Heerlijk avondje; rijmen; Formule 1 en triathlon zijn tweeling; Youri, Sjoerd en de sint -WTJ 352

 

MAANDAG – Ik geef het meteen op. Niks rijmt op triathlon. Ja, marathon. En daar ging een Vlaamse politicus vorige week mee in de fout. Hij maakte een metafoor over de verrechtsing in de grootstedelijke politiek van Vlaanderen: ‘We moeten deze marathon winnen en er voor zorgen dat het geen triatlon wordt’. Schiet mij maar lek, ik snap de vergelijking niet.

Dus geen gedicht (sorry Ruud!). Bovendien zijn de gedichten uit de spontane wedstrijd van de Amsterdamse triathlons zo geniaal, dat ik ze niet zou kunnen overtreffen. Twee regels daaruit:

En dus traint heel Amsterdam zich gans naar de kloten

In de hoop als snelste naar de finish te stoten.

kitz2010_rosberg5__medium

Meesterlijk toch? Wij hebben de handen meer dan vol aan alle nieuwtjes uit de tri-wereld. Zelfs op pakjesavond. Want wat te denken van het nieuws in een Duitse krant dat na Jenson Button ook de kersverse wereldkampioen Nico Rosberg zich volgend jaar gaat richten op triathlons? Die hele Formule-1 wereld loopt nog eens over naar triathlon. Weliswaar heeft de Duits-Finse coureur niet dezelfde verwachtingen als Button, die in Rotterdam wereldkampioen wil worden, maar toch. Hij nam als eens deel in Kitzbühl waar hij de Olympische afstand in 2.07 uur aflegde. Zwaar parcours, weten we allen. Hij nam ook deel in Cannes en in zijn woonplaats Wiesbaden. Zou toch geweldig zijn, straks is het agegroup programma in Rotterdam nog interessanter dan de elites? In Nederland hebben we sinds een aantal jaren al Sebastiaan Bleekemolen als autocoureur als frequent deelnemer aan triathlons.

IMG_8049-1000x750
Foto Tim Moria

Grootspraak, zoals Button gebruikt. Ik denk dat Youri Severin zich daar wel in kan vinden. De Almeerder won zondag met speels gemak de Sinterklaasloop in Almere: 55.01 minuten en dat over bijna 16 kilometer. Commentaar tegen de verzamelde journalisten: ‘Mijn vorm is echt uitstekend, ik ben heel sterk.’ Terwijl Martijn Boot en Tjardo Visser als tweede en derde binnen rennen, raast Youri maar door tegen journalist Tim Moria. ‘Ik ben nog nooit begeleid, maar nu train ik op schema’s van Chris Brands en dat zo’n 14 tot 17 uur per week. Het betaalt zich nu al uit.’ De plannen voor 2017 liegen er ook niet om. ‘Ik ga drie hele triathlons doen: Lanzarote, Frankfurt en Almere. En allemaal wil ik onder de 8,5 uur finishen. Almere zelfs in 8.15 uur.’ Niets is onmogelijk natuurlijk, maar met een sub  8.30 uur op Lanzarote weet Youri zich direct verzekerd van het parcoursrecord van Timo Bracht (8.30.34 in 2011).

15355575_10155447139556124_3448318424919115987_n

Zondag was het aan onze zuiderburen om hun triatleten van het jaar te kiezen. De keuze is gevallen op Marten van Riel, mede dankzij zijn fantastische zesde plaats op de Olympische Spelen van Rio. Bij de vrouwen won Alexandra Tondeur, die eerst tweede werd op de Ironman van Lanzarote en vervolgens sterk debuteerde met een negentiende plaats op Hawaii. Erwin Vanderplancken is het grootste talent bij onze zuiderburen. Gaan we dus in de gaten houden. De prijzen werden uitgereikt op de Sports-World beurs in SportOase Leuven. Tussen de vele standhouders ook een promotiestand van de Challenge Almere-Amsterdam, die nog meededen aan een run&bike event op de beursvloer.

220px-Sinterklaas_2007

En toen riep de rest van het gezin dat de pakjesavond begint. Sorry, kunnen we nog niet uitgebreid ingaan op Sjoerd Algera, die sterk presteerde in Western Australian Ironman ion 9.18.11 (49e plaats). Een uurtje later kwam Rahel Bellinga bij de profs dus als elfde binnen. Eenzelfde klassering als eerder dit jaar in de Ironman Zuid-Afrika dus. Rahels weg is niet makkelijk, maar verdient wel alle lof. En toch. Toch komen we er morgen pas op terug. Want….daar wordt aan de deur geklopt! Hard geklopt, zacht geklopt. Ben ik toch nog aan het rijmen….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.