerland, Tv Dordrecht, Ultra Outdoor Sports Den Haag, TC Maastricht, TLV De Langstraat en Team Unltd Rotterdam. Ook hier zijn in de loop der jaren zeven teams gestopt waaronder de eerste jeugdige winnaars van Jong Oranje Almere. TV Arnhem is teruggekeerd zodat het totaal aantal vrouwelijke teams inmiddels op 63 staat.

De Teamcompetities. Klein begonnen zijn daarmee dus uitgegroeid tot 162 teams van minimaal vier triatleten. Dat maakt ruim 650 betrokken triatleten, die jaarlijks vijf, zes wedstrijden doen in competitieverband. Welke wedstrijden dat zijn? Dat horen u en ik op het NTB Congres.

15046199_1262948643726853_762623183_n

Het duizelt nu vast een beetje. Dan maar even dit blonde toetje. De 50-jarige Susan Haag (met Nederlandse voorouders) uit Jacksonville Florida is de eerste vrouw, die honderd hele triathlons heeft volbracht. Vorige week zaterdag in Florida kwam ze tot dat fenomenale aantal. Ze deed er in Florida 16.04.11 uur over. Haag begon in 1990 met triathlons en kwam in 26 jaar 375 keer over de finish. De juriste maakt ook deel uit van het bestuur van USA Triathlon. In Florida deed ze mee als lid van het Kinderkankerfonds en meer specifiek voor de zieke achtjarige Clara.

12299113_1029660940388959_263490881337741178_n

Bij de mannen is Haags landgenoot John Wragg (66) wereldrecordhouder met 214 finishes op hele triathlons/Ironmans. De Nederlandse records zijn in handen van Jac van Leeuwen (54) en Trijnie Rozendaal-Rep (50). Van de Nederlanders zijn we een lijst aan het samenstellen met iedereen boven de 25 finishes erop. Laat het ons gerust weten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.