Ambities; ambities; Jenson Button wordt triatleet; de vergeten Slovakman – WTJ 343
DONDERDAG – Morgen wordt de Nederlandse kalender weer verder ingevuld. Dan maakt Lars Vreugdenhil op zijn bekende spectaculaire wijze de nieuwe reeks Amsterdamse triathlons bekend. In amper drie jaar tijd heeft Lars de juiste snaar geraakt bij veel triatleten, getuige zijn evenementen die stijf uitverkocht zijn. Uitvinder van de Spierathlon, de hot seat bij de time-trails, all inclusive sprint afstanden: Lars houdt hoofdstad en omstreken lekker bezig. En sta er niet van te kijken dat hij volgend jaar alle vliegtuigen op Schiphol aan de ketting legt voor een wedstrijd op de start- en landingsbanen. We kijken uit naar het schema.
Tri-Fa mag dan ter ziele zijn, het dames-team gaat gelukkig nog wel door in de Eredivisie. En dat team heeft zich meteen versterkt met Charlotte Lenting. Al jong triatlete, daarna verdienstelijk wielrenster (tot nationale selectie met Anna van der Breggen toe) en nu al weer paar jaar terug. Charlotte won afgelopen zomer nog de halve van Didam.
Ook Tessa Zwitser-Kortekaas is aan het team toegevoegd. Tessa won afgelopen jaar de Zuid-Hollandse wedstrijden in Ter Aar, Bodegraven, Leiderdorp en Alphen aan de Rijn. Duidelijk twee sterke toppers erbij in de toch al prima formatie met Carola en Jolanda Nell, Sandra Wassink, Rahel Bellinga, Cindy Brussé en Petra Aaldring.
De transfermarkt moet verder nog op gang komen, al is wel bekend dat de talentvolle Thomas Cremers uit Elst in de toekomst door Davilex wordt ingelijfd. Thomas – twee jaar terug nog middenvelder bij Elenia – durfde in De Gelderlander onlangs al te dromen van de Olympische Spelen in Tokyo. Zulke ambities lezen we graag.
Ook ambities heeft Lionel Sanders, maar dan in omgekeerde richting. De Canadees, die zondag in Tempe Arizona ‘Bink Vanhoenackers’ Ironman-record uit de boeken sportte, richt zich volgend jaar alleen maar op de 70.3 IM’s. Verrassend, want menigeen hoopte op een duel tussen de Kolonel en Frodo op Hawaii, maar de Canadees kiest zijn eigen weg. “Ik wil mijn zwemmen verbeteren, dat kan alleen maar door een heel jaar maximaal voor de halve’s te gaan. Mijn doel voor 2017 zijn de wereldkampioenschappen 70.3 in Chattanooga, Tennessee. Een jaar later ga ik weer voor de volle afstand en dan zal Roth ook mogelijk op mijn lijstje staan.” Daarmee kondigt Sanders dus voor 2018 een aanval op het absolute wereldrecord aan.
Over ambities gesproken. Na zondag is Jenson Button Formule 1-coureur af. De Grand Prix van Abu Dhabi is zijn 305e (!) en tevens laatste race in de koningsklasse van de autosport. Maar de 36-jarige Brit, wereldkampioen in 2009, heeft grootse plannen in zijn nieuwe sport triathlon. Button wil wereldkampioen worden bij de amateurs. Dat wordt dus de agegroup 35-39 jaar oftewel op vrijdag 15 september in hartje Rotterdam! Doet het toch leuk op de Grand Final-affiche, dachten we zo. Jenson Button wil overigens ook nog wel de 24 uur van Le Mans winnen. Maar dat kan altijd nog. De McLaren-stoel wordt overgedragen aan de Belg Stoffel Vandoorne, die het Max Verstappen hoopt lastig te kunnen maken. Overigens heeft Max nog niet laten weten dat hij in 2028 mee doet aan de Ironman Maastricht. Maar zeg niet dat we niet gewaarschuwd hebben. Sebastiaan Bleekemolen ging de mannen immers al voor.
Tot slot, zoals elke donderdag een ‘vergeten uitslag’. Stefan Paalman uit Holten wilde zijn uitvallen in Ironman Austria vanwege een rugblessure snel goedmaken. Hij koos daarvoor de Slovakman 226 in het Slowaakse Piestany. Geen grote race, maar dat zijn de meeste Tjechische en Slowaakse races niet, die toch allemaal over de hele afstand gaan. In de Slovakman stonden 150 atleten aan de start. Het was voor het eerst in veertien edities dat een Nederlander mee deed. Op het winderige fietsparcours wist Stefan goed tempo te houden. Op de marathon verloor hij vanwege kramp in de bovenbenen nog een paar plaatsen, maar aan het eind stond hij met 10.26 uur toch op een 23e plaats en vierde in zijn agegroup. Deze Slovakman werd gewonnen door de Tsjech Jan Oppolzer en landgenote Petra Krejcova. Zij deden dat in respectievelijk 8,5 uur en 9.40 uur. Dat Petr Vabrousek deze wedstrijd reeds zeven keer won, zal niemand verbazen.
Morgen nog wat vooruitkijken op het weekeinde met mogelijk nog een quote van Mark Oude Bennink, via zijn MOB-foon.