Spannender dan de sint: de kalender; 25e Ironman voor Mark; Yvonne in Arizona – WTJ 337

 

DONDERDAG – Het NTB-Congres (aflevering 11) wordt elk jaar spannender. In de eerste jaren waren het vooral technische vergadersessies over steeds veranderende ITU-regels. Maar het wordt in het Huis van de Sport te Nieuwegein steeds sprankelender. In het Atrium heet NTB-voorzitter Wim van Oyen de ongeveer 150 congresgangers om 10 uur welkom. Bondscoaches Louis Delahaye en Bas de Bruin blikken vervolgens terug op de beide Olympische Spelen in Rio. Dan is het tijd voor Rembert Groenman om het ‘Nederlandse feestje’ oftewel het WK Rotterdam in gang te zetten. De nieuwe kledinglijn wordt getoond er is een presentatie van de Spierathlon en dan volgen de Workshops en de regiobijeenkomsten.

Winnaars 2015
Winnaars 2015

Centraal wordt vervolgens afgesloten met de huldiging van de sporters van het jaar, de diploma-uitreikingen van NTB trainersopleidingen en met een ongetwijfeld blitse Powerpoint-presentatie van de teamcompetities 2017. Het E-team onder leiding van Berteke de Jong heeft de puzzel rond en we zijn razend benieuwd naar de kalender. Ik weet nog dat ik in Almere tijdens de finale Team-relay zei dat deze wedstrijd inmiddels was uitgegroeid tot een vertrouwde apotheose. Waarop Berteke met een vette knipoog langs kwam, zich afvragend hoe ik zo zeker was dat Almere per definitie de finale van de Teamcompetities zou worden. Zou het dan in het spectaculaire WK-programma Rotterdam ingepast worden? Pfff, ik weet niet wat spannender is: de Sinterklaastijd of dit.

13775390_892767897536147_7657542798962495456_n

Mark Schoonhoven maakt zich op voor zijn 25e hele triathlon. Hij is daartoe wederom in het Braziliaanse Fortaleza, waar hij de Ironman combineert met een paar dagen kitesurfen. Zijn 25e finish had ik willen combineren met een lijst van Nederlandse triatleten, die 25 keer of vaker een hele voltooid hebben. Maar dat vraagt even meer tijd. Succes Mark en ook Koen van Putten trouwens, de tweede Nederlander in deze race.

14720331_10205650926151640_4144058954379170411_n

Er is nóg een Ironman, die van Tempe, Arizona. Een topveld met Lionel Sanders, Brent McMahon, Pete Jacobs, Pedro Gomes en ga zo maar door. Bij de vrouwen: Meredith Kessler, Amanda Stevens, Leanda Cave en…..Yvonne van Vlerken. Ja, ja. Ze wist het lang geheim te houden en de indruk te wekken dat na Aruba het voor 2016 welletjes was. Maar nee hoor, het begon weer te jeuken bij Yvonne en dus gaat ze voor haar…..ja hoeveelste hele eigenlijk? Zoeken we uit in de echte wintermaanden. O ja, en waar Yvonne mee doet, doet natuurlijk ook Per Bittner mee. Na hun dubbele winst op Aruba mogen we ook Per tot de topfavorieten rekenen. Grote vraag is ook of Yvonne acht jaar na Heleen bij de Vaate voor de tweede Nederlandse winst in deze Ironman kan zorgen. Zelf had ze daar op social media wel een mooie theorie over. Een Spartaanse voorbereiding op Hawaii, eindigend in een mislukking en nu amper voorbereid, kort van tevoren afgereisd en dan misschien….

12036875_765606510235556_7297794455305517174_n

Remke den Bremer gaat opnieuw op jacht naar een Hawaii-slot. Conrad Boerman heeft dat startbewijs via Weymouth al op zak, maar doet er gewoon nog eentje: Arizona dus. Interessante race, die zondagavond live te volgen is via Ironman.com. Gaan we doen.

En zo wordt het toch een lekker gevuld weekeinde met zaterdag het WK crossdtriathlon in Snowy Mountains, het Congres en – voor de liefhebbers – de Powerman Pilipinas op de Filippijnen. Het is geen geheim dat ‘mister Powerman’ John Raadschelders als een rondreizende missionaris run-bike-runs aan zich probeert te binden. Dat lukt hem de laatste tijd vooral in Azië, maar intussen meldt JR wel dat het EK Powerman (lange afstand RBR) naar het Duitse Sankt Wendel gaat. Het is wachten op meer Europese PM’s.

Elke donderdag nog enkele ‘vergeten’ uitslagen uit 2016. In een mooi juniweekeinde was in het Koreaanse Busan een 70.3 Ironman. De zege ging naar de Amerikaan Kevin Collington en de Nieuw-Zeelandse Amelia Watkinson. Precies een uur na de eerste vrouw kwam Moniek van Helden als vijfde binnen. De oorspronkelijk Brabantse was er wel de beste bij de F30 mee. Moniek was later dat jaar ook nog op het WK in Mooloolaba te vinden. Op dat andere Australisch WK (crosstriathlon) is de openingsceremonie achter de rug. Aan de foto’s te zien is Rob Barel er als een held onthaald. Voor Rob en Cora zelf is het een sentimental journey door hun eigen triathlongeschiedenis. Dat betekent: vele ontmoetingen, vele hoogtepunten. Vandaag onder meer met de Belg Stephane Vanderbruggen.

Het laatste woord is aan Sint Nicolaas: Zaterdag allemaal schoen zetten en hopen dat de triathlonkalender erin zit. Nou, dag hoor!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.