Nieuwe wedstrijden; De euro’s van Maastricht; prachtig Cartagena – WTJ 354

ROTTERDAM-2017-LOGO

WOENSDAG – Terneuzen, Dirksland, Wormerland, Woudenberg en Barendrecht. Zo maar wat plaatsen, die volgend jaar verblijd worden met een nieuw NTB-evenement. Het is wellicht slechts het topje van de ijsberg, want met de groei van het aantal beoefenaars dient ook het aantal evenementen toe te nemen. Stein keert terug, de hoofdstedelijke ICAN is failliet, maar keert op geheel andere wijze terug in de vorm van de Jetze Plat Challenge Amsterdam. En dan is er nog Weert, Holten en Rotterdam. De ITU Grand Final. Misschien is niet iedereen in de Maasstad overtuigd van de gunstige effecten van zo’n sportevenement. Daarom verwijzen we ze graag naar het bericht vandaag in op Limburg1.

15401363_1294297653925285_1162152110_n

Daarin maakt de gemeente Maastricht bekend dat de 2e editie van de Ironman 4,2 miljoen euro aan extra bestedingen heeft opgeleverd. Dat zijn dus uitgaven, die atleten, supporters e.d. hebben gedaan en die er niet zouden zijn zonder het evenement. Het bedrag is een verdubbeling ten opzichte van 2015. Veel geld zit in de overnachtingen. Opvallend is wel dat 41 procent van de atleten en bezoekers niet in Maastricht zelf overnachtten, maar kozen voor België of het Heuvelland. De Ironman Maastricht trok eind juli 33.000 bezoekers. Daarvan kwamen 11.700 toeschouwers speciaal voor deze race naar de Euregio. De fietsroute ging immers grotendeels over Belgisch grondgebied. Van die duizenden bezoekers kwam 70 procent uit Nederland, de anderen vooral uit België, Duitsland en Groot-Brittannië.

We hopen natuurlijk vurig dat de Limburgse hoofdstad deze lijn volgend jaar kan doortrekken. De eerste signalen leren dat de aanmeldingen nog niet zo hard lopen als vorig jaar rond deze tijd, maar m.i. zegt dat nog weinig. Is dat wel zo, dan vind ik dat Ironman zich ook eens achter de oren moet krabben en beseffen dat met Hamburg als nieuwkomer erbij de concurrentie moordend begint te worden. Maar goed, laten we niet te vroeg roepen. Het is per slot van rekening pas over 8 maanden.

15416105_1294310890590628_173765986_n

Overigens krijgt Extra Leisure, het evenementenbureau van Emiel en Rob Frambach, er volgend jaar nog een mooie klus bij. Zuid-Limburg wordt begin juni het decor van een internationale driedaagse wielerwedstrijd met een sprintcriterium, klimkoers op de Cauberg en ploegenachtervolging. Het evenement gaat heten International Team Challenge. Hoofdorganisatie is het Zwitserse Infront. Lokaal gaan de Frambachen de kar trekken. Het is hen toevertrouwd.

Nog een laatste keer naar Busselton, want ook de 70.3 Ironman vond op dezelfde zondag plaats. Begin mei trouwens ook al, toen met een aanmerkelijk sterkere bezetting. Nu wonnen de hier onbekende Aussies Tom Rodgers en Margo Mackintosh. Twee Nederlanders finishten: Robert Pouw als 68e en Casper Beijer op plekje 275.

15401282_1294314573923593_1916825994_n
Marlies Kort

Een mooie nieuwe 70.3 Ironman vond plaats aan de Colombiaanse kust in de oude stad Cartagena. De start werd weliswaar veertig minuten uitgesteld, maar daarna verliep deze eerste wedstrijd in Colombia voorbeeldig. De thuiswinst ging naar Carlos Quinchard Forero, de Italiaanse-Amerikaan Davide Guardini werd na Challenge Aruba opnieuw tweede. De Amerikaanse Lauren Goss ging twee landgenotes vooraf. Liefst 2039 deelnemers met daaronder twaalf Antilianen. Meest in het oog springende prestatie kwam van Marlies Kort. De voormalig wereldkampioene werd zesde in totaal en uiteraard eerste in haar agegroup. Arubaan Romar Arendsz deed het ook goed op een 63e plaats totaal en twaalfde M35.

15424537_1294315557256828_467348646_n
Mario Nooijen

De tweede man van One Happy Island was Mario Nooijen, mede-organisator van de eerste Challenge. “Mijn voorbereiding was door de drukke organisatie niet optimaal, dat speelde me bij het lopen wel parten. Maar wát een mooie race erbij in Zuid-Amerika. Een aanrader.” Mario zal ons in de toekomst vaker op de hoogte houden van de Zuidamerikaanse tri-scene, zoals Willehard Wortelboer dat in Azië gaat doen en Sjoerd Algera in Australië. Zo willen wij van trikipedia.nl langzaam bouwen aan een internationaal correspondenten netwerk, opdat u – de lezer – uit alle windstreken op de hoogte blijft.

15211517_1329322063754066_1529951322_n

De Top 50  van prestaties is inmiddels ingezet en brengt heel wat teweeg. Het is  echter pas de eerste stemdag. Tot 2 januari kan er nog van alles gebeuren.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.