Smeuïge verhalen van Trudy, Lars en Dennis; Mirjam wint Challenge-ranking; NK Valkenburg – WTJ 330

14962432_1262176677137383_338119158_n

DONDERDAG – Is er leven na Donald Trump? Natuurlijk wel. De wereld zit vol mooi verhalen en schoonheid. Daar kan één man, hoe machtig en rijk ook, geen verandering in brengen. Trouwens in The Donald zelf zitten ook sportverhalen. De onschuldige foto van de nieuwe president ten tijde van zijn wielerronde Tour of Trump leverde mijn redactie nog een prachtverhaal op. Want in die wielerronde reed ook een ploeg van Sauna Diana uit Zundert mee. Een bordeel waar de triatleten ten tijde van de Vorsselmans-triathlon jaren negentig ook langs fietsten. Tja en zo’n sponsor in het preutse Amerika rondfietsend? Dat kon natuurlijk niet. We hebben er een smeuïg verhaal van gemaakt onder de kop ‘Zundertse seksclub deed Trump blozen.’ Prachtig toch?

15049756_1263960560292328_1402416605_n

Mooie verhalen trof ik elders ook aan. Zoals dat van de 25-jarige Friezin Trudy Veenstra, voluit Trudy-Geartsje Veenstra geheten. De Kijani-triatlete verraste vorig jaar aangenaam op het NK in Weert. En weet u wat T-G nu gaat doen? Ze is gevraagd mee te doen aan de Feanster Maestro. De watte? Trudy gaat meedoen aan de bekende dirigentenwedstrijd in Surhuisterveen en gaat daarbij de strijd aan met onder meer de wethouder, de voorzitter van de voetbalclub en de schooljuf.

14322443_1171808839544813_5311434831325523893_n

Trudy-Geartsje Veenstra, u weet wel die triatlete die vorig jaar zo’n prachtig NK in Weert deed, heeft zich opgegeven voor de Feanster Maestro. De wat? De Feanster Maestro is een bekende dirigentenwedstrijd in Surhuisterveen, gebaseerd op het televisieprogramma. Trudy heeft vroeger wel althoorn gespeeld, zat bij een brassband, maar verruilde haar muzikale carrière voor de sport. Eerst fanatiek voetbalster, daarna triatlete. Maar op 18 november staat ze op de bok om te laten zien dat ze behalve heel wat triatletes ook een heel orkest de baas kan.

lars

Indrukwekkende verhalen ook van de Belg Lars Baeyens (21), die zes jaar geleden zijn knie verbrijzelde bij een verkeersongeval waarop doktoren vertelden dat hij nooit meer normaal zou kunnen hardlopen. “Mijn gewricht kon gered worden, maar goed lopen zat er niet meer.” In Eindhoven liep Lars echter onlangs zijn eerste marathon uit (binnen de drie uur) en volgend jaar oktober doet hij zijn eerste Ironman in Barcelona. “Het gaat goed, al heb ik bij het fietsen wel eens schrik. Als ik nog eens op die knie val, is het misschien gedaan.”

15033801_1263963703625347_1341106875_n

En in Zeeuws-Vlaanderen woont Dennis Florussen, die een haat-liefde verhouding had met duursport, maar nu naar de top wil. Ooit woog hij 100 kilo en was hij wedstrijdzeiler. De Terneuzenaar deed dat na te zijn afgeknapt op zijn eerste marathon in 1995: 3 uur 15 minuten. Ook in de zeilwereld kreeg Dennis het verwijt te zwaar te zijn en over een matige conditie te beschikken. “Ik was veel te zwaar. Het kon zo niet langer. Na dertien jaar passiviteit begon ik te trainen voor een triathlon. En nu behoor ik tot de top bij de masters en doe volgend jaar mee op het WK Rotterdam. En ja, de kilo’s vlogen eraf.”

15046369_1263966733625044_22236143_n

Zo maar drie verhalen uit dagbladen, die ons de winter wel doorhelpen. Wat ook helpt is een leuk zakcentje. Zoals Mirjam Weerd, die winnares werd van de Challenge Ranking 2016, een reeks Europese wedstrijden (plus Aruba) van dit label. Mirjam won daarmee 25.000 euro. Eenzelfde bedrag wordt binnenkort overgemaakt naar de Deense rekening van Chris Fischer de mannenwinnaar. De verdere uitslagen ontbreken nog, maar naar verluid is Yvonne van Vlerken tweede geworden en bij de mannen Dirk Wijnalda vierde en Per Bittner vijfde. Nog een Europese prijs, maar dan in de Xterra Euro-Tour voor agegroup-winnares Riikka Kelja.

1004079_633180033366472_289691382_n

Over crossen gesproken. Van het NK crossduathlon hadden we nog niet de favorieten bij de senioren vermeld. Titelverdediger Frank Schotman krijgt te maken met Tibor Gijssen, Izar van Gool, Joost Christiaans, Erik Kramer, Ferdinand Oldeman, Christiaan Solleveld, Joep Staps en Glenn Wesseling. Opvallende namen zijn Bob Martens en Stefan van Thiel. Bij de vrouwen moet Maud Golsteyn vol aan de bak om Laura Gorter of Dieuwertje Poort voor te blijven. Bij de masters ook leuke namen: topatleet Edo Baart bijvoorbeeld, maar ook de nummer drie op de weg Coen de Wit. Raimond van der Boom is er maar ook paratriatleet Reitze Bok, Michael Krijnen en John Aalbers. Bij de vrouwen Judy van den Berg, Silvia Brouwer en Ingrid van Lubek. Kortom een mooie afsluiting van het NK-seizoen.

Tot slot: het is Throwback Thursday, dus vonden we opnieuw een ‘vergeten’ uitslag van afgelopen zomer. De Ironbask in september is een zeldzame stad-tot-stad wedstrijd aan de Spaans-Franse grens. De finish ligt in Saint Jean de Luz en jaren negentig toppers als Floris-Jan Koole en Nick Marijnisssen waren er succesvol. In de editie 2016 scoorde TC Twente-triatlete Evelien Engbers een vierde plaats (en categoriewinst). Chriselle Labat won evenals de Spanjaard Gonzalo Fuentes bij de mannen.

Ik hoop u morgen allemaal te zien in het Huis van de Sport voor de feestelijke uitreiking van de spiksplinternieuwe stoel voor lieve Fleur. Vanaf 16.00 uur gaan we met zijn allen laten zien dat de wereld nog altijd een hele mooie is. With or without Trumpie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.