Frodo opent op Sardinië; Busselton met Rahel; Cartagena en meer – WTJ 350

 

VRIJDAG – Voor het eerst in maanden een tamelijk nieuws-luw triathlonweekje. Niet zo verwonderlijk het is al december. Vijftien jaar geleden legden triatleten hun outfit eind september terzijde om uiteraard wel te blijven trainen, maar in wedstrijdverband kwamen ze elkaar pas in mei (in Wychen) weer tegen. Nu is er voor het eerst sinds 23 januari (!) een weekeinde zonder Nederlandse tri- of duathlons. Hoewel zondagavond wellicht zal blijken dat we toch weer iets over het hoofd gezien hebben.

15317962_205159186604841_8105701628154632224_n

Veel atleten kijken al vooruit naar volgend seizoen. Zo is het natuurlijk altijd interessant om te weten waar Jan Frodeno allemaal in actie komt. Van één wedstrijd is het inmiddels duidelijk. Op 24 april 2017 staat Frodo aan de start van de 70.3 Ironman in Chia Sardinië. Hebben  die Italianen dus mooi voor elkaar. Ik dacht even dat Jan ooit in Holten gestart was, maar twijfel nu toch enigszins. Terwijl de laatste Ironman van 2016 op het punt van beginnen staat, is de volgende al weer vol. In Hamburg, nota bene een nieuwkomer op de kalender, is de 2500e inschrijving binnen gekomen en kan het bordje Ausverkauft tevoorschijn gehaald worden. Nu heeft Hamburg met de ITU-race (8000 deelnemers!) natuurlijk een reputatie, maar het is toch buitengewoon knap. Hopelijk trekt Maastricht de lijn ook door richting de 2500, want ik geloof niet dat het verzadigingspunt in de sport inmiddels is bereikt.

15178087_434833733571160_8596452503163412793_n

Die laatste Ironman dus gaat in Busselton plaats vinden. Het is de Ironman Western Australia, waar Rahel Bellinga een kleine week geleden is neergestreken. Bewonderenswaardig hoe Rahel niet de easy way richting Kona bewandeld maar haar agegroup laat voor wat het is en uitkomt tussen de professionals en daarmee dan voldoende punten hoopt te scoren voor Ironman Hawaii. Some day.  Het is de dertiende uitgave van deze vrijwel altijd laatste Ironman van het jaar. Vorig jaar deed Yvonne van Vlerken nog mee en werd derde, de beste Nederlandse prestatie in Busselton. Trouwens datzelfde jaar werd vriendje Per Bittner ook derde. Marcel Weijers woont in de buurt en deed vaak mee. Mirjam Weerd werd een keer vijfde en in de agegroupers won Trijnie Roozendaal-Rep de editie 2006. Voor Rahel is het haar debuut in deze wedstrijd. De favoriete is titelverdedigster Sarah Piampiano met Melissa Hauschildt als grootste uitdaagster. Melissa is groots in de vele 70.3-races, die ze won maar breekt op de volledige afstand nog niet helemaal door. En verder zijn daar Mareen Hufe en Asa Lundstrom. Bij de mannen is de winnaar van vorig jaar, Luke McKenzie er niet, maar wel de nummer twee de Fransman Dennis Chevrot (ooit ook in Almere en toen logerend bij Heleen bij de Vaate, meen ik). Terenzo Bozzone, Andy Potts, Patrick Evoe, Alberto Casadei, Jan van Berkel en – uiteraard – Petr Vabrousek zijn ook van de partij. Vier agegroupers uit ons land doen mee: Sjoerd Algera, Xander Nijnens, Carolyn Schroten en Marcel Ewals. Om meer vrouwen op Ironmans te krijgen, besloot de Australische Melissa Cheney (Ironmom) om binnen een jaar alle vijf de Australische Ironmans te doen. Zondag maakt ze haar quintet compleet. Casper Beijer is zondag de enige, die de 70.3 in hetzelfde Busselton voor Nederland gaat afleggen.

IIronman 70.3 Cartagena de Indias Colombia Triathlon Race - Triatlon - Nadar Pedalear Correr - South America -- Caribbean Sea - December 4th 2016 - Training Group - Half Ironman Distance Swim 1.2 Bike 56 Run 13.1 miles - Carrera MDOT #TRIATHLON #IRONMAN #TRIATLON #IRONMANCOLOMBIA #WAYOFLIFE #3RIATHLON #3RIATLON #TRIATLETA

Andere kant van de globe ligt het Colombiaanse Cartagena de Indias, oftewel ‘Queen of the Carribean coast’. Het is daar dat zondag de tweede 70.3 IM van het eerste decemberweekend wordt gehouden. Voor zover nu duidelijk staan de triatleten zondag ook een minuut stil bij de vliegramp met onder met het Braziliaanse voetbalteam aan boord boven Colombia. Nederlandse deelname is in Cartagena niet te verwachten, vanuit de Antillen zijn wel een aantal triatleten afgereisd naar deze race.

a444a004-e6de-41c3-9cee-9d78d47b29f0

En ja, zelfs vandaag was er een triathlon ergens op deze wereld. In Arabische landen is de vrijdag de sportdag bij uitstek. De Sahl Hasheesh triathlon werd vandaag gewonnen door Egyptenaren, die Kroaten en Britten versloegen. De winnaar: Basmala El-Salamony. Die Britten waren uiteraard niet de Brownlees, want die trimden vandaag lekker mee in de Adidas-Run UK.

15202491_1245838718808063_4600536303565368740_n

Tot slot is er nog de Powerman Pilipinnas, maar wie daar de toppers zijn weten we niet. Wel dat er zo’n 2000 atleten mee doen, daarmee een van de groteren in het PM-circuit.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.