Triatleten zijn per definitie globetrotters; Amsterdam Sloterplas; Doping; Loopuitslagen – WTJ 348

 

15178087_434833733571160_8596452503163412793_n

WOENSDAG – Rahel Bellinga, die de hele wereld afreist op jacht naar punten voor die ultieme Ironman. Jurgen Claassen, die een sabbatical neemt om een aantal races in den vreemde te doen,  de Wortelboer-familie in Zuid-Oost Aziëen nu ook Kelvin van der Doe, die samen met zijn vrouw de globe afstruint voor het avontuur en een paar mooie races.

ezgif.com-resize

We vroegen het de Amsterdammer en inderdaad ook hij neemt een sabbatical. “Ik heb me al een tijd lang afgevraagd hoeveel ik nog kon verbeteren als een jaar full-time zou trainen en vooral rusten en genieten in plaats van er heel hard naast werken. We gaan nu langs gave plekken en doen voor zes races evenveel continenten aan. Het is wel cool dat ik me meteen in de eerste wedstrijd in Lake Phuket voor het WK heb gekwalificeerd.” Hierna zet Kelvin, die te volgen is via zijn website projectsixsix.com koers naar Australië voor de 70.3 Geelong, vervolgens komt Florida aan bod, Barcelona, Durban Zuid Afrika, Ecuador en tenslotte het WK in Chattanooga. Tussendoor traint  Kelvin ook nog op beroemde trainingsoorden zoals Boulder en verder trekken ze met een camper door Australië en Nieuw-Zeeland. Wij – gewone stervelingen – richten ons intussen op de crossduathlon in…Groesbeek.

15253429_1172724469471873_4591764906972704137_n

Over Amsterdam gesproken. Hadden we het vorige week over de Amsterdamse Triathlons, die ook nog steeds groeiende zijn. Eén van die wedstrijden gaat zelfs de Jetze Plat Challenge heten, een schitterend eerbetoon aan onze Paralympisch kampioen. In deze aflevering gaan we echter even naar de Triathlon Amsterdam Nieuw-West, zeg maar de roots van die snel groeiende 020-triathlonboom. Wie dit jaar mee deed zag rondom de Sloterplas al de nodige nieuwbouwontwikkelingen. Voor een grote stad vrij normaal, maar de 12e editie heeft daar wel enige gevolgen van. Het zwemmen blijft in de Sloterplas, het fietsen krijgt een ander aanloopstuk en de wisselzone en finish liggen ter hoogte van de Academie van Lichamelijke Opvoeding. Meer natuur en ook nog een betere bereikbaarheid voor deelnemers en toeschouwers. Opnieuw verbeteringen wat het NK Olympische afstand op deze locatie natuurlijk rechtvaardigt. Ralph Hienkens, Klaas de Leth en hun geweldige team zijn er klaar voor. Mét EK-ambities in de toekomst. Ik kan me na Stein 2000 en Holten 2009 geen betere organisatie bedenken, die hier toe in staat is.

25.584.533

Agegroupers en doping. Een rare combinatie wellicht. Maar toch. De drang om naar Hawaii te kunnen is bij sommige atleten zo groot dat ze wel eens naar de pot met verkeerde pillen grijpen. Alexander Pölzlbauer uit Oostenrijk is daarbij tegen de lamp gelopen. Op 14 augustus werd hij gecontroleerd bij een ‘lullig wedstrijdje’ in Pötsching. En op 29 november bleek dat hij ephedrine gebruikt had. Dat bootst de werking van je zenuwstelsel na met als gevolg: je wordt alerter, bent klaar om tot actie over te gaan. Dat de Oostenrijker vervolgens nog op Hawaii is gestart, 150e eindigde  in 9,5 uur: het is allemaal van weinig waarde. De man wordt voorlopig uitgesloten van wedstrijden.

15241829_954872511284793_2248980390896361643_n
foto Helen Smit-van der Giessen

In de loopwedstrijden vorig weekeind was er nog een zege voor Lesley Smit in de Hoge Lage Torenloop te Enschede, winst voor Sam Wennink en Rens Gosselink in de Bovenbergloop te Markelo, Brenda Zwarthoed de Sint Nicolaasloop van Monnickendam en Corne Klein de Ringvaartloop te Aalsmeer. De grootste wedstrijd was de Warandecross in Tilburg met opnieuw Wesley Mols als beste triatleet (85e in internationaal topveld). Ruth van der Meijden werd tiende, Miriam van Reijen 33e. Joep Staps eindigde tweede in de trimloop.

1928364_848962155210440_3385835652365850336_n

Grappig trouwens dat Jenson Button in interviews zegt dat ‘rondjes rijden in een snelle auto’ zijn triathlontrainingen in de weg stonden. Wie nu nog triathlon niet serieus neemt, hoort er echt niet meer bij.

promo

Erbij horen doen in elk geval 550 aangemelde triatleten voor één van onze Wedstrijden in de Kijker: Oud Gastel. Geen titelstrijd, niet de hoogste divisie, maar gewoon op eigen kracht bereikt. Wij van trikipedia.nl zeggen dan natuurlijk: zo’n  explosieve groei kunt u ook bereiken door Wedstrijd in de Kijker te worden. Hoe? Mail redactie@trikipedia.nl

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.