Carla doet boekje open, Tri-Fa doet boek dicht, sporttitels morgen, crossduathlon Pijnacker – WTJ 338

 

15151350_1271340216221029_1962126738_n

VRIJDAG – Da’s nou ook toevallig. Zo hoor je jaren niets van Carla Zijlstra en zo staat ze eerst op de startlijst van het WK crosstriathlon en ligt even later haar biografie ‘Tussen hemel, ijs en aarde’ in de boekwinkels. Of het ook zo spraakmakend is als dat boek van Thomas Dekker waag ik te betwijfelen, hoeft ook niet. Carla zegt zelf over haar boek: ‘Ik wil je meenemen achterop mijn fiets en in de luwte van mijn slag. Door de bocht en op het rechte eind. Ik wil je vertellen hoe dat voelde, wat het met me deed en hoe het mijn verdere leven vorm gaf.’ Als sinterklaas me vraagt welk van de twee boeken, dan zeg ik: doe mij Carla Johanna Zijlstra maar. Alleen al de omschrijving ‘als anderen amper meer op hun benen konden staan, begon zij in haar lijf kracht en gemak te voelen.’ Over haar triathloncarrière staat misschien niet zo veel in het boek, maar met extra belangstelling gaan we haar op de Snowy Mountains volgen.

15027752_760052037477174_8621226187728764205_n

De actualiteit achterhaalt ons trouwens, want het WK Crosstriathlon is – as we speak – al volop aan de gang. De eerste resultaten zijn daar: Cora Mulder wordt vierde bij de F55 en genoemde Carla Zijlstra is de nummer elf van de wereld op het gebied van offroad triathlons. Was Cora het snelste uit het water, Carla is daar nog op een 17e plaats (op 25 deelnemers) terug te vinden. Allebei prima gepresteerd.

15135645_1271360232885694_731538159_n

 

Over boeken gesproken. Het boek is uit voor het Tri-Fa team. Dat wil zeggen: de vrouwen gaan volgend jaar nog wel door in de Eredivisie, voor de mannen is het na vier seizoenen gedaan. Het sprankelende team met Maasland als bakermat zegt de afgelopen vier jaar veel tijd en energie in het team te hebben gestopt. De lat werd daarbij steeds hoger gelegd. Die tijd ontbreekt de initiatiefnemers en zwagers Marlo Moedig, Martijn van Prooijen en Dennis van de Worp. Allemaal met een ‘Nelletje’ getrouwd en ja, die zijn zelf ook nogal fanatiek sporter. Ik heb ze vaak voorbij zien komen. Dan weer hield Dennis de kinderen bezig, dan liep Jolanda of Carola weer achter de kinderwagen. Het was de familie ten voeten uit. Tri-Fa staat dan ook voor Triathlon Familie en werd meteen gekoppeld aan het goede doel: het Jeugdsportfonds. Want dat was hun missie: ieder kind moet kunnen sporten. De laatste cheque bedroeg 4500 euro. Over de hele periode heeft het Tri-Fa team liefst 108 kinderen aan het sporten gebracht via het Jeugdsportfonds. Het was een genot om de ploeg op de wedstrijden mee te maken. Ze slaagden er ook in om topatleten als Eric van der Linden, Casper van den Burgh, Maria Oorsprong, Cindy Brussé, Sandra Wassink en Rahel Bellinga aan zich te binden, die helemaal opgingen in de filosofie van Tri-Fa. Zelfs de oud-Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage raakte gecharmeerd van het team en begon er zijn nieuwe sportcarrière. En natuurlijk was er de steun van hoofdsponsor Eurozaken. Hoe dan ook: het verdwijnen van deze bijzondere Triathlon-Familie voelt als een groot verlies. Ruud en ondergetekende werden door de ploeg uitdrukkelijk bedankt, maar die dank is geheel wederzijds. Het was top.  Dit is zeker ook een aderlating voor de Teamcompetities.

uitreiking

Zeiden we gisteren al hoe spannend de kalender met de Teamcompetities wordt, zeker zo spannend is het moment waarop maatje Ruud zaterdagmiddag de winnaars van de sporttitels van 2016 bekend maakt. Nog even de namen op een rijtje.

Man: Jorik van Egdom, Mark Oude Bennink, Marco van der Stel, Dirk Wijnalda.

Vrouw: Rachel Klamer, Kirsten Nuyes, Yvonne van Vlerken, Sarissa de Vries, Mirjam Weerd.

Paratriatleet: Joleen Hakker, Jetze Plat, Geert Schipper.

Talent: Rianne de Croock, Niek Heldoorn, Youri Keulen, Rani Skrabanja.

Agegrouper: Nina Bakker, Hans Dieben, Hans van der Linden, Karin Sloove.

 

In 2006 koos het congres voor het eerst een triatleet van het jaar: Yvonne van Vlerken. Zij won de titel ook in 2007, 2008 en 2013. Bas Diederen deed nog beter met titels in 2009, 2011, 2012, 2013 en vorig jaar. Van de huidige genomineerden was Rachel Klamer in 2009 talent van het jaar en sportvrouw in 2010 en vorig jaar. Jorik van Egdom was drie keer op rij (2011, 2012 en 2013) talent van het jaar. Inmiddels is bedacht dat iemand maar één keer tot talent van het jaar kan worden uitgeroepen. Drie jaar op rij werd Jetze Plat paratriatleet van het jaar en het moet al gek lopen wil de Olympisch kampioen van Rio dat niet opnieuw worden. Dirk Wijnalda mocht in 2014 het genoegen smaken van sportman van het jaar. Tevens werd toen Kirsten Nuyes uitgeroepen tot grootste talent. De kans bestaat ook dat zaterdag een oeuvre-prijs wordt uitgereikt. Tot dusverre gebeurde dat één keer aan Armand van der Smissen in 2009.

15135702_1271816842840033_1190179885_n

Onze kampioenschappen zijn weliswaar voorbij, er is elk weekend wel een NK op wat voor gebied dan ook. Zondag bijvoorbeeld het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering. Tineke van den Berg weet er alles van.

Eén voorbeschouwing bleef nog achterwege. Ten onrechte, want de 27e Rabobank run-bike-run Pijnacker-Nootdorp is met Waalwijk de oudste in zijn soort. In de Tinteltent van IJsvereniging Pijnacker is het zondagmorgen verzamelen voor een ongetwijfeld weer heroïsche aflevering op het parcours van bruggen over kanaaltjes, Levenslustige laantjes en andere verrassingen. Wie niet vies is van een spatje modder, slaat Pijnacker (het land van John Engele) nooit over. Favorieten? Een hele rits: Fokke Stoel, Michael Groen, Izar van Gool, Christiaan Solleveld, Ferdinand Oldeman en Paul Schermers. Natuurlijk doet John Engele weer mee, maar ook Leon van der Heijden is terug. Bij de vrouwen mag elfvoudig (!) winnares Riikka Vreeswijk-Kelja het opnemen tegen titelverdedigster Alieke Hoogenboom en de recente nummer twee van Nederland Laura Gorter.

15135641_1271827289505655_489467858_n

Pijnacker is waarschijnlijk de enige wedstrijd waar ooit Lance Armstrong als toeschouwer langs de kant stond, namelijk in het jaar dat zijn toenmalige vriendin Daniëlle Overgaag (thans mevrouw Oerlemans) mee deed en won. We schrijven 1992, precies in die tijd verbleef Lance in Nederland. Bijna een kwart eeuw geleden. Voor Lance, voor Amerika zag de wereld er toen nog heel anders uit.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.