Wat vinden onze toppers van een sprint afstand op de Spelen? – WTJ 336

 

WOENSDAG – Terwijl de Nederlandse triathlonwereld uitkijkt naar het 11e NTB-congres en de winnaars van de triathlontitels van het jaar, maakt de redactie van trikipedia.nl zich al op voor de tweede verkiezing van ‘de prestatie van het jaar’. Opnieuw worden 50 bijzondere momenten in de vaderlandse triathlonsport voor het voetlicht gebracht. Aan jullie lezers/volgers om daar dé prestatie van het jaar uit te kiezen. De winnaars kunnen weer rekenen op een leuke prijs.

Maar het jaar is nog niet voorbij, er kunnen nog bijzondere prestaties geleverd worden. In Australië bijvoorbeeld of op de Ironman Cozumel. In de gekste hoeken van de wereld zijn nog wedstrijden. Vorige week vrijdag bijvoorbeeld de Dubai International Triathlon. Zonder de daar woonachtige Leanne Fanoy, die zich niet fit voelde en alvast een punt zette achter een succesvol seizoen. Wel met Dennis van Leeuwen, die 46e werd. De Duitser Joakim Franzen won het evenement. In het voorjaar is de wereldtop terug in Abu Dhabi, dan voor de openingswedstrijd in de World Triathlon Series. Via de Gold Coast en Yokohama komen vooral de Europese steden aan hun trekken: Leeds, Hamburg, Stockholm en uiteraard Rotterdam! Tussendoor gaat de elite nog volle bak in tweede Canadese WTS: Edmonton en Montreal. Het betreft zowel Olympische afstanden als sprint afstanden.

En dat brengt ons weer terug bij de eerder deze week door Alistair Brownlee aangezwengelde discussie over het inruilen van de Olympic Distance voor de sprint. We vroegen het uiteraard ook onze toppers. De meningen zijn verdeeld.

15086804_1270292402992477_1113317998_n

Marco van der Stel vindt het fantastische als de team-relay wordt toegevoegd. “Maar ik hoop wel dat de Olympische afstand behouden blijft. Bij de sprint zijn de verschillen tegenwoordig zo klein na het zwemmen dat eigenlijk altijd een loopwedstrijd wordt. Met een OD zijn er meer kansen tijdens het fietsen en is het lopen ook meer een uitdaging. Sprintjes komen op loopsnelheid aan, OD op indeling, uithoudingsvermogen en tactiek. Daar staat triathlon eigenlijk om bekend.”

Donald Hillebregt staat er zeker niet negatief tegenover. “Dat de team-relay dan ook Olympisch zal worden, vind ik heel interessant, het is een onderdeel wat ik echt heel leuk vind. Samen met het feit dat ik van nature al explosief ben, denk ik dat het een positieve ontwikkeling voor mij persoonlijk is als de OD een sprint wordt en de team-relay er in Tokyo bij komt. Voor de sport ook mooi, een sprint is makkelijker te ‘verkopen’. Ik denk wel dat we naar twee halve finales en een finale toe moeten, omdat het wel heel dicht op elkaar gaat zitten.”

15086301_1270291196325931_1479217545_n

Menno Koolhaas staat niet te springen. “Ik ben een slechte sprinter en heb betere resultaten op de OD. Maar voor de kijker is het misschien wel mooier om te zien. Alleen vind ik dat het dan pas ingevoerd moet worden in 2024, want de voorbereidingen voor Tokyo zijn voor de meesten nu al begonnen.”

15087028_1270291119659272_430163983_n

Wereldkampioen U23 Jorik van Egdom: “Tja, dan worden de individuele onderdelen minder belangrijk omdat de verschillen kleiner blijven. Is natuurlijk wel spectaculair om te zien, maar verwacht dat dan elke wedstrijd dezelfde wint omdat niemand een strijdplan kan uitvoeren. Zou zonde zijn.”

15139726_1270292052992512_621179403_n

En ook Kirsten Nuyes, die toch al heel wat sprint afstanden heeft gedaan zegt: “Ik denk dat een Olympic Distance ook een OD moet blijven. Aangezien dat altijd al was op de Olympische Spelen. Een team-relay is natuurlijk altijd leuk als die erbij komt. Er zijn al genoeg wedstrijden waar eerst een OD wordt gedaan en de dag erna de relay. Het kan makkelijk, de Spelen duren twee weken.”

15128710_1270291866325864_1160547543_n

Tot slot Rachel Klamer, de enige die al twee Olympische (afstand) triathlons heeft meegemaakt. Vanuit Oostenrijk reageert ze eerst resoluut met ‘te zot voor woorden’. Als ze er wat langer over nadenkt, staat ze open voor toevoeging van de relay. “Maar ik sta er niet om te juichen. Waarom iets veranderen als de meerderheid tevreden is? Als het alleen gaat om de relay, dan kan die toch best een paar dagen na de solo-race plaats vinden? Ik zie het probleem niet. De relay is vooral leuk voor het publiek, een leuke bijkomstigheid. Ik zal voor mijn eigen race gaan. Als de lobby dan toch is ingezet: waarom dan niet OD, sprint en relay?”

Hadden we het eerder al over de winnaars van de Challenge ranking, inmiddels is de uitslag wat officieler. Chris Fischer en Mirjam Weerd zijn dankzij hun goede presteren in de Challenge-races 25.000 euro rijker. Na de Deen volgden Almere-winnaar Jan Raphael en de Italiaan Giulio Molinari, Venetië-winnaar Dirk Wijnalda is vierde geworden en incasseert daarmee ook een mooi bedrag van 10.000 euro. In de even grote prijzenpot bij de vrouwen deden Mirjam en Yvonne van Vlerken de grootste ruif. De winnares van de Challenge Aruba (die ook meetelde) verdiende zodoende 17.000 euro extra. Een mooie stimulans om ook volgend jaar de Challenge Family weer in haar wedstrijdprogramma op te nemen. Met de toezegging aan Almere heeft ze dat al gedaan. Challenge Aruba heeft ook een mooie toezegging voor 2017: de Amerikaan Andy Potts.

15049718_1270295546325496_767405274_n

Voor Amerika komt volgend jaar misschien de Groningse Christina Draijer uit. Ze heeft een dubbel paspoort, stemde onlangs (op Clinton) en kwalificeerde zich drie dagen eerder op de tot duathlon teruggebrachte wedstrijd in New Orleans voor Team USA op het WK Rotterdam. Christina werd vijfde en eerste in haar agegroup. Ze heeft nog wel een aanvraag bij de NTB voor een wildcard liggen om voor TeamNL uit te komen. “Het is supergaaf om in Rotterdam mee te doen, maar nog mooier zou het zijn daar in Oranje te starten.” Van mij mag je Christina

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.