Tri-boeken; Hardlopend de winter door; Kalender nader beschouwd – WTJ 341

 

DINSDAG – De bibliotheek in het nog te weinig toegankelijke triathlonmuseum te Stampersgat telt zo’n kleine honderd wieler- en atletiekboeken. Minder meters nemen de zestien triathlonboeken in dezelfde boekenkast in beslag. Maar daar komt de komende jaren vast verandering in.

Het eerste Nederlandstalige boek ooit verschenen, was van Bert Vreeswijk. Triathlon in de Lage Landen verscheen al in 1985. Bert  was van tienkamper overgestapt op de triathlon. Het was een handboek voor beginners en gevorderden, voor zover je in 1985 die laatste groep al kon hebben. Jos Geijsel en Axel Koenders schreven Triathlon Totaal en ook bondscoach Louis Delahaye bracht onder dezelfde titel in 1997 een variant uit. Vooral trainingsboeken, daar hadden triatleten  behoefte aan. De eerste anekdotes kwamen in De helden van  Almere van Marcia Jansen met een bijdrage van ondergetekende. Bij onze zuiderburen kon een boek van Marc Herremans niet uitblijven: To walk again. Inmiddels is van zijn hand een tweede uitgave De kaarten van je leven. Niet zozeer over triathlon als wel hoe je van tegenslagen kansen kunt maken. Twee jaar terug was er bij ons dan weer de bestseller De hartslag van een ander van Wouter Duinisveld. Wouter mocht het boek destijds aanbieden aan premier Mark Rutte en minister Schippers. Nog regelmatig grijp ik naar alle genoemde boeken.

15209118_1276037019084682_1486938616_n

Ik maak het bibliografisch overzicht omdat er deze maand weer twee boeken bij komen. Eddy Veerman maakte opnieuw een overzicht van de zeer succesvolle Paralympische sporters. En drie keer raden wie er op de cover van Was Getekend 2? Natuurlijk, die beestachtig goede foto van Jetze Plat. Jetze is één de zestien geportretteerde kleurrijke sporters. Verhalen over drama en kracht, over hindernissen en nieuwe kansen op weg naar én in Rio. Een must om te lezen.

15151552_1276037052418012_1754505560_n

En dan las ik bij toeval dat Ardy Felius uit Spijkenisse zijn tweede boek heeft uitgebracht. Na een dagboek over zijn commandotijd, verscheen onlangs het 200 pagina’s tellende De Hemel, de Hel, De Triathlon. Pakkende titel alvast. Ik ken Ardy eigenlijk niet zo goed, des te interessanter zijn boek over zijn deelname aan de Ironman Kopenhagen. Het gaat niet over de grote kampioenen, maar een gewone jongen, een middenmoter. Ardy was ene ongeïnteresseerde, te dikke, rokende en bierdrinkende puber. Op zijn negentiende was hij zijn buik zat en besloot het roer om te gooien. Hardlopen werd het. Drie jaar later voltooide hij de marathon van Rotterdam. Hij vertelt vol humor en zelfspot over zijn inmiddels dertigjarige carrière als tobsporters. Het boek mag als motivator gelden voor ieder ander beginnend sporters of ex-bankzitter. Op zijn vijftigste deed Felius mee aan de Ironman. Niks midlifecrisis. Een droom en ijzersterke wil, dat voltstaat. Op de cover staat zijn finish op het Magic Carpet. Eindtijd 12.17.05 uur.

Mooi die boeken. Mooi ook de column van Dolf Jansen van 2000 terug te lezen op de FB-pagina van Rob Barel.

De hardloopwedstrijden keren de komende weken ongetwijfeld wat nadrukkelijker terug. Marcel Laros won de Scorpio-cross in Oosterhout, Audrey Breur en Eelco van der Wind wonnen de Streekboscross in Grootebroek, Henkjan van Goor de crossloop in Ommen, Jan van der Marel en Harry de Boer de Reeuwijkse Hout cross en Danielle in ’t Veld de Spirit Goes British te Oud Beijerland. De grootste loopwedstrijd was de Zevenheuvelenloop. Stefan van Thiel was op de 84e plaats in 52.36 de beste triatleet op de 15 kilometer. Ruth van der Meijden was zesde vrouw kort achter Stefan in 52.55. Ook Waldo van Hemert (53.20), Diederik Scheltinga (53.33), Hawaii-ganger Roy Lagerburg (53.36), Martijn Keijsers (54.17), Jessica Oosterloo (8e in 53.46), Hidde Bekhuis (54.22), Hendrik Venema (55.09 en dus niet titel verdedigend in Pijnacker), Erik-Simon Strijk (54.53), Daan Gehlen (55.01), Lesley Smit (55.00), Cornelis Scheltinga (55.05) en Wouter Dijkshoorn (55.05), Dave Rost (55.30) en Miriam van Reijen (55.38) zaten lekker van voren. En dat alles op die even winderige zondag als Pijnacker en het Tegenwindfietsen.

14563517_950854231713480_4066142307739929121_n

Nog over de NTB-kalender. Begonnen de Teamcompetities dit jaar in De Mirandabad in Amsterdam, nu is het openluchtbad Klarenbeek in Arnhem het begin van een groots seizoen. 30 april zijn daar álle divisies, dus ook 252 teams bijeen. Een logistiek en organisatorisch huzarenstukje, maar het evenement heeft zich in drie jaar tijd enorm ontwikkeld. Amsterdam Nieuw-West op 4 juni met wederom het NK OD en Rotterdam roeibaan met op 15 juli het NK sprint horen uiteraard in de Eredivisie thuis. Rotterdam is wederom twee dagen en ook daar is het een komen en gaan van deelnemers met alle 5 Divisies (feitelijk acht divisies noord/zuid meegerekend). Daarna komen de klassiekers in Veenendaal (teamsprint) en Almere (relay) aan bod. Die 10e september zitten we bovendien heel kort op het WK. Benieuwd of speciaal daartoe nog sterke buitenlanders worden aangetrokken.

De 1e Divisie gaat na Arnhem op 28 mei verder met de DUIN-triathlon Almere (in hetzelfde weekend als NK/BK duathlon), op 1 juli de noordelijkste wedstrijd in Stiens, via Rotterdam eindigt de 1e Divisie dan in Leiderdorp op 13 augustus met een team-relay. Kijken we naar nog niet genoemde wedstrijden dan is er voor de 2e Divisie Noord op 24 juni Zeewolde en de finale op 9 september in Vroomshoop. De 2e Divisie Zuid doet Weert aan op 10 juni en Oud Gastel op 24 juni. Op wederom 9 september eindigen de zuidelijke teams  in Spijkenisse. 3e Divisie dan met 18 juni Groningen, 9 juli Utrecht en 12 augustus één van de Amsterdamse triathlons in Ouderkerk. 3e Divisie gaat ook zuidwaarts en dan komen Nuenen op 2 juli en Oosterhout op 27 augustus als finale om de hoek kijken. De nieuwe 4e Divisie is meteen verdeeld in een noordelijke en een zuidelijke. Wormerland (een compleet nieuwe race) sluit aan op 8 juli. De finale is in de Rutbeek van Enschede op 3 september. 4e Divisie Zuid eindigt in Alphen aan den Rijn op 24 september met een Team Spirit. De meeste finales zijn Team Relays trouwens. Bij 21 evenementen sluit de Teamcompetities dus aan (of andersom). Opvallend: Holten was eenmalig 1e Divisie. Maar goed, die houden natuurlijk wel hun ETU-Cup op 1 juli. Ook Weert ontvangt weer de Europese toppers al hebben ze wel concurrentie van de World Triathlon Series in Leeds. Over EK Almere en WK Rotterdam hadden we het hier al eerder en dat blijft terugkeren. Drie heles volgend jaar, leuke uitdaging om de Triple Dutch te doen: Frysman op 9 juli, Ironman Maastricht op 6 augustus en EK Challenge Almere op 9 september. Voor nu eventjes genoeg.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.