Speakerscorner – Stoel voor Fleur

Sodemieter, wat mooi, wat een emoties, wat een feest, kippenvel en tranen.

Zo kijk ik terug naar de spontaan ontstane actie “Stoel voor Fleur”. Op een avond na de triahlon van Urk ontstaan door een bericht van Maryvonne van den Berg ;  “Ha Ruud, als ik vanuit mijn eigen beleving een blog schrijf via sportspinsels over het meedoen met team Fleur…kan dit dat via trikipedia gedeeld worden? Of copy paste? Ik wil wel eens kijken of we Fleur aan een betere hardloop rolstoel kunnen helpen ?“.

Nu kende ik The Lighthouse Foundation via Team Noah en reageerde ik direct enthousiast; (“jij de blog, ik het vervolg ,samen sterk), niet wetend wat ik op mijn hals haalde. Via www.trikipedia.nl de actie “Stoel voor Fleur” opgezet met het idee dat zoiets zou moeten kunnen lukken in de triathlongemeenschap in Nederland. Mijn gedachten gingen uit naar een langlopende actie, waarbij op den duur wellicht een deel van het benodigde geld voor de juiste rolstoel voor Fleur binnengehaald zou kunnen worden.

Het eerste bericht op www.trikipedia.nl begon ik met de woorden ; Duizenden triatleten bezoeken wekelijks de site van www.trikipedia.nl . Bijna allemaal gezonde atleten, zonder beperkingen. Wekelijks staan triatleten aan de start van tal van wedstrijden in Nederland en ver daar buiten en betalen hun inschrijfgeld (soms morrend, maar veelal “gewoon betalend”). Vreemde opening van een artikel, maar met een reden.

Het resultaat was onbeschrijfelijk, binnen 10 dagen waren de benodigde 4000 Euro binnen. De reacties van de gulle gevers hartverwarmend, soms zeer emotioneel, soms gewoon rationeel. Maar wat een succes en hoe mooi dat zo een actie tot een succes kan leiden.

Fleur’s papa Wytse , Maryvonne en ondergetekende hadden inmiddels frequent contact via allerlei kanalen en zeer regelmatig werden we overmand door emoties tijdens deze “actiedagen”. Dagelijks een bericht op trikipedia.nl plaatsen, even de tussenstand bekijken en gevoelens delen. Bijzonder al die gulle giften, van heel groot tot klein, maar allen zeer welkom. Yvonne van Vlerken, de Mannen van Staal, Gio Lippens, Jetze Plat, Wouter Duinisveld, Team4Talent, Sportvoedingtriathlon.nl, de NTB, 2Sports die allen direct hun steun verleenden aan de actie. Het buurmeisje dat cupcakes bakt voor de actie, al die atleten die geld doneerden. Allen super bedankt!

De Stoel voor Fleur was geregeld, het geld was binnen, maar dan moet er nog een moment komen van overhandiging. Heel veel nachtelijke uren zijn er aan besteed. Hoe kleedt je zoiets in; zet me in een wedstrijd en ik doe mijn ding, maar dit is iets heel anders. Mijn plannetje voor dat moment moet sporen met de andere betrokkenen, we willen een bijzonder speciaal moment voor Fleur en Wytse!

Even bellen met Wytse, appen met Maryvonne, een overleg in den lande met mogelijke sponsoren, het slokte heel veel (eigenlijk veel te veel uren ) op van mijn toch al beperkte tijd op. Regelmatig riep ik naar het thuisfront; “als ik ooit weer bedenk een soortgelijke actie te ondersteunen, vertel me dan het niet te doen”.

Echter daar stond tegenover mijn “belletjes” met Wytse, de enorme blijheid van Fleur, die  via Wytse tot mij kwam, soms in beeld, soms in woord, de hartverwarmende reacties van heel veel mensen. Toppunt was mijn ontmoeting met Fleur en Wytse tijdens de Challenge Almere. De reactie van hen op de actie  heeft me ter plekke tot tranen geroerd. Fleur die niet kan praten, maar haar hand over mijn hoofd aait, haar lach, haar blik in haar ogen. Wytse, een nuchter Hollandse kerel, met vochtige ogen. Alle tijd die we erin hebben gestopt, is elke seconde waard geweest. Ter plekke heb ik de micro een tijdje uit gezet, ik was niet in staat een zinnig woord uit te brengen. Gelukkig waren Wim, Arjan en een Engels brulmonster ook ter plekke om zaken over te nemen.

In aanloop naar de daadwerkelijke overhandiging urenlang overleg met tal van betrokkenen, alles even enthousiast. Als we het doen, willen we het goed doen.

En dan de middag zelf, wat een feest. Een select gezelschap, die elke seconde van de aanwezigheid van Fleur geniet. Fleur, die iedereen liet zien dat ze speciaal voor deze gelegenheid nieuwe kleren aan had gedaan. Ze was opgewonden, haar stoel kwam er aan. Als je dat snuitje zag………………………. voor altijd op je netvlies!

Dank verschuldigd aan aan al die gulle gevers, die gehoor hebben gegeven aan de oproep om trikipedia.nl en het mogelijk maakten dat die stoel aan Fleur gegeven kon worden. Wij waren slechts aangevers, jullie maakten het af met jullie bijdragen. In een rare wereld kan dit ook nog.

Gio Lippens, die best heel veel weet van triathlon: als opperspreekstalmeester en wat een geweldig spreker. Jetze Plat: Olympisch kampioen, die weet wat goed materiaal voor een atleet betekent, een eer om hem aanwezig te hebben en een inspirator. Wouter Duinisveld; die man moet speaker worden na zijn actieve carrière, wist alle aanwezigen te roeren met de prijs Vader van het Jaar voor Wytse. Rembert Groenman die namens de NTB onze gastheer was en Wytse en Fleur terloops gratis lid maakte van de NTB. Matthias Huitema gaf namens sportvoedingtriathlon.nl “gewoon” een jaar gratis sportvoeding aan Wytse. Namens Team4Talent (Andre Kwakernaat) overhandigde Wouter twee helmen aan Fleur. 2Sports, die wel een heel bijzonder shirt hadden gemaakt met alle namen van de gulle gevers (dank Sonja en Dave). Yvonne van Vlerken die de moeite had genomen om een videoboodschap in te spreken in haar “Hello Kitty pyjama”. The Lighthouse Foundation, die bijzondere club met die hele bijzondere captains en hun vrijwilligers.De Amsterdamse Triathlons die een actie opzetten en er waren. Alle anonieme gevers. En maatje Wim die het geheel in de gaten hield en omlijstte met zijn welbekende waterval. Dank verschuldigd aan Jef Cleemput voor het vastleggen van de beelden.

Dat bracht ons allen naar dat moment waar we  zo hard naar toe hadden gewerkt. De stoel VOOR Fleur.

Woorden schieten op zo’n moment voor mij tekort, ik ken mezelf, ik ben een janker. Wil en kan dan ook niets met een microfoon. Van afstand kijken en genieten. Blij dat Gio en Wim zo’n moment omlijsten met hun woorden en “partner in crime” Maryvonne die de stoel daadwerkelijk overhandigd. Jetze en Wouter die het finishlint ophouden voor Fleur. Dankbaarheid aan aan die gulle gevers, de puzzelstukjes die op zo’n moment in elkaar vallen.

20161113_162148

Wytse die een prachtig kado overhandigd. Maar het grootste kado was Fleur haar reactie!

Zoals in de bijzondere video van Jef Cleemput ; De stoel is bij Fleur, wij zijn er klaar mee!

DSCF2598

En Fleur?????? Die was afgelopen zondag al aanwezig bij een wedstrijd in Emmeloord, samen met Wytse en Maryvonne.

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.